Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell mézeskalácsot sütni?

Hogy kell mézeskalácsot sütni?

Figyelt kérdés
Hali!Valaki tudna mondani néhány nagyon egyszerű mézeskalácsreceptet,amit nagyon könnyen el lehet készíteni???Mert már nemsokára itt van a Karácsony és kellene már valami tipp,szóval légyszi adjatok tippeket!
2011. nov. 26. 18:10
 1/3 anonim válasza:

Hozzávalók:


25 dkg méz

5 dkg vaj

3 egész tojás

10 dkg porcukor

1 evõ

kanál fahéj

1 kávéskanál szegfüszeg

2 dkg szalakáli

70 dkg liszt


Elkészítés:


A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyurjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd(angyalka, karacsonyfa, csengõ, télapó stb.)kend be felvert egész tojással a tetejét, majd tedd fóliával bélelt tepsibe. Forró sütõbe süsd mogyoró barnára(4-5 perc). Ha kihűlt, gyönyörûen lehet díszíteni, a fenyõre díszként felaggatni. Csodálatos illat lengi be a házat.

Díszítõ cukormáz készítése:

1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot adjál, hogy összekavarva igen sûrû anyagot kapjál.(Habverõvel nem szabad verni!)Kanállal rakj kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, a minek sarkára kicsi lyukat vágtál. Úgy rajzolj, mint a ceruzával. Színezheted kakaóporral is a cukormázt. Elõre el lehet készíteni, és ajándékozz mindenkinek, akit szeretsz! :)

2011. nov. 27. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim válasza:

Egy szakáckönyv majdnem szó szerinti leírása:

70 dkg liszt

25 dkg méz

25 dkg porcukor

8 dkg vaj

3 tojás

5 dkg szalalkáli

őrőlt szegfűszeg

2 evőkanál rum

reszelt szerecsendió

csipetnyi fahéjpor

olaj

1 tojás a kenéshez

A tojásglazúrhoz:

15 dkg porcukor

4 tojásfehérje

15dkg csokoládés bevonó massza


A lisztet a deszkára szorjuk, a közepébe mélyedést nyomunk, majd hozzáadjuk a cukrot, a mézet és az olvasztott vajat. Meglocsoljuk a rummal, amiben feloldottuk a szalalkálit, beleütjük a tojásokat, és puha tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk konyhakendővel, majd 12 órán át pihentetjük. Újra összegyúrjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk. Kivágjuk a mintákat belőle, majd olajozott tepsibe fektetjük. Sütőbe rakjuk, és előbb 240 C-n, majd amikor a tészta fölemelkedett 180 C-n készre sütjük. Közben elkészítjük a tojásglazúrt: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, és addig kavargatjuk, amíg selymessé válik. Kivesszük a sütőből a mintákat, és még melegen díszítjük a tojásglazúrral. A csokoládét felolvasztjuk (vajjal, mert külömben tönkrevágja a mikrót) , majd megrajzoljuk vele a figurákat.


Igazából ez a házikó receptje, de isteni finom házikó nélkül is. Ha házat szeretnél, akkor négy lapot teszel be a sütőbe, és a tojásglazúrral a végén összeragasztod, és a csokival díszíted.

2011. nov. 27. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
köszi :)
2011. nov. 29. 19:22

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!