Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a különbség a pörkölt és a...

Mi a különbség a pörkölt és a paprikás között?

Figyelt kérdés

Van, aki először a kész hagymára teszi a paprikát, felengedi, és csak utána rakja bele a husit.

Más belerakja a husit, átforgatja, megvárja míg levet enged, csak utána teszi rá a paprikát és ezután engedi fel.

Melyik a valóban helyes?

Melyik a pörkölt és melyik a paprikás?

Vagy a kettő között nem ez a különbség? Akkor mi?


2011. júl. 18. 12:20
1 2
 1/11 Narcissus válasza:
A paprikást csak főzzük, míg a pörköltet saját zsírján pirítjuk.
2011. júl. 18. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
A hagymát kell paprikázni, miután üvegesre fonnyasztottad. De vedd le a tűzről ekkor, mert különben odaég a paprika, és keserű lesz.
2011. júl. 18. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 doboszoli ***** válasza:

Az én olvasatomban az a különbség, hogy amíg a pörköltet sűrű, rövid szaftban tálaljuk, addig a paprikás kissé hosszabb levét tejfölös habarással sűrítjük.

Elkészítése, fűszerezése azonos. (a paprikát csak a fövés felekor teszem rá.)

2011. júl. 18. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

Kezdem érteni!

Ezért mondjuk, hogy harcsa-paprikás = hosszabb lével, tejföllel sűrítve, ill. csirke-pörkölt, köröm pörkölt stb. mert rövid lével készül és a paprikát csak a végefelé rakjuk rá?

Köszi, megy a kezecske!

2011. júl. 18. 14:43
 5/11 doboszoli ***** válasza:

Szerintem igen.

A pörköltek (végül is a paprikás is az) lényege, hogy a hús kapjon egy pörkölt "köntöst", ami egyrészt bezárja a húsba a nedveket, másrészt a pörzsanyag, (amit még az edény széléről is többször gondosan belevakarok) egyedi ízt kölcsönöz a húsnak.

Ha a hagymát paprikázzuk, ezt nem lehet megtenni, mert megég. Így születnek a paprikás, zsíros vízben úszó "pörköltek".

2011. júl. 18. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

Ezért kérdeztem.

Az egyik helyen leírtam egy most tanuló szakácsnak a pörkölt-készítés általam ismert (és általad is megerősített) módját, mire valaki leírta, hogy a pörkölt-alap = hagymát paprikázva, felengedve, és azután bele a húst.

Nem voltam tisztában azzal, hogy most kettőnk közül ki írta a pörkölt, és ki a paprikás variációt.

Köszi, ismét kapsz kezecskét!

2011. júl. 18. 15:18
 7/11 anonim ***** válasza:
a paprikást be kell habarni !
2011. júl. 18. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim válasza:
Attól paprikás, hogy TEJFÖLÖS! :)
2014. szept. 15. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim válasza:
tehát a különbség nem a paprikában van, hanem a tejfölben.
2014. szept. 15. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Nem a tejföl a különbség, s még csak nem is a lé mennyisége, hanem az elkészítési mód. A pörkölt készítése víz és zsiradék előzetes hozzáadása nélkül indul, a húst magában pirítjuk, a hagyma is később kerül hozzá.

A paprikásnál zsiradék, hagyma, hús a sorrend. A tejföl plusz lehet, ám nem tagadható, hogy igen jót tesz a paprikásoknak (csirke, harcsa, borjú).

2019. aug. 9. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!