Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Székelykáposztába kell rántás?

Székelykáposztába kell rántás?

Figyelt kérdés

Én eddig sosem raktam bele,a mi családunkban mindenki anélkül készítette,így tanultam én is.

De az anyósom ma jól kioktatott,hogy abba igen is rakunk rántást mert amit én főztem az egy híg lötty..

Ti,hogyan készítitek el?


2020. ápr. 10. 21:19
 1/9 anonim válasza:
58%
Hàt èn egyszerűbben de nem kell bele ràntàs!jò sűrű pörköltet csinàlsz, hozzàadod a vecsèsi kàposztàt, megforralod, tejföl rà dísznek, jò ètvàgyat!egyèbkènt tault szakàcs vagyok, mond meg anyósodnak h nem ràntàsssal kèszül az eredeti!
2020. ápr. 10. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
77%

Az egyik történet szerint, egy étteremben összekeverték a savanyú káposzta főzeléket(ami rántásos) pörkölttel és úgy szolgálták fel Székely Bertalannak, aki már záróra környékén tévedt be és nem volt más.


Másik történet szerint Az étel receptje a legenda szerint Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a pesti Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket(rántásos!) és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi állítólag legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.


Tehát eredetileg a székelykáposzta rántásos, még dédanyáink idejéből, de már vagy 100 éve nem rántjuk a székelygulyást. (De van, aki generációkon keresztül így tanulta, pl. az anyósod:)

Az viszont valóban nem jó, ha olyan leve van, mint a korhelylevesnek, ezért szoktak bele tenni árpagyöngyöt, vagy rizst, hogy felszívja.

2020. ápr. 10. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
71%
Mi se teszünk rántást bele
2020. ápr. 10. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
87%
Felénk sem rántás, hanem tejfölös habarás van benne.
2020. ápr. 10. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
71%
Én sem szoktam berántani, mi úgy szeretjük.
2020. ápr. 10. 23:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 Noblesse Oblige ***** válasza:
80%
Én sem rántom, ellenben rizs megy bele.
2020. ápr. 11. 00:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
56%

Én meg mindkettőtöknek, és egyikőtök nem se adok igazat. :)


Egyrészt sűrítés nélkül tényleg elég híg lötty tud lenni, a székelykápi az egy sok szaftos, de sűrű szaftos étel.

Simán pöri, káposzta és tejföl, az úgy túl "rövid lé", annál több szokott benne lenni.

Ha meg több folyadékot (vizet vagy alaplevet) teszel bele, akkor meg kell bele valami sűrítés.


De a rántást több okból se szeretem.

Tökölősebb is, mert ha forrón teszed bele, akkor hajlamos csomósodásra. Ha előtte hideg vízzel elkevered, akkor túl sok lesz, tehát ugyanúgy vizet is adsz az ételhez.

Ráadásul zsiradékot már tettél az ételbe a pörköltalapba, úgyhogy el is zsírosítja az egészet.

Plusz ha a rántásban megpirítod a lisztet, akkor még rántás íze is lesz.

Úgyhogy én nem szeretem.

A legegyszerűbb megoldás, ha a tejfölbe teszel egy kis lisztet. Csomómentesre kevered, és hőkiegyenlítéssel az ételhez kevered, befejezés előtt. Sűrű is lesz, meg rántástalan is. Az ízét se módosítja, extra zsírt se teszel bele, ráadásul negyed annyi munka. :)


Ezt a rizzsel, gerslivel, bulgurral való sűrítést én inkább töltöttkáposztának az aprójánál szoktam alkalmazni. Azt se rántom. Ezek a gabonák felszippantják a fölösleges levet.

2020. ápr. 11. 04:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
74%
Rántás nélkül készítjük.
2020. ápr. 11. 06:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
64%
kedves tanult szakács (1), az egyik első dolog, amit megtanítanak, hogy az ételek elkészítési módja országon belül tájegységenként (de még az on belül is) változik. Megtanítanak egy változatot, de erre nem mondhatod, hogy ez a jó. Ugyanis a legtöbb ételnél nem meghatározható, melyik volt az eredeti változat.
2020. ápr. 11. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!