Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ballag a lányom általánosból....

Ballag a lányom általánosból. Segítséget kérek a konyhai malűrömhöz?

Figyelt kérdés

Szóval suliból ballag a nagylányom.Ballagásár meghívtunk pár embert kb:25 felőttre lehet számítani.

A leves megvan,de mellé pörit csinálok.

-Mekkora edényben/bográcsban kell főzni ennyi embernek?

-Mennyi húst számoljak egy felnőtt emberre?(pörihez).

-Mennyi krumplit,tésztát?

-Milyen sütit illik sütni?Ebből mennyit?

-piát mennyit vegyek?

Bocs,de én még nem csináltam ballagást,ezért érdeklődöm.

De jól jönne egy őzpöri vadas recept is....hátha valaki tud ebben segíteni.

Köszi.


2011. máj. 29. 11:02
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Pörköltnek színhúsból fejenként 0,5 kg x 25 fő = 12,5 =13,0 kg. Ha csontos, akkor vehetsz 15,0 kg-ot. A hozzá való krumpli köret (durván) fejenként 3 szem a tyúktojás nagyságúból, ha még 3-5 szemet hozzáadsz ráadásként biztosan elég. De mindenképpen külön főzd (ne tedd hozzá a pörkölthöz), így ha a pöriből marad, azt le tudod fagyasztani.

Bográcsméret: ha 13 kg a hús, a 16-18 literes bogrács elég, a 15 kg hús esetén kell a 20 literes bogrács.


A bográcsot zsírozd ki kizárólag fehér tiszta zsírral, alaposan az oldalát is. Ha csontos húsod is van, azt rakd alól, rá kevesebb színhúst, sózod, szemes bors, köménymag, majd rá a vöröshagyma, karikára szelt zöldpaprika. Utána mehet rá a következő adag hús, azt is sózod, még pár szem bors és köménymag. Kevés vízzel öntsd fel (ha a hús felforrt, vizet enged). De ha már felforrt, oda kell figyelni az alatta levő tűzre, hogy csak viszonylag lassan rotyogjon.

Amikor a hús puha, akkor rászórod a törtpaprikát, azzal még kb. 15-20 percig főzöd és kész.

Ezt egyébként olyan (férfi)emberre szoktuk bízni, aki csinált már ilyet, és ez esetben a háziasszony odabent készítheti az ebéd többi részét.


Sütiből sok-sok édes-sós aprósüteményt, de biztosan rosszul esne a lányodnak, ha torta nem lenne.

2011. máj. 29. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Jobban jársz, ha dobozos sütit veszel a Tescoban van az az 1kg. teasütis sok féle van benne. És finom is.

Ha sütni akarsz akkor is több fajtát illik készíteni és az már árban sem olcsón jön ki meg az időd is elmegy vele.

még egy vagy két tortát is rendelhetsz, hogy legyen valami krémesebb is.

Ha az idő kegyes lesz hozzátok akkor a nap sütni fog és meleg lesz, így ásványvízről ne felejtkezz el, hűsítő felnőtteknek pedig tökéletes lenne a Gin tonic, nálunk rengetek elfogyott.

2011. máj. 29. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszi a segítséget.

Első válaszolótól kérdem:A pörit lehet csinálni vegyesen vadasból?Vagy csak egy fajta húsból finom?

Az elkészítését én is hasonlóan tudtam.

Nem,nem csak én fogom egyedül főzni,mert ebbe férfierő (párom) lesz a szakács:)Ő még őzet csak egyszer főzőtt,de sajna tűzhelyen,így először lesz bográcsozás őzből.

Akkor nekünk kicsi a 10 literes bográcsunk.Venni kell nagyobbat.A 20 literes elég lesz akkor ugye? Abban kényelmesen megfő az étel.

Totrta mindenképpen fog lenni(tarisznya alakú,aminek a közepén a lányom fotója lesz ostyából)+felirat.

Süteményt még nem tudom véglegesen,de mindenképpen mi sütjük meg.

Ezekre gondoltam:

-sós

-zserbó

-dinnye (ezt ugye nem kell sütni)

-kókuszgolyó (ezt sem kell sütni)

-raffaelló (ezt sem kell sütni)

-vendégváró anyukám megsüti

-és barackmag

Szerintetek?

