Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mért káros a cukorfogyasztás...

Mért káros a cukorfogyasztás ha a szervezet úgy is a bevitt szénhidrátot cukorra bontja le és az oxigént és cukrot felhasználva állítja elő az energiát?

Figyelt kérdés
Ha valaki pl kenyeret eszik amiben keményítő formában van jelen a szénhidrát a szervezet úgy is cukorrá alakítja akkor nem mindegy,hogy alapból cukrot viszünk-e be vagy keményítőt?
2012. ápr. 12. 17:43
 1/3 pacsi ***** válasza:

vannak összetett szénhidrátok és egyszerű szénhidrátok. Az egyszerű CH pl. a glükóz, fruktóz, más néven cukrok. Az összetett szénhidrátok, pl keményítő, ahogy mondod cukrokra bomlanak le.

Ha cukrot eszel, az azonnal nagy mennyiségben bekerül a véredbe, ez hirtelen megemeli a vércukorszinted, erre a szervezet válaszként sok inzulint nyom a véredbe, el akarja tüntetni a sok cukrot a véredből. El is tünteti gyors ütemben, méghozzá úgy hogy zsírrá alakítja. Mivel ilyenkor még sok az inzulin a véredben, a vércukrod még lejjebb csökken mint akkor volt, amikor még nem etted meg a cukrot. Szóval ez így eléggé "rángatja" a szervezetet a szélsőségek között.

Ha összetett CH-t eszel, az lassan, fokozatosan bomlik le cukrokra, ezért nem dobálja össze vissza a vércukorszinted, az inzulint, és kevésbé zsírosodsz tőle.


Hát ezért, de egy hozzáértő ember javítson, ha tévedek.

2012. ápr. 14. 01:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Gyenes Tamás Nűnű ***** válasza:

Az előző hozzászólást kiegészíteném még azzal, hogy a gond akkor van igazán, ha nem mozgod le a cukrot.

Az inzulin nevű hormon viszi be a cukrot a sejtekbe, ahol azok energiát nyernek belőle. Ha nincs hiány (mert sokat ettél, keveset mozogsz), akkor a sejtek nem engedik be a cukrot. Ekkor három dolog történik:

1. a hasnyálmirirgy (ami az inzulint termeli) továbbra is nyomja az inzulint, hiszen magas vércukorszintet érzékel, túlerőltetődik, tönkremegy;

2. a sejtek addig állnak ellent az inzulinnak, amíg végül rezisztenssé (ellenállóvá) válnak, és már később sem engedik be a cukrot, akkor, amikor meg kéne;

3. végül az inzulin kínjában lerakja cukrot zsírként, és jól elhízol.

Az összetett szénhidrátok esetén a szőlőcukorrá válás lassabb folyamat, a szervezetnek jobban van ideje elhasználni azt. Mivel folyamatosan van cukorutánpótlás az összetettebb szénidrátokból, nem leszel éhes, és jó eséllyel kevesebbet eszel belőle. Természetesen ebből sem lehet büntetlenül túl sokat enni.

A szénhidrátok cukorrá bomlásának folyamatának sebességét a Glikémiás Index (GI) mutatja. Amelyik magasabb, az gyorsabb, a szőlőcukor a 100%. Az egészséges táplálkozás során a minimálisra kell szorítani a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását (cukrok, finomított lisztek).

Lényeges: a glikémás indexet, vagyis a felszívódás sebességét nagyban befolyásolja, hogy mit eszel még az adott szénhidrátos étel mellé. Húsok, zsírok lassítják a folyamatot, lényegében kedvezőbbé teszik a glikémiás indexet. Ezért is nagy baromság a 90 napos diéta, mert akkor 3 napon át (a 4-ből) magában eszed a szénhidrátokat, amik így sokkal gyorsabban szívódnak fel, és tempósan kocogsz a cukorbetegség felé.

2012. ápr. 14. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat:)
2012. ápr. 15. 11:38

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!