Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kelt tésztába (pl kenyér)...

Kelt tésztába (pl kenyér) lehet valahogy porcukrot használni? (Vagy bármit a kristálycukor helyett)

Figyelt kérdés

Egy ideje otthon sütjük a kenyeret, meg szoktunk kenyérlángost hasonlókat is, de lassan elfogy a kristálycukor és hetek óta nem találok sehol.

Porcukor jó lehet ilyen élesztős kelt tésztába? Vagy mit lehetne használni a kristálycukor helyett ilyen nem édes tésztákhoz?


2022. dec. 21. 13:20
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
65%

1. Az élesztös tésztákba NEM KELL cukor, elég, ha az élesztöt kevés liszttel kevered el.

2. A porcukor ugyanaz, mint a kristálycukor meg a kockacukor, csak más alakban.

2022. dec. 21. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 A kérdező kommentje:

Kivétel nélkül az összes receptem ír egy kis cukrot (nem sokat), szóval raknék bele.


Köszi a válaszokat. :)

2022. dec. 21. 15:31
 13/18 anonim ***** válasza:

AZÉRT írnak cukrot, mert valamikor elterjedt ez a babona.

Ezelött 100 évvel még a cukor olyan drága volt, hogy csak nagy ritkán tettek kevesett pl. teába vagy süteménybe, de élesztö/kovászhoz soha. Sok háztartásban egyáltalán nem volt soha cukor, helyette édesítésre mézet használtak, a cukor nem volt megfizethetö.

Ennek ELLENÉRE kenyeret sok évezrede sütnek, cukor nélkül, csak liszttel.


Szóval a cukor teljesen fölösleges, csak szokás, értelme nincs, ha nem édes tésztát készítesz

2022. dec. 21. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
De miért ne lenne jó a porcukor?? ?Minden kelttésztás édességbe is azt használok...
2022. dec. 21. 15:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:
53%

13: gyorsabban felfut az élesztő, ha van a tejben egy kk. cukor. Ennyi...


Nem érzed ki külön az ízét a kenyérből. És egyébként is, ahogy az édes sütikbe is kell egy fél kk. só, így a sósakba is jó egy pici cukor: kiemeli az ízeket.

2022. dec. 21. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:

A 13-as vagyok, az élesztöt nem feltétlen kell tejben felfuttatni, sima vízzel ugyanúgy müködik, cukor szintén felesleges, egy kiskanál liszt ugyanúgy megfelelö.

Meg az édesbe nem KELL a só és a sósba nem KELL a cukor, hanem csak lehet beletenni. Ha valaki nem teszi bele, akkor senki nem veszi észre a különbséget, ez CSAK szokás, nem több.

2022. dec. 21. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
53%
A fidernyákok miatt nem hiszem el hová jutottunk. Porcukrozom én is a kávét, agyrém.
2022. dec. 21. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
35%

16: jó, akkor vitatkozz gasztronómiai szakértőkkel...


Mindenki szembejön veled az autópályán.

Abszolút nem szokás miatt van!

2022. dec. 21. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!