Tényleg annyira felháborító, amit mondtam?
A családban meghalt az egyik rokon. Mindenki gyászol, szomorú, stb, észrevették, hogy én egész jól elvagyok, persze belém kötöttek, én meg elmondtam, hogy szerintem a halál nem is rossz dolog tulajdonképpen, az illetőnek már egyáltalán nem rossz, és soha többé nem is lesz rossz, valamint ő biztosan nem akarná, hogy szomorúak legyünk, inkább azt, hogy a jó dolgokra emlékezzünk vele kapcsolatban, ha nem is vidáman, de jó érzéssel. Annyi a baj, hogy hiányzik, de hát ezzel nincs mit tenni, emiatt kár elszomorodni. Az egészből engem az visel meg a legjobban, hogy mindenki ilyen szomorú. Pedig nagyon szerettem az illetőt.
Azóta alig szólnak hozzám, szerintük nincs szívem, nincsenek érzéseim, és felháborító a hozzáállásom.. Tényleg annyira rossz? :/
Igen, lehet neked nem közeli hozzátartozód.
Mit tennél, ha a szüleid temetésén mondaná neked valaki ugyanezt mosolyogva?
Alapvetően szerintem nincs baj a hozzáállásoddal.
Itt inkább az a kérdés, mennyire voltál tapintatos a családtagokkal. Ezt amit gondolsz, szerintem elő lehet úgy is adni, hogy az vigasztalás legyen nekik, azt kihangsúlyozva, hogy az eltávozott rokon szép, teljes életet élt, és valóban ő sem akarná, hogy mindenki a gyászba temetkezzen, inkább őrizze meg mindenki a jó emlékezetében. Meg elő lehet ezt adni úgy is, hogy ne gyászoljatok, semmi értelme stb-stb. Tarts egy kis önvizsgálatot, próbáld magad a helyükbe képzelni, hogy vajon ahogy tálaltad a véleményed, az melyik kategória volt a szemükben. A reakciók alapján, ha nem is úgy szántad, de inkább a második.
Ha egész biztos vagy benne, hogy megértő és vigasztaló voltál, szerintem a jóviszony és a kibékülés érdekében akkor is jó volna megbeszélni velük a dolgot, és nem kifelejtve, hogy persze neked is hiányzik az elhúnyt, és te sem örülsz a halálának, csak elfogadod, mint egy elkerülhetetlen dolgot, és igyekszel pozitív emlékekkel és nem keserűségekkel gyászolni.
A gyászt mindenki máshogy reagálja le. Van, akit jobban megvisel, van, aki könnyebben belenyugszik, van, akin úgy tűnik, nem viseli meg annyira, aztán 1 év múlva tör ki rajta.
Mindenkinek joga van a saját érzéseihez, viszont - különösen akkor, ha te a könnyebben feldolgozós típus vagy - a felelősséged is nagyobb abban, hogy ne gázolj bele azoknak az érzéseibe, akik máshogy élik meg. Úgy érzel, ahogy, ez a te dolgod, de amit mondtál és a leírtak alapján ahogyan mondtad, az bizony elég otromba volt, kábé mintha ki akartad volna oktatni őket, hogy ők a hülyék, amiért megviseli a közeli hozzátartozójuk halála.
Nekem az jön le, hogy vagy fel sem fogod egészen, mi történt, vagy semmilyen empátia nem szorult beléd, és nem vagy tekintettel a többiekre.
"Az egészből engem az visel meg a legjobban, hogy mindenki ilyen szomorú."
Bocsáss meg, de szembe kéne nézned a ténnyel, hogy ez most nem rólad szól és arról, hogy te a lehető legjobban érezd magad.
Másrészt még visszaüthet az egész, ha ők szép lassan kisírják magukat, feldolgozzák, átmennek a gyász normális fázisain, szemben veled, aki ilyen látványosan nem úgy reagál.
Sztem nem, én is ilyen vagyok mert hiszek a tulvilagban, hianyzik mert nincs itt, de neki mar nem rossz sott.
De kevesen gondolkodnak igy es nem ertik ezt.
A te hozzáállásod is normális, ahogyan, ha dühöngenél is az lenne.
Én is így gondolok a halottaimra (nagyszülők, anya), békés mosollyal állok a sírjuk mellett, mert szebbnél szebb emlék jut eszembe, ami felvidít.
Igen, szomorú is voltam - bár nem megrendült, és úgy álltam hozzá, ahogy te, hogy ott most már jobb helyen vannak -, de nem sírtam napokig, sőt...
.. amikor valaki az apjat, anyjat, gyermeket veszti el..nem tud igy gondolni a halálra.
kár volt ezt elmondanod nekik. igy ugy tunik, hogy téged nem is érdekel, félvállrol veszed stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!