Kenyér sütőgéphez kaphatnék tanácsot?
A kenyérsütőgépekhez adnak receptkönyvet is, nézd meg, vannak benne teljes kiőrlésű receptek. Mi alapból 1/3 graham liszttel sütjük a kenyeret (egyébként a gép fehér kenyér alapreceptjét követve), de lehet tisztán rozslisztből is, olyan recept is van benne.
Ilyen liszteket nagyobb áruházakban szoktam látni, pl. nagy Tesco áruházban.
Lehet bolti élesztő nélkül, de akkor kovász kell bele (szerintem kis cukor is).
Csinálhatod vad élesztőből is, de boltiból is.
Élesztő (=kovász) nélkül nem készült régen se kenyér, csak (keletlen) lepény.
"Köszönöm szépen. Azt szeretném még kérdezni,hogy próbáltátok e esetleg az úgynevezett ősi receptet : liszt,só víz? Tehát élesztő nélkül?"
Lehet csak ebből csinálni, viszont víz és lisztből kovászt kell csinálni, ami egy folyamat, etetni, itatni kell a kovászt. Macerásabb, mint az élesztővel készült kenyér. Van már érett kovászod, akkor már csak abból kell kivenni a kenyérhez és tovább etetni a kovászt.
Egyszer ettem kenyérsütős kenyeret, de nekem valahogy nem jött be.
Inkább azt csinálom, hogy keverek 1 kg lisztből , élesztővel egy adagot és este berakok annyit a tepsibe, amennyit másnap reggel meg szeretnék enni. Időzítőt beállítom a mini grill sütőn , éjszaka megkel , mire felkelek kész a friss kenyér.
Ami marad tészta, azt beteszem a hűtőbe lefóliázva. Abból akár este csinálhatok lángost is. Eláll jó pár napig és minden nap ehetek frisset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!