Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Meddig volt jellemző hogy...

Meddig volt jellemző hogy ürgéből és varjúból pörköltet készítettek? Milyenek lehettek ezek ízre?

Figyelt kérdés
2019. szept. 9. 22:39
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ürgéből még most is készítenek ételt. Vidéki reptéren tudom, hogy járnak összeszedni az ürgéket, a reptér fenntartója meg örül neki, hogy valaki megritkítja az állományt.
2019. szept. 9. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Ürgéből valóban még most is csinálnak kaját, bár már tiltott hivatalosan de sokan lesz@rják.

varjúból inkább levest készítettek régen, mert az csak arra volt jó. De ha jól tudom rendszerváltás óta az sem divat, és a varjú hús felhasználása inkább a sorkatonaságnál volt jellemző az ország nyugati részein.

2019. szept. 9. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 Metionin ***** válasza:
59%
Varjút felénk a cigányok lődözték le és ették meg. Nem hiszem hogy olyan jó húsa lenne amúgy.
2019. szept. 10. 00:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
86%

Varjúból (SÖT verébböl is) sokfelé föztek levest, föleg vadászok, mert egyébként nem lehetett hozzájutni.

Ma már ez is meg az ürge is védett, ezért egyre kevésbé van ilyen.

2019. szept. 10. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Az ürge már védett, csak folyógátakon és repülőtereken foghatja valaki, engedéllyel. Nem ismerek senkit aki evett volna.

A varjúból csak a fészekből kiszedett már tokos tollú fióka a jó, apám a 60-as években még evett, szerinte jó volt. Már az is védett.

2019. szept. 10. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Apósomék tartottak galambot falun, azt ettem már, nagyon finom leves van belőle, és a töltött sültgalamb is finom. De varjút még életemben nem, ettem, mint ahogy ürgét sem. Én sem vagyok már fiatal (50), de soha nem ettünk varjút. Szerintem ez max. az 50-es évekig lehetett, a II. világháború után, amikor mindent megettek az emberek, mert éheztek. Sajnos láttam róla dokumentumfilmeket, és meséltek is róla a környezetemben. Fogalmam sincs, milyen lehet az íze, de inkább nem kóstolnám meg, ha nem muszáj.
2019. szept. 10. 13:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 Szávai István válasza:
1960-ban még igen. A varjúnk rágós volt a húsa. Íze kissé kesernyés, de erre lehet, hogy rosszul emlékszem.
2019. szept. 11. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Apám szokta mesélni, hogy csépléskor sok ürgét elkaptak, és megsütötték a szalma lángján. Izetlen volt, de sok hagymával ehető.

Varjút is evett, és azt mondta, hogy olyan, mint az öreg kakasból készült leves. És hogy a százéves varjú levesnél csak egy jobb van, a háromszáz éves teknős levese.

2019. szept. 14. 23:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Nagyapám mesélte, hogy varjú levest és verébpörköltet ettek. Ez nógrád megyében a 2. VH utáni időkben volt jellemző, mert nem volt mit enni.


Manapság egy roma ismerősöm mesélte, hogy náluk (Borsod/Szabolcs megyében) a sün pörkölt és a gombafasírt a vidéki szegények eledele.

2019. szept. 20. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!