Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Valaki írna nekem számára már...

Valaki írna nekem számára már bevált kenyér receptet?

Figyelt kérdés
Kenyérsütőgépem nincsen, így sima gázsütőben szeretném kipróbálni.
2012. jan. 13. 14:50
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Minden receptet innen szoktunk próbálni eddig egyikben sem csalódtunk.

2012. jan. 13. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
2012. jan. 13. 15:23
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A receptből kb. 880 gramm nyers tészta lesz, ami kisütve kb. 750 gramm. nekünk ez kitart 3 napig.

Szükség van kovászra, amit előző nap este szoktam megcsinálni és éjszakára a pincébe rakom kelni. Itt lehet egész 24 órán keresztül keleszteni. a minimum kelesztési idő, amit mindenképp igényel, az olyan 6-8 óra 20 fok körüli hőmérsékleten. Nálam szokott a konyhában is 10-12 órát kelni, nem tesz neki rosszat, sőt!


ez az "előtészta" nagyon fontos ahhoz, hogy az állaga olyan legyen amilyennek lenni kell.


kovász:

200 gramm liszt

3 gramm élesztő

110 gramm víz

20 gramm aktív kovász (elhagyható, ez esetben a vizet kell egy nagyon picit emelni)


Az élesztőt pici vízben feloldom, nem futtatom fel, csak feloldom hogy ne legyen darabos, és egészet géppel összedagasztom, amíg selymes, sima nem lesz, aztán fóliával letakarom, így hagyom kelni a fent megadott ideig. Ez a tészta egy kicsit keményebb kell hogy legyen. Nekem volt már hogy lágyabb lett, nem változtat az eredményen.


Tészta:

az elkészített kovász

300 gramm liszt

kb. 160 gramm víz

20 gramm margarin vagy olaj

8 gramm élesztő (szintén csak vízben feloldva)

10 gramm só

1 késhegynyi aszkorbinsav (por alakú c vitamin)


A feloldott élesztőt és vizet hozzáadom a kovászhoz és géppel sima folyóssá kavarom. Kanalanként adom hozzá a lisztet, majd a végén az olajat. Amikor összeállt a tészta, a sót és az aszkorbinsavat is fokozatosan. Dagaszttatom a géppel olyan 7-8 percet közepes sebességen, ez a tészta már egy kicsit lágyabb kell hogy legyen, kissé tapad a kézhez, de az edény faláról elválik.


Egy enyhén kiolajozott edényben kelesztem kb. egy órát. félidőben áthajtogatom, vagyis kilapítom, jobból-balról háromrét hajtom, majd fentről-lentről is.


Amikor megkelt a szokott módon kenyeret formázunk

( [link] ) vagy

[link]


Az utóbbit szoktam használni, csak nem lapítom így ki a tésztát, mert nem szabad, akkor kimegy az összes levegő belőle. Csak finoman széthúzom, úgy ahogy a videón van, csak jóval szélesebbre, hogy két oldalról be tudjam hajtani.

Megformázva még 60-75 percig kelesztem, de szigorúan légmentesen lezárva, mert nem szabad hogy a tészta kiszáradjon. én egy sütőpapíron kelesztem, s egy ovális nagy jénaival borítom le a keléshez.


A sütőt 240 fokra előmelegítem (nekem van benne egy kőlap), majd berakás előtt bevágom a kenyeret, lekenem vízzel. Amikor berakom leveszem a hőfokot 200-ra, nálam erre azért van szükség, mert a fűtőszál a sütőtérben van, és nem szabad hagynom kb. 15 percig visszakapcsolni, mert itt még kelni fog a kenyér és ha rámelegít a fűtőszál, akkor megkeményedik a héja és nem fog megemelkedni, nagyon sűrű marad.


A 15 perc után hagyom további 15 percig 200 fokon sülni, majd további 10 percet sütöm még kb. 210-215 fokon. amikor kiveszem, hideg vízzel alaposan lekenem, ekkor kezd el pattogni. rácson hagyom kihűlni. Ha nagyobb mennyiséget csinálsz, akkor kicsit tovább kell sütni.


Mivel olyan 3 naponta sütöm, a kovászból duplát csinálok, és hűtőben légmentesen lezárva tárolom a következő adagig.


De forróra előmelegített 100 éves vaslábosban is szoktam sütni. Először lefedve kb. negyed óráig, majd gőzös sütőben sül, majd fedő nélkül sül tovább.


Nálunk ez bevált,a zürichi kenyérhez hasonló, szerintem gázsütővel is sikerülhet.


Nagyi titka lisztet, vagy a malomból hozott lisztet használok gyakran.


(A "limara péksége blog" valóban nagyon jó.)


Nem vagyok pék, nekem ezt sikerült kikísérletezni.

2012. jan. 13. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Jaj, nagyon szépen köszönöm, hogy időt szántál rám, és leírtad nekem ennyire részletesen! Ki fogom próbálni, remélem nekem is sikerülni fog majd, úgy mint neked :-)

Még egyszer nagyon szépen köszönöm!

2012. jan. 13. 15:41
 5/6 anonim ***** válasza:

Egy 11 x 7 x 30-as formához(ha teljes kiőrlésű, akkor kell még bele egy csapott e.k. sikér, és fél cs. sütőpor)

45-50 dkg liszt,

6-8 dkg főtt, áttört burgonya,

1 cs. porélesztő,

1 dl tej /v. 1 dl kefír /v. 2 e.k tejföl

kb. 2 dl langyos víz

kávés kanál só

(kávés kanál ecet - a fehér lisztes változathoz)


Kézimixer dagasztóspirállal


1. Nagy tálban elkevered a 'por-anyagokat'; hozzáadod a tört burgonyát és azzal is elkevered;

2. Hozzáadod a közepére a tejet/kefírt/tejfölt körbelocsolod a víz felével és elkezded összedagasztani a géppel, ha már kezd összeállni utána mindig locsolsz hozzá egy kis vizet a maradékból.

Jó szuszogós, könnyű tésztát kell hogy kapj, ami elválik teljesen a tál falától.(ez olyan 10 perc nekem)

3. Letakarva, meghintve pici liszttel 30-40 percet langyos-meleg helyen keleszted.(amíg a duplájára nem nő).

Sütőpapírral béleled a formát.

4. Ha megkelt, kicsit átkevered(lehet kanállal), majd átöntöd a sütőpapírral béleled a formába, meglocsolod kis langyos vízzel, majd újrakeleszted egy 20 percet melegebb helyen.

Ha szépen megpúposodott:

5. 3-4-es fokozaton 40-45 percig sütöd.

2012. jan. 13. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm neked is, hogy megosztottad velem!Leírtam magamnak, ezt is ki fogom próbálni! :-)
2012. jan. 13. 21:00

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!