Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Keresztények ! Szerinte...

Kedves Keresztények ! Szerintetek melyek azok a minimális feltételek amiknek teljesülnie kell ahhoz, hogy valaki kereszténynek nevezhesse magát ?

Figyelt kérdés

Például elegendő-e ha meg van keresztelve, vagy bérmálkoznia/konfirmálnia is kell ? Vagy rendszeresen imádkoznia kell, vagy tényleg komolyan törekednie kell arra, hogy az Újszövetség elvei alapján éljen ?


Muszlimként természetesen én NEM fogok véleményt mondani, de őszintén érdekel, hogy ti hogy gondolkodtok erről.


Abdullah ;)aug. 18. 18:48
1 2 3 4 5 6
 21/57 A kérdező kommentje:

#17:


"Egyébként erre a kérdésre, ahogy sok másra sem, nem fogsz egységes választ kapni keresztényektől. Kb minden keresztény irányzat mást mond."


Engem az is érdekel, ha mindenki a teljesen egyedi véleményét írja le nekem. Nem is várok egységes véleményt.


Egy másik topikban majd megbeszéled velük amit szeretnél, de ne itt és most légy olyan kedves.

aug. 18. 20:44
 22/57 anonim ***** válasza:
83%

"Aza baj hogy sok keresztény annyira ellenséges és primitív hogy nem lehet értelmesen beszélgetni. Kultúráltan feltettem egy teljesen korrekt kérdést és ez a reakció."

Az a baj, hogy veled nem lehet kulturáltan beszélni, mert nincs meg hozzá a kellő intelligenciád. Látod, a másik muszlim hozzászólóval azért lehet általában. Ezért is írok neked a saját stílusodban te értelmi fogyatékos, mert talán így kicsivel jobban megérted. Ez olyan, hogy a kocsmatöltelékekkel se úgy fogok beszélni, ahogy egyetemen az akadémikus professzorokkal. Igyekszem mindenkivel a saját szintén kommunikálni, még veled is.


"Tehát azt mondod nem Jézus feltételeit követed"

Mivel Jézusnak nem volt semmi ezzel kapcsolatos feltétele, így nehéz lenne. Nem is lehetett, mert nem létezett fogalmi szinten se a kereszténység, amit csökött debilis agyaddal valahogy nem tudsz felfogni. Viszont a Biblia nem csak a 4 evangéliumból áll, a többi írásban van bőven feltétel.

aug. 18. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/57 A kérdező kommentje:

#20:


Érdekből nem lehet hinni szerintem. Abból csak képmutatás van.

aug. 18. 20:54
 24/57 anonim ***** válasza:
100%

#23

Ez pontosan így van, ezért is írtam, hogy nem tartom őket kereszténynek. Vagy népszerű elnevezés a kultúrkeresztény is rájuk (én kevésbé szeretem ezt).

Azt nem merem mondani, hogy nem hisznek egyáltalán, mert lehet ők is hisznek valami felsőbb hatalomban, sőt gyakran mondják önmagukra, hogy a "magunk módján hiszünk". Viszont akkor sokkal inkább önmagukban hisznek a Szentírás, illetve Krisztus helyett.

aug. 18. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/57 A kérdező kommentje:

"sőt gyakran mondják önmagukra, hogy a "magunk módján hiszünk". Viszont akkor sokkal inkább önmagukban hisznek a Szentírás, illetve Krisztus helyett."


Igen, ők valószínűleg önmagukban hisznek. Illetve olyan érzésük van szerintem, hogy Isten "velük van", kicsit valamiféle "kiválasztottaknak" hiszik magukat. Szerintem amiben ők hisznek, az már nem biztos hogy a keresztény hitnek felel meg.


Az Iszlámban viszont a hit lényege, hogy az egót Isten akarata alá rendeljük. Csomó dolog amit csinálunk, mind ezt is fejleszti bennünk. Például az éjszakai imádkozás, a napokig tartó böjtölés stb.

aug. 18. 21:08
 26/57 anonim ***** válasza:

Őszintén szólva teljesen mindegy, hogy mi mit gondolunk. Úgy is Isten fogja eldönteni. Az én személyes véleményem az, hogy ha valaki kereszténynek mondja magát, de valójában nem is hisz, nem is érdekli az egész, soha nem is foglalkozik vele és nem is gondolkodik ezeken a kérdéseken, akkor gyakorlatilag csak kultúrkeresztény, alig van beljebb, mint bárki más. Elvetették benne a magot, de nem terem gyümölcsöt. Más meg talán kevesebbet jár templomba, de sokkal több megnyilvánulása van a hitének. Bár ez is fontos, de őszintén szólva, szerintem nem annyira az számít, hogy mennyit jár templomba valaki, mert ez lehet szimpla látszat is, hanem az, hogy tulajdonképpen mennyire veszi komolyan a vallását, milyen erős a hite és az milyen hatással van az életére. Ha nem követi Jézust, nem is érdekli az egész, akkor tulajdonképpen, mitől keresztény vagyis Krisztus követő?

