Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudomány és a vallás(ok)...

A tudomány és a vallás(ok) közti ellentét szinte már törvényszerűen elkerülhetetlen és feloldhatatlan?

Figyelt kérdés

jan. 10. 18:46
1 2 3 4 5 6
 31/55 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó mondatodra:

Valóban sok tudós is vallásos, az ő fejükben ez nyilván nem okoz problémát, pláne, ha a tudományos tevékenység mindennapi rutinját nézzük. Egy kutatólaborban a polcra helyzett Biblia semmilyen negatív hatást nem gyakorol az ott folyó munkára.

Én azonban azt gondolom, hogy a TTK-n egy kicsit kevesebb istenhívő van, mint a Bölcsész Karon. De tényleg csak kicsivel kevesebb.

jan. 13. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 32/55 anonim ***** válasza:
0%

"a legtöbb természettudós vallásos is volt egyben."

METON!

Ez nem volt szép tőled.

A máglya alatt a legtöbb ember hívő lesz, a többi meg elfüstöl.

jan. 13. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 33/55 Meton ***** válasza:
0%
Darwin-se égették meg. Galilei-t igen, mert úgy gondolták, hogy hamis dolgokat tanít. De Eistein is keresztény volt, sőt szinte mindegyik tudós. Ateista tudósról nem is tudok.
jan. 14. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 34/55 Meton ***** válasza:
Ami Galileit illeti, a maga korában nem értették meg, nem tudták, miről beszél, ezért úgy gondolták, hogy hazugságokkal hülyíti az embereket. A hazug embereket pedig megégették, akkor ez volt a törvény. Azóta megsemmisítették az ítéletet, vagyis az egyház elismerte, hogy amit tanított, az nem volt hazugság. Szóval lényeges, hogy az egyház soha nincs a tudomány ellen. De a tudománynak megvan a definíciója. Mérésekkel kell igazolni, megismételhetőnek kell lenni, meg hasonlók. Ami nem felel meg a kritériumoknak, az nem tudomány.
jan. 14. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/55 anonim ***** válasza:

Meton!

Mondtam már, hogy ez nem volt szép tőled!

"Ateista tudósról nem is tudok."

Erről hadd ne mondjak semmit.


Galileit nem égették meg, és a tanait se tiltották be, csak nem tekintették bizonyítottnak.

Einstein nem volt keresztény.

Tudóst meg légy szíves, 50 évesnél fiatalabbat hozzál, tehát azok kiesnek, akik ELŐSZÖR voltak hívők, UTÁNA lettek tudósok.

jan. 15. 00:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 36/55 anonim válasza:
58%
Vicces volt nekem mikor egy fiatal teológus vitatkozott a neten a tudomànnyal valami eltés fizikus proffal, hogy Isten létezik, vagy sem.. Hàt lehet, hogy csak a magam fajtának tűnt fel, de az eltés prof csúnyàn leiskolàzta. Amúgy hívő vagyok, de a teológus ficsúr a hülye érveivel komplett dilinyósnak tűnt nekem. Én hiszek Istenben, vagy a transzcendenciában, és még abban is, hogy az isteni csodák létezését utóbb maga a tudomány fogja bebizonyítani. De azért az egyháznak is figyelnie kéne, hogy hülyékkel ne járassa le magát... ;-)
jan. 16. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 37/55 Meton ***** válasza:

A tudomány lényege a megismerés, mint ezt régebben írtam. A hit, vagy vallás, ahogy tetszik, pedig arról szól, hogy az igaz állításokat elfogadod anélkül, hogy kételkednél benne. Csak egy példa. Ha van egy autód, akkor nem kell tudnod, hogy működik, csak beülsz és vezeted, mert tudod, vagyis hiszel benne, hogy akik megépítették, azok jól összerakták.

Ha viszont jobb autót akarsz építeni, akkor a tudomány segít. Lehet építeni a már meglevő modellre, esetleg kidobni a már elavult alkatrészeket.

Persze az egyház nem engedi kidobni a Szentírásból az elavult alkatrészeket, de felülírásra van lehetőség. Az új alkatrész ugyanis lehet rosszabb is, nem biztos, hogy jobb lesz. A régi meg már bevált, ezért ragaszkodnak hozzá.

Az egyház mindig élen járt a tudományokban, kezdve a csillagászattal, de ott a matematika, fizika. A növények és állatok nemesítésében is a szerzetesek játszották a legtöbb szerepet. Az első iskolákban is papok tanítottak és ma is magasabb szintű az oktatás olyan iskolákban, amiket az egyház tart fenn.

jan. 16. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 38/55 anonim ***** válasza:

"az igaz állításokat elfogadod anélkül"

Helyesen leírva: az állításokat elfogadod anélkül...

jan. 16. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 39/55 Meton ***** válasza:

A hazugságokat nem fogadod el. Ennek pont ez a lényege. Más kérdés, hogy ki mit tart hazugságnak, ez egyértelműen szubjektív dolog. De a papok mind tanult emberek, nálam és persze sokunknál tanultabbak, tehát ha ők elhiszik, akkor nem nagyon kellene kételkednünk. Egyébként az evolúciót és a teremtést az egyház is vizsgálja, csak szerintük az evolúció képtelenség. A tudomány lényege a bizonyítás, márpedig ebben az esetben ez még nem történt meg, tehát marad a régi bevált verzió.

Oké, a Biblia csak mese, ezt mondjuk el lehet fogadni. De gyerekkorunkban pont a mesékből tanultuk a legtöbbet és tulajdonképpen sok dolgot mai is, idősebb fejjel filmekből tanulunk. Persze a filmekben is sok a hazugság, például igazi robbanást sosem mutatnak, mert sokkal látványosabb, ha csak effektet használnak. De ezért nézzük meg és közben hasznosakat is tanulunk. A Bibliában leírt történetek is szerintem csak kitaláltak, de az a céljuk, hogy az átlagember tanuljon belőle. Ha egy fizika óra és egy mesedélután közt kell választani, melyikre mennél inkább? Amelyik kevésbé unalmas. Mondjuk ezt mindenki maga dönti el, de a lényeg, hogy lehet választani.

jan. 16. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 40/55 anonim ***** válasza:

De pont az a gond, hogy NEM TUDOD!

Akkor úgy mondhatjuk, hogy az ÁLTALAD igaznak TARTOTT állításokat elfogadod anélkül...

vagyis érzésre fogadod el a dolgokat, és akkor máris ott vagyunk a hitnél.

Ami továbbra sem tudás!

jan. 16. 11:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!