Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha be van rozsdásodva a...

Ha be van rozsdásodva a flekkenező tárcsa, akkor mi vele a teendő?

Figyelt kérdés
flekkenezni szeretnénk, de tiszta rozsda a tárcsa, mivel és hogyan lehetne megtisztítani?

2012. aug. 18. 14:45
 1/4 anonim ***** válasza:
Mi úgy csináltuk meg, hogy lehet kapni flexre szerelhető drót korongot. Azzal át csiszoltuk, azután pedig zsírral ki égettük. Nem ragad le így benne semmi. Használat után ki mossuk, teljesen szárazra töröljük, és le kenjük zsírral. Csak ne sós zsír legyen. Így nem rozsdásodik be. Ha nincs flex drót kefe is jó, csak azzal nehezebb le dörzsölni a rozsdát.
2012. aug. 18. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha nem olyan mély a rozsda, csiszolóvászonnal átmész rajta jó alaposan, aztán ecettel vagy citromlével alaposan átdörzsölöd, utána ha azt lemostad, és szárazra törölted, akkor zsírral kiégeted.

Amikor elteszed, nehogy olajjal kend le, sima sertészsírral kend át vékony rétegben.

2012. aug. 18. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Apukám is úgy szokta ha a tárcsa véletlenül berozsdásodik, eddig kb 1-2-szer flexelte le, hogy ilyen fémdrótos flex fejjel amit már írtak azzal leszedi a rozsdát utána melegít forró vízet és mosószerrel átmossa, hogy a rozsda darabok, vasreszelékek, kosz, stb, eltávolítsa róla. Egy mosogató szivaccsal vagy valami ronggyal elmossa, utána hideg tiszta vízzel még egyszer átmossa és kész. Utána nem kell zsírral kiégetni stb. Rendesen sütéskor beolajozzátok meg öntötök bele olajat amennyit kell, hogy a hús, stb tudjon benne sülni.

Nekünk sosem ragad le benne se a hús se semmi.

Utána amikor el akarod tenni, akkor ne zsírral kend ki hanem olajjal. Mi is olajjal kenjük ki és utána nem rozsdásodik be újra. Vékonyan szépen olajjal kikened és kész. Mi a pincében tartjuk újságpapíron van lefelé fordítva és alá támasztva.

A zsír megavasodik a tárcsán és utána rossz íze lesz a rajta készült kajáknak.

Szerintem olaj a jó hozzá.

2012. aug. 24. 13:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
@2012-08-24 13:25 - Az olajban sütésnél a telítetlen cisz zsírsavakból a magas hőmérséklet hatására transz zsírsavak keletkeznek. Ezek aztán további égetésnél zsírsav polimereket alkotnak, amik még károsabbak, és amik szépen ráégnek az edényre, és onnan mállanak bele a kajába. Ettől lesz barna, majd később fekete az olajas kiégetésnél a tárcsa vagy a wok. Az EU-ban 2% a transzzsír határérték. A gyorséttermekben direkt ilyen célra kifejlesztett olajokat használnak, amik lassabban oxidálódnak el, de így is néhány óra, esetleg 1-2 nap után ki kell dobni az olajat, mert feldúsul benne a transz-zsír... Egy grillnél jóval magasabb a hőmérséklet, gyorsabban ég el az olaj, szóval nem ajánlom, hogy azt használj hozzá. Nehéz megmondani, hogy az avas zsír vagy a transzzsír az egészségteleneb, mindkettőt érdemes kerülni, ha az ember nem akar agyvérzésben vagy szívrohamban elhalálozni az 50-es éveiben. A zsírban sütés sem az igazi, annál nem keletkezik transzzsír, viszont a telített zsírsavak, amik benne vannak szintén egészségtelenek, bár kevésbé, mint a transz zsír. Szóval a bő zsíros grillezés sem ajánlom. Jobb hagyni, hogy kisüljön a húsból a saját zsírja, vagy rácson grillezni, amihez nem ragad oda a hús. Ott is érdemes zöldfűszereket, mint pl rozmaring használni, mert a barna csíkok, amik a húson keletkeznek attól, hogy hozzá ér a forró grill rácshoz, tele vannak heterociklikus aminokkal és policiklusos aromás szénhidrogénekkel, amik rákkeltőek. A zöldfűszerekben található antioxidánsok megakadályozzák ezeknek a képződését olyan 75%-ban.
2014. jún. 30. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!