Attól, hogy valakit csecsemőként megkereszteltek, még nem lesz valódi keresztény, ez csak az első lépés egy úton. Ráadásul ha már szóba került a bérmálkozás/konfirmálás, ha szigorúan nézzük és valaki aktív tagja egy egyháznak, akkor igen, mivel ezeknek pont az a lényege, hogy "Oké, meg vagy keresztelve, de erősítsd már meg a hitedet is, hogy te tényleg ebben hiszel." Mint az iszlámban, ahol elvárják hogy elmond a Shahada-t, ez esetben is többek között elmondatják velük a Hitvallást, lényegében ekkor döntenek ténylegesen a hitük mellett. Ez után áldozhatnak/vehetnek Úrvacsorát. Szóval, ha pusztán a külsőségekben gondolkodunk, a belső dolgokat nem vesszük figyelemben, akkor szerintem szabályszerűen tulajdonképpen onnan számít teljesen kereszténynek valaki, hogy legalább egyszer áldozott/vett Úrvacsorát. Mivel a keresztség sokszor gyermekkorban történik, igazából az nem az ő döntése.

Talán nincs mindenben igazam, de ez én olvasatomban a valódi keresztény az, akinek ez nem csak egy hétvégi program, hanem aktívan az élete része, tehát van hite és a hite tettekben is megnyilvánul. Olvassa a Bibliát, elmélkedik a vallásán, keresi az igazságokat és fejlődik, jár egy úton, amin talán nem mindig tökéletesen, de halad szépen lassan a megszentelődés felé. Ha letér az útról azt felismeri, megbánja a bűneit és halad tovább a cél felé, ami tulajdonképpen Krisztus, az hogy Krisztushoz hasonlóvá váljon. Persze, mindenki indul valahonnan, tehát nem várhatjuk, hogy rögtön szentekkel legyen tele a világ, de azért, aki hátradől és azt mondja, hogy "Meg vagyok keresztelve, én keresztény vagyok, benne vagyok a tutiban, mindegy mit csinálok," hát az előtt még hosszú út áll, mert az, hogy valaki megkeresztelkedik, templomba jár stb. az csak a kezdet.

aug. 18. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/57 A kérdező kommentje:

#26:


Többször is elolvastam amit írtál.


Igen a legfontosabb szerintem is az őszinte hit, ami a szívekben van, ha ez rendben van, akkor az a "motorja" minden kegyes cselekedetnek. És annak próbatételnek amit földi életünk jelent a számunkra.

aug. 18. 21:35
 28/57 anonim ***** válasza:

14# Isten nem véletlenül adta a családot, ezen keresztül tudjuk megérteni a velünk való kapcsolatát.

Nekem nincsenek szüleim (vagyis vannak, de nem kellettem nekik), így nekem nehezebb volt ezt megérteni és megtérni az üres vallásosságból, de remélem te nem ezt az utat jártad be.

Azt a szitut képzeld el, hogy megtartod apád összes parancsát. De tényleg az összeset. Viszont nem ismered, nem beszélgetsz vele, csupán csak formális ürességgel, ceremónálisan. Nincs köztetek bensőséges viszony, ami szereteten alapul. Csak a szokás, a hagyomány a cselekedet. Szerinted ez jó kapcsolat? Ez semmi. Nulla. Nem ér semmit.

Ezért írtam, hogy kell legyen élő kapcsolat Istennel, mert csak a szokások megtartása semmit sem ér.

aug. 18. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/57 anonim ***** válasza:

Minimum feltétel :) érdekes megközelítésű a kérdés


Én elfogadok mindenkit kereszténynek, aki Úrnak tartja Jézust. Ez a legősibb keresztény hitvallás. Jézus nem egy nagy tanító, vagy egy próféta volt, hanem Isten Fia. Senki se építhet más alapra, mint Krisztusra, ez egy bibliai gondolat volt amit mondtam.


Természetesen, nem elég beszélni, hanem az életén, viselkedésén meg kell látszania, hogy Ő Jézust urának tartja. Jézus azt mondta, aki hallgatja a tanításait, de nem él azok szerint, olyan mint aki homokra építette a házát, jött a vihar és elvitte a házat...


Tulajdonképpen a keresztény üzenet nagyon egyszerű, mit kíván Isten tőlünk. Mondok egy ószövetségi idézetet, meg egy újszövetségit.


Mikeás

6,8 Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel.


János első levele

3,23 Ez pedig az ő parancsolata, hogy higyjünk az ő Fiának, a Jézus Krisztusnak nevében, és szeressük egymást, a mint megparancsolta nékünk.


Egy gyerek is megértheti a két kérést. Higgyünk a Fiának a nevében, és törekedjünk szeretetre.


(De maga Jézus is így foglalta össze , mi a legnagyobb parancsolat: szeresd Uradat Istenedet, teljes szívedből; a második pedig hasonlatos ehhez: szeresd felebarátodat mint magadat.)

aug. 18. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/57 A kérdező kommentje:

#28:


Igen, így most már értem. Köszönöm.


Igazából mi nem tekintjük "atyánknak" Allahot, még csak jelképesen sem. Én úgy élem meg, hogy sokkal inkább örömmel szolgálom Őt, a Teremtmények Urát és a Világok Királyát.


Most már értem mire gondoltál, és komolyan nagyon érdekes megközelítés számomra.

aug. 18. 21:44
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!