A Pécsen szót miért ugy használják hogy Pécsett? Még a tvben is, hiradóban, nem tudnak ezek beszélni?

válasza:Szerintem ez nem tájszólás.
Csak használják ilyen alakban is.

válasza:

válasza:Azért mert nyelvtanilag mindkettő helyes és használható. Nem tájszólás, hanem régies, költői alak.
És nem tudom miért ez a nagy háborgás. Ezek csak változatosabbá és szebbé teszik a magyar nyelvet.

válasza:

válasza:Kedves kértdező, bunkó vagy, az a nagy igazság.
Mint minden nyelvben, a magyarban is vannak rendhagyó alakú szavak, melyek ragozása valamennyire eltér az alap ragozástól. Így például néhány városunk toldalékolása a a szokások -ban -ben (Dunaújvárosban), illetve -on -ön -en (Budapesten) jellegű ragozás helyett az -ott -ött -ett (Pécsett) ragozást használja.
Persze mindezt egy értelmes ember ugyanúgy megtanulja, mint azt, hogy melyik szót kell ly-nal írni, és melyiket nem. Éppenséggel ha nem itt lázadnál az anyanyelved ellen, talán neked is lenne időd megtanulni a rendhagyó ragozású városainkat.
Ez egyébként nem tájszólás. Tájszólás az, amikor egy szót egy adott vidéken máshogy mondanak. A "Pécsett" és hasonló ragozás a régi magyar nyelvből maradt meg nekünk, bizonyos ragok ugyanis egészen mást jelentettek.
Ott van például a -vá -vé rag, ami célt jelölt, azaz aki Pécsre ment, az úgy mondta, Péccsé (hasonul a -vé elején a V betű). Ez a ragozási forma ma a "világgá megy" kifejezésben maradt fenn (világ + -vá, azaz mai ragozássaé a világba megy). Ennek párja a régies -ott -ött stb (hely)rag, ami szintén fennmaradt például abban a szavunkban, hogy mögött, előtt.

válasza:

válasza:

válasza:Mindkettő helyes. De a Pécsett alak se nem tájszólás, se nem költői alak, se nem rendhagyó forma.
A helységnevekhez kapcsolt -t, -tt rag ősi eredetű toldalék. Funkcióját tekintve azonos a -ban/-ben (pl. Debrecenben) illetve az -on/-en/-ön (pl. Pécsen, Pesten) ragokkal, ugyanúgy a hol? kérdésre válaszoló lokatívuszi rag.
Ugyanez a toldalék található meg pl. az alatt, itt, hanyatt stb. szavainkban is.
Kapcsolódó kérdések:
Már lassan idegesít hogy állandóan ezt a szót használják mikor nem illik egyszerűen oda.Példa:"Hogy birok a blog.hu-n fejlécet váltani úgy hogy a saját készítésű fejlécem legyen ott?" Ez helytelen így nem szintaktikailag hanem értelmileg. Próbálkozik próbálkozik de...
A www.magyarhelyesiras.hu - n segítőkutya nincs, de a szakmában így is, úgy is használják a vakvezető kutyák, mozgássérülteket segítő kutyák, rohamjelző kutyák közös megnevezésére.
A valamennyi az elvileg nem határozza meg, hogy mennyi, nem?
Szóval, abban a szerepben, amit a következő mondatban is van ''Utálj de ne azért, mert Szeretlek Vess meg, de ne azért, mert Csak TE Kellesz Nekem'' Szinonima a gyűlölet szóval?
Elégé primitiv szerintem egy ilyen mondatott használni hogy pl: "Pécsett elhagytam a kulcsomat." inkább "Pécsen elhagytam a kulcsomat." nem ? Menyivel normálisabban és civilizáltabban hangzik az utubi nem ? (régen sem hallotam senkitöl hogy Pécsett ezt csak...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!