Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Kaptunk frissen fejt tehénteje...

Kaptunk frissen fejt tehéntejet. Még soha nem ittunk ilyet. Hogyan fogyasszuk, lehet így simán, vagy fel kell forralni először?

Figyelt kérdés
2011. júl. 19. 19:13
 1/8 anonim ***** válasza:
Ihatod így is,de fel is forralhatod. A hűtőben napokig eláll.
2011. júl. 19. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim válasza:
Azért ajánlatos felforralni előtte!
2011. júl. 19. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Amennyiben valóban teljes tej, akkor minden ivás előtt fel kell keverni, mert vastagon fog állni a zsír a tetején.Készülj fel, hogy fosni fogtok, 30%-os zsírtartalomhoz nincs hozzászokva a zacskóstej fogyasztó.

Forralni nem szükséges, de 1-2 nap alatt ajánlott elfogyasztani.

2011. júl. 19. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

", 30%-os zsírtartalomhoz nincs hozzászokva a zacskóstej fogyasztó. "


Az még egy tejfölnek is becsületére válna. Max 4-5.

Igen, fel kell forralni.

2011. júl. 19. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

A teljes tej 3,8-4,5 %-os zsírtartalmú. A jobb tejföl is csak 20%-os.

Ha felforralod a tejet, akkor egyrészt jobban eláll, és azért javasolják elsősorban, mert ha van a tehénnek olyan betegsége, amely állatról emberre terjed, akkor megkaphatjátok. Ennek egyébként kicsi a kockázata, mert a teheneket nagyon szigorúan vizsgálják ezekre a betegségekre. (TBC, brucellózis.)

A nyersen való fogyasztás mellett az szól, hogy vizsgálatok szerint a nyers tejből 3X annyi kalcium szívódik fel, mint a pasztőrözött vagy forralt tejből, mert jelen vannak a felszívódáshoz szükséges enzimek - ezeket a forralás megsemmisíti. A forralás a hőre érzékeny vitaminok számát jelentősen csökkenti.

A családunk 20 éve csak nyers tejet iszik, beleértve 4 gyerekünket. Soha semmi bajunk nem lett, illetve az átlagosnál jóval egészségesebbek vagyunk. (Nyilván nem csak emiatt.)

2011. júl. 19. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

", 30%-os zsírtartalomhoz nincs hozzászokva a zacskóstej fogyasztó. "


Az még egy tejfölnek is becsületére válna. Max 4-5.

Igen, fel kell forralni.


Úgy látszik én tanultam rosszul, de a friss teljes tej, ami kijön a tehénből, és nincs lefölözve, az bizony 30%+ zsírtartalmú, csak mi városi népek a zacskós tejet ismerjük, ami max 3,6%-os, esetleg néhány "falusi tej" 4,5 %-os.

Gyerekkoromban én is ittam falun igazi tejet, 3 házzal odébb volt a Riska nevű "tejüzem", reggel áthoztuk a kannában, délutánra vastagon állt a zsír a tetején.

2011. júl. 20. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Valóban rosszul tanultad, illetve rosszul emlékszel.

A juhtej a legzsírosabb, az is csak 8"% zsírtartalmú.

2011. júl. 20. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Megkostoltam frissen és forralás után is. Ízre nincs különbség, viszont a tetején és az edény falán viszont eléggé kicsapódik a sárgás (gondolom)zsír. Amúgy én sokkal sűrűbb valamire gondoltam, de nem igazán tér el a bolti tejtől ami meglepett. A dobozos UHT tej az, ami teljesen más ízű.
2011. júl. 20. 16:52

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!