Amikor tévében ki van írva, hogy "live", akkor az emberek miért úgy mondják, hogy [lájv]. Amikor az [liv] nem? Lehet, hogy nem jut valami eszembe, és nincs igazam, pont ezért teszem fel a kérdést, hogy akkor a "live" az most [liv] nem?

válasza:A "live", mint ige, hogy "élni", az [liv](természetesen pont nélküli i-vel),
a "live", int melléknév, hogy "élő", az [lájv].

válasza:A to live, mint ige azt jelenti, hogy élni, és úgy kell mondani, h lív.
Amire te gondolsz, az egy melléknévi igenév (bár a szófajban nem vagyok 100%ig biztos), az írásmódja ugyanaz, mint az előbbi esetben, de azt jelenti, h élő, és úgy kell mondani, h lájv.
Kapcsolódó kérdések:
Megköszönném ha valaki bővebben is ki tudná fejteni!
egyáltalán ki az ég szerelme? a föld? de akkor mér vannak külön? asszem tanultuk töriből csak pont aludtam :SS xDD
Tobb valaszban olvastam, hogy egyesek mindenkit utalnak, ugy altalaban. Mi az oka annak, hogy ismeretleneket utalnak? Miert nem tudnak a hibak helyett az emberek josagara koncentralni? Nem mindenki rossz ember!
Annyira irritáló.Főleg,hogy a magyar(!) tanárom is mindig helytelenül mondja...az+val=azzal mert a -z-hez hasonul a -v...És nem pedig:av+val...Ugyanígy az ezzel...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!