Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit tegyek ha nokedli lett a...

Mit tegyek ha nokedli lett a pizzatésztámból?

Figyelt kérdés
1 bögre víz helyett "véletlenül" 2-vel tettem! 🫠🍕🚰🚰📴

febr. 16. 15:30
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Sosem fog megsulni plusz liszt nelkul. Barmennyit is sutod csak egy kanalazhazo trutyi lesz
febr. 16. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Elutalom neked azt a 100 forintot a plusz lizsthez amit bele kell tenni.

Ha meg az ár nem probléma akkor csinálj dupla pizzá és fagyaszd le vagy ajándékozd el. Tele van a net helyi csoportokkal ahol elajándékozza valaki amikor tul sokat fozott

febr. 16. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/23 anonim ***** válasza:
12%
Csak óvatosan a hozzáadott liszttel. Vastagon liszetezett deszkán átforgatnám és nem tennék bele.
febr. 16. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/23 anonim ***** válasza:
87%
Biztos kell ennyit egy kis lisztesvízen vergődni? Kidobod aztán csinálsz másikat.
febr. 16. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a jótanácsot! 🙏

Lehet hogy odaadom a felét egy rászorulónak: saját magamnak.

febr. 16. 16:32
 16/23 anonim ***** válasza:
25%
A mai árak mellett 7-es hozzászóló kukába dobási ötletét elvetném, hacsak nem vagy milliárdos!
febr. 16. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/23 anonim ***** válasza:
69%
Kezd újra,egy fél kiló liszt kuka nem a világ vége.A végén még annyi pizzatészta lesz hogy a Z egész utcának elég lesz.
febr. 17. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/23 A kérdező kommentje:

Na, képzeljétek el este megcsináltam, közben néztem Magyarország fejleményeit a tévében. Mivel 2 pohár vizet adtam hozzá 1 helyett, ezért dupláztam a mennyiséget lisztből és sóból. A fél kocka élesztő ugye 1 kilóhoz is elég, a 2 evőkanál olaj is rendben volt, ezért ezeket hagytam. Gyönyörű cipóvá dagasztottam, ketté vágtam, a felét kinyújtottam, rászórtam a feltéteket és tudjátok milyen lett??


👑👌


Pizzériában sem ettem volna jobbat! 😉


Köszönöm a segítséget!


Ha gondoljátok megosztom az alapreceptet, nem egy nagy vasziszdasz!

febr. 17. 17:08
 19/23 A kérdező kommentje:

Pizzatészta (alap pizzatészta)


Hozzávalók:


- fél kg liszt

- egy kocka élesztő fele

- 2 dl langyos tej (vízzel is lehet)

- cukor

- 2 kávéskanál/teáskanál só (én 1 púpozott evőkanállal teszek bele)

- 1 evőkanál olaj (elhagyható)

- sajt


Elkészítés:


Langyos tejbe/vízbe cukrot teszünk és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Kimérjük a fél kiló lisztet, közepébe mélyedés készítünk, és a mélyedésbe sót szórunk. Ide kerül a felfuttatott élesztő is, majd elkezdjük az élesztőhöz keverni a lisztet. Szükséges mennyiségű langyos vizet adagolunk hozzá, amíg összeáll a tészta. Kb. 10 percig dagasztjuk. Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát. Utána kinyújtjuk, megpakoljuk és megsütjük.


Kiegészítés:


- A jó pizzatészta a lelke a jó pizzának, ezért van pár alapszabály, amit érdemes betartani.

- A pizza tésztája kenyértészta, vagyis kelt tészta. Akkor jó, ha legalább kétszeresére megkelt, mert így belül üreges, levegős.

- A pizzatészta elkészítéséhez meleg konyha kell, hisz meleg szükséges ahhoz, hogy megkeljen a tészta.

- A sütő legyen forró, mert így gyorsan, pár perc alatt ropogósra sül a pizza. Még jobb, ha a sütőt a legmagasabb fokozatúra melegítjük. Ekkor a pizzának 8-10 perc is elég a sütéshez, de 15-nél semmiképp se kell több. Hagyományosan forró kemencében sül a pizza, rövid ideig.

- A tésztát nyújthatjuk vékonyra és vastagra is, ahogy szeretjük.

- A hozzávalók mind legyenek szoba hőmérsékletűek.

- A langyos tej és a cukor azért kell, hogy elkezdjenek szaporodni az élesztőgombák. Hideg tejben ez nem történik meg. A túl meleg pedig leforrázza és megöli őket.

- A tésztát lehet kézzel, robotgéppel, és kenyérsütő gépben is dagasztani. Mind a keletlen, mind a túlkelesztett tészta rossz lesz, ezért ez némi odafigyelést igényel.

- Ha nincs otthon tej, akkor a tejföl vagy a víz is jó lehet (szükségmegoldás), de a tejben indul be leghamarabb az erjedés, ezért ez az ideális.

- Ideális esetben nyújtódeszka és sodrófa (nyújtófa) a szükséges eszközök, de ha nincsenek, lehetünk kreatívak. Nyújtódeszka helyett jó bármilyen asztalfelület, sodrófát pedig lehet helyettesíteni egy tisztára mosott (üres) borosüveggel. Nem szükséges semmilyen eszköz sem. Kézzel (tenyérrel és ujjal) tökéletesen meg lehet a tésztát formázni.

- Ráhalmozzuk a feltéteket. Fantáziánktól és ízlésünktől függ, hogy mit teszünk rá. Lehet sonka, gomba, konzerv kukorica, szalámi, bármi.

- Megszórjuk reszelt sajttal, vagy befedjük vékony sajtszeletekkel.


Fehér pizzaszósz:


- tejföl

- oregánó, bazsalikom

- só, bors

febr. 20. 13:31
 20/23 anonim ***** válasza:
Te is ilyen őrült vagy részeg riogató vagy?
febr. 20. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!