Kávé,ücsi,pálinka,sör,pia,ásványvíz a minimum,hogy lesz:)


A tescós sütik nekünk csak itthoni nasinak jönnek be,de nem igazán nyeri el a tetszésemet,mert sajnos jártam már úgy hogy tök kemény volt,meg ilyenek.

Ballagásra azért ütni szeretnék:)

Köszönöm.

2011. máj. 29. 13:45
 4/12 anonim ***** válasza:

Ha a hús csak egyfajta jószágból lesz, és így érted, hogy annak az egynek különböző részei, akkor az nagyon finom lesz. (De ha a vegyest úgy értetted, hogy pl. sertés és őz együtt főzve, azt semmiképpen sem ajánlom.)


De ha őzpörkölt, annak különböző részei, tökéletes, akkor viszont tanácsolom, hogy annak a főzéséhez a vörösbort se felejts ki. Úgy tudom, hogy azt akkor szokták ráönteni, amikor felforrt, és a vizet pótolni kell. Ez nem biztos!

Ha vad, akkor viszont 1-2 fej fokhagymát is rakjál bele a vöröshagymával együtt.


Jó lenne, ha az őzpörköltedet jóváhagyná itt ezen az oldalon DOBOSZOLI!!!!!!!!!!!!!!! Mester!!!! Hol vagy???

2011. máj. 29. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
Ha őz pörkölt lesz, akkor tegyetek bele áfonya lekvárt,mert akkor lesz csak igazán finom.
2011. máj. 29. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

Lekvárt egy őzpörköltbe... mekkora marhaság!

Várd meg mit ír Zoli!

2011. máj. 29. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 doboszoli ***** válasza:

Jövök már, a tóparton voltam péntek reggel óta melóztam.

Ha a kérdést az őzpörköltre sarkítjuk, mondok egy-két okosságot, mivel már az őztársadalom számos kiváló tagja fejezte be földi pályafutását a kondéromban.

Ne keverj hozzá semmi más husit, nem fő össze, egyik már rongy lesz, a másik még biciklibelső állagú.

Az őz minden része alkalmas pörköltnek, természetesen lehetőleg csontos, és színhús vegyesen.

Akit zavar a sötét(vértől) hús, meg a felforrás utáni rettenetes büdös vadszaga, forrázza le a húst. A szag enélkül is megszűnik a főzés során.

Semmi fakszni, simán úgy főzd mint más pörköltet, egy kissé erőteljesebben fűszerezve(sózva) a hús édeskés volta miatt. Pár szem borókabogyó különösen finommá teszi a szaftot, és mást nem szoktam beletenni. Egy- két marék erdei gomba fokozza az élvezetet. Ne lőj túl a gombával, tehát ne uralja a pörkölt ízét, csak kísérje el.

Az áfonya lekvárt hagyjuk meg a sült mellé, a pörkölt köszöni szépen, nem kéri.

A vörösbort(szerintem) csak a főzés vége előtt néhány perccel add a húshoz, két okból. Egyik, hogy a folyamatosan öntögeted bele, elsavanyítja, valamint savasságánál fogva keményíti a húst.

Igénytelen körete a köményes SOS krumpli, a magukra valamit adó főzők, krokettel, burgonyalángossal adják az asztalra.

Ha valamit kihagytam, szóljatok.

2011. máj. 29. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

D:

Köszi Zoli! Ezt nem tudtam, hogy a vörösbort mikor kell beletenni.

Még amit írtam a kérdezőnek, tisztázzuk: akkor az őzbe a fokhagyma nem kell??? (Én a birkánál tudom, hogy szoktuk, de akkor itt kell, vagy nem?)

2011. máj. 29. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 doboszoli ***** válasza:

Véleményem szerint a fokhagyma minden pörköltfélébe kötelező, módjával persze. Nem üthet ki belőle, de jól összefésüli az ízeket.

Az agresszív fokhagyma a cigánypecsenye, brassói, stb. velejárója.

2011. máj. 30. 05:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

Első vagyok!

Ha bográcsban még nem főztetek: az összerakott husit főzés közben nem kavargatjuk, úgy mint a gázon a lábasban, kizárólag a bográcsot rázogatjuk!! Azért is kell alaposan kizsírozni a bográcsot, hogy a husi ne ragadjon az oldalához!

Jó étvágyat!


:D Zoli köszi! Jó pihenést!

2011. máj. 30. 07:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!