Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Baj van a kovászommal?

Baj van a kovászommal?

Figyelt kérdés
Teljesen kezdő vagyok. Van egy 6 napos kovászom, és a jövő héten már szeretnék vele sütni, de nem vagyok biztos benne, hogy jól működik. Tehát 1:1:1 arányban etetem 6 napja kevert liszttel, feje kenyérliszt, fele teljes kiőrlésű. Etetés után 4 óra múlva megduplázza magát, de tovább nem nő, és további 4 óra múlva már össze is esik kb az eredeti állapot 1,5xösére, és úgy is marad a következő etetésig. Mindenhol azt olvasom, hogy etetés után 8-14 óra múlva aktiv a kovász, az enyém ilyenkorra már összeesik. Kb 3 napja már ugyanígy viselkedik. Van ezzel baj? Mikor süthetek belőle? (Egyébként kipróbáltam, 12 óra múlva is lebeg a víz felszínén, mikor már összeesett.) Képeken olyan nagy kovaszokat látok, az enyém miért nem nő tovább? Köszönöm a segítséget, nem szeretnék ennyi sok időt, lisztet elpazarolni, ha ez nem jó így.
márc. 24. 14:58
 1/8 A kérdező kommentje:
Ja, és napi 2x etetem.
márc. 24. 15:07
 2/8 anonim ***** válasza:
márc. 24. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
Ebben sajnos nem volt válasz a kérdésemre.
márc. 24. 19:14
 4/8 anonim ***** válasza:
Jó úton jársz. Folytasd tovább a napi 2 etetést és meg fog erősödni. Az órákat meg nem kell komolyan venni. Az enyim pl 5 órás. Anyamé 9. Csak tudd a tied mennyi
márc. 24. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Mit jelent, hogy 5 órás? 5 óra múlva esik össze, és utána már nem aktív?
márc. 24. 20:36
 6/8 anonim ***** válasza:
Jó lesz így semmi gond.
márc. 25. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Az órákat arra szoktak mondani amikor a legmagasabb állapotában van. Utána kezd összeesni. Az még jópár óra még teljesen összeesik.

Igazaból a te kovászod jobb mint az átlag. Erősebb. Mert hamarabb eléri a legaktívabb állapotot és nem csak 8 óra hanem már 4 alatt. Viszont ez gyakori is a friss kovászoknál. Lehet 4 nap mulva mar lassabb kovasz lesz de akar 3szorosara is no.

(Amugy a kovaszmaradekot amit nem tetsz, tudod gyujteni hutoben es barmikor barmilyen tesztaba belesutheted. Pl palacsinta, elesztos kenyer, pizza, fahejas csiga stb. Ezeket meg nem nagyon fogja megkeleszteni tehat kezeld ugy mintha lisztet meg vizet adnal hozza. Ha meg sokaig nem sutsh semmit akkor tegyel hozza csak pici lisztet amit tud enni. Igy nem kezdd el erjedni. És utána tenyleg barmibe bele tudos keverni. Igy nem kell semmit kidobni.

Amugy pl Limarának van kréker receotje amibe csak kovaszmaradek, olaj es liszt kell. Az is tok jo

márc. 25. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek. Biztos kell még sok idő, mire kitapasztalom. Valamilyen kenyeret már sütöttem belőle tegnap :D Nem lett tökéletes, próbálkozom még.
márc. 27. 10:03

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!