Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bevált darázsfészek receptet...

Bevált darázsfészek receptet szeretnék kérni?

Figyelt kérdés
2011. dec. 8. 18:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
53%

35 deka liszt

2,5 deka élesztő

2 tojás sárgája

1 csipet só

1 kanál cukor

2 tasak vaníliás cukor

langyos tej, élesztő felfuttatásához, és a tésztába

+ langyos vaníliás tej a locsoláshoz


15 deka vaj, 15 deka cukor


leírjam az elkészítést is, vagy az eljárást ismered? :)

2011. dec. 9. 06:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segitséget, a többit már tudom.
2011. dec. 9. 07:51
 3/13 anonim ***** válasza:
53%
szívesen ;)
2011. dec. 9. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Én kicsit másképp csinálom, mint a második válaszoló.


A tésztához:

50 dkg liszt

1 egész tojás villával kicsit felverve

2-2,5 dkg friss élesztő

1 dl olaj

2,5-3 dl langyos tej

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál cukor

csipet só


A töltelékhez:

10 dkg puha margarin

10 dkg porcukor

1 kávéskanál fahéj

10 dkg darált dió (én ezt nem szoktam beletenni, mert nem vagyunk oda a dióért, tehát csak sima fahéjas töltelékkel készítem)


A tetejére:

1,5 dl meleg tej

1 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor


Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, a liszthez keverjük a sót, a cukrot, aztán a többi hozzávalóval puha, de jól dolgozható tésztát dagasztunk. Ne legyen nagyon lágy, mert a kelesztés során még amúgy is lágyul.

Fél órát letakarva meleg helyen pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra (fél cm) kinyújtjuk.

A puha margarint a fahéjas porcukorral elkeverjük, és a kinyújtott tésztára kenjük. Ekkor meg lehet szórni darált dióval. Feltekerjük, mint a bejglit, és 3 cm-es darabokra vágjuk.

Felállítva kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk 2 cm-es távolságra egymástól. Ezután ismét kelni hagyjuk fél órát, amíg összeérnek, majd előmelegített sütőbe toljuk (180 fok, alul-felül sütés).

Ha már a tészta teteje egy kis színt kapott, a cukros, vaníliás tejjel megöntözzük (én egy evőkanállal szoktam rálocsolni a tejet), és készre sütjük (a sütési idő összesen kb. 25 perc).


Magát a tésztát sok mindenhez felhasználhatod, én ebből készítek minden kelt tésztát (túrós batyut, lekváros buktát, kakaós csigát, fonott kalácsot stb.)Az olaj miatt sokáig puha marad a tésztája.

2011. dec. 9. 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
második vagyok: én sem szeretem a diót, nem is teszek bele soha, és mindig vajjal csinálom, utánozhatatlan az íze a jó minőségű vajnak, attól lesz finom. Olajat nem tettem eddig, de majd kipróbálom, ha puha marad tőle, habár a darázsfészek nálunk percek alatt langyosan elfogy :D...
2011. dec. 9. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:

Igen, az igazi vaj nagyon fincsi. Csak kicsit drága. :(

Én rengeteget sütök, és a margarin jóval olcsóbb. A kelt tésztával pedig sokat kísérleteztem, és nekem az olaj vált be a legjobban, nejlonzacskóba téve 2-3 nap múlva is finom puha a tészta.

Mindenkinek megvan a saját bevált receptje, nekem ez az. De biztosan a tiéd is nagyon finom, kedves második. Ezen nem fogunk összeveszni. :)

További jó sütést-főzést, és szép napot kívánok! :)

2011. dec. 9. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
Ja, és mi is nagy darázsfészek rajongók vagyunk, na meg a friss, puha, meleg kakaós kalácsért is elmennék a világ végére is. :) Még szerencse, hogy a család többi tagja is imádja, így gyakori vendég nálunk egy bögre hideg tejjel. Hmm... Nincs is annál finomabb! :D
2011. dec. 9. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
Nem veszünk össze, az biztos, én is nagy darázsfészek rajongó vagyok, azt sütöm a leggyakrabban férfi létemre ;) (33/f)és nagy sikere van, követelik tőlem rendesen. Szép napot nektek is mind. (második voltam)
2011. dec. 9. 08:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Esetleg a kakaós kalács receptjét is meg tudnád adni?

2011. dec. 9. 13:12
 10/13 anonim ***** válasza:
Szia! A kakaós kalács tésztája ugyanaz, mint a fent leírt recept. A megkelt tésztát 4 részre szoktam osztani, mindegyiket kinyújtom kb. fél cm vastag téglalappá, megkenem olajjal vagy olvasztott margarinnal, jól megszórom porcukorral elkevert kakaóporral (3-4 evőkanál cukrozatlan kakaó + ízlés szerint porcukor, hogy elég édes legyen).Mind a 4 rudat feltekerem, a végeiket összenyomkodom, majd fogok 2 rudat és összefonom, vagyis inkább összecsavarom őket, a másik 2 rudat is összecsavarom, és jól kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire teszem a két kalácsot, fél órát pihentetem, majd megkenem felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-40 percig sütöm. Ha kész, akkor még forrón lekenem cukros vízzel a kalácsokat (2-3 evőkanál meleg vízben elkeverni egy kiskanál cukrot, majd ecsettel lekenni), ettől szép fényes és puha lesz.
2011. dec. 9. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!