Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kovászos kenyér, nemhogy nem...

Kovászos kenyér, nemhogy nem kel meg, de ez meg se moccan! Mi a recept?

Figyelt kérdés

Elkészítettem az igazi kovászt 7 nap alatt, de ez a kenyérkészítés első alkalmával kudarcba fulladt. Meg se moccant a tészta.Mi lehet a gond?

[link]

innét szedtem a kovász receptet.Tud valaki segíteni?


2012. febr. 22. 02:34
 1/3 anonim ***** válasza:

A helyesirási hibákért bocs, de gyorsan: ezen a gépemen nincs semmi hosszu....



A receptböl kb. 880 gramm nyers tészta lesz, ami kisütve kb. 750 gramm. nekünk ez kitart 3 napig ha reggelire és ebédre is eszem belöle :-).

szükség van kovászra, amit elözö nap este szoktam megcsinálni és éjszakára a pincébe rakom kelni. itt lehet egész 24 órán keresztül keleszteni. a minimum kelesztési idö, amit mindenképp igényel, az olyan 6-8 óra 20 fok körüli hömérsékleten. nálam szokott a konyhában is 10-12 órát kelni, nem tesz neki rosszat, söt!


ez az "elötészta" nagyon fontos ahhoz, hogy az állaga olyan legyen amilyennek lenni kell.


kovász:

200 gramm liszt (én 550-es böl csinálom, ez kb. a magyar BL55-ös megfelelöje)

3 gramm élesztö

110 gramm víz

20 gramm aktív kovász (elhagyható, ez esetben a vizet kell egy nagyon picit emelni)


Az élesztöt pici vízben feloldom, nem futtatom fel, csak feloldom hogy ne legyen darabos, és egészet géppel összedagasztom, amíg selymes, sima nem lesz. aztán fóliával letakarom, így hagyom kelni a fent megadott ideig. ez a tészta egy kicsit keményebb kell hogy legyen. nekem volt már hogy lágyabb lett, nem változtat az eredményen.


Tészta:

az elkészített kovász

300 gramm liszt (ehhez a legfehérebbet veszem)

kb. 160 gramm víz

20 gramm margarin vagy olaj

8 gramm élesztö (szintén csak vízben feloldva)

10 gramm só

1 késhegynyi aszkorbinsav (por alakú c vitamin)


A feloldott élesztöt és vizet hozzáadom a kovászhoz és géppel sima folyóssá kavarom. Kanalanként adom hozzá a lisztet, majd a végén az olajat. amikor összeállt a tészta, a sót és az aszkorbinsavat is fokozatosan. dagaszttatom a géppel olyan 7-8 percet közepes sebességen, ez a tészta már egy kicsit lágyabb kell hogy legyen, kissé tapad a kézhez, de az edény faláról elválik.


Egy enyhén kiolajozott edényben kelesztem kb. egy órát. félidöben áthajtogatom, vagyis kilapitom, jobból-balról háromrét hajtom, majd fentröl-lentröl is.


Amikor megkelt a szokott módon kenyeret formázunk

( [link] ) vagy

[link]


Az utóbbit szoktam használni, csak nem lapítom így ki a tésztát, mert nem szabad, akkor kimegy az összes levegö belöle. csak finoman széthúzom, úgy ahogy a videón van, csak jóval szélesebbre, hogy két oldalról be tudjam hajtani.

Megformázva még 60-75 percig kelesztem, de szigorúan légmentesen lezárva, mert nem szabad hogy a tészta kiszáradjon. én egy sütöpapíron kelesztem, s egy ovális nagy jénaival borítom le a keléshez.


A sütöt 240 fokra elömelegítem (nekem van benne egy kölap), majd berakás elött bevágom a kenyeret, lekenem vízzel. Amikor berakom leveszem a höfokot 200-ra, nálam erre azért van szükség, mert a fütöszál a sütötérben van, és nem szabad hagynom kb. 15 percig visszakapcsolni, mert itt még kelni fog a kenyér és ha rámelegít a fütöszál, akkor megkeményszik a héja és nem fog megemelkedni, nagyon sürü marad.


A 15 perc után hagyom további 15 percig 200 fokon sülni, majd további 10 percet sütöm még kb. 210-215 fokon. amikor kiveszem, hideg vízzel alaposan lekenem, ekkor kezd el pattogni. rácson hagyom kihülni. ha nagyobb mennyiséget csinálsz, akkor kicsit tovább kell sütni.


mivel olyan 3 naponta sütöm, a kovászból duplát csinálok, és hütöben légmentesen lezárva tárolom a következö adagig.

2012. febr. 22. 07:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Hát én a kovászos kenyeret nem bonyolítottam így meg.(Én teljes kiőrlésű rozskovászt készítettem)

A kovászt a többi hozzávalóval(élesztő nélkül) összedagasztottam, és hagytam kelni, úgy kb.6!!órát,(a helyiség hőmérsékletétől függ, hogy meddig) amíg a duplájára kelt, aztán még egyszer átgyúrtam,kelt még egy órát, aztán párásított sütőben( alulra tettem tepsiben forró vizet) 30-35 perc alatt gyönyörűen megsült.

Az én kovászom:

1.nap 3 evőkanál liszt+3 evőkanál víz (2-3 napig áll)

4.nap hozzá ugyanaz (1 napig áll)

5.nap hozzá 10 dkg liszt+ 1 dl víz

min.egy napig áll.

ezután használható.

2012. febr. 22. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim válasza:
...egy frászt
2016. jan. 30. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!