Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Legjobb székelykáposzta...

Legjobb székelykáposzta recept? Mi a titka annak, hogy nagyon finom legyen a székelykáposzta?

Figyelt kérdés
Minden praktika, tanács, ötlet, okosság jöhet, írjatok sokat. Köszi! :-)

2012. nov. 8. 20:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
A jó alapanyag elsősorban.Azaz jó hordóskáposzta, nem borkénezett (!) aztán a megfelelő húsok.Jó szaftos zsírosabb és némi bőrös húsból lehet finom káposztát főzni:lapocka, tarja, csülök vegyesen.Azán nagyon fontos még a jó fűszerezés:hagymás fokhagymás alap, fűszernek bors, kömény, babér (nálunk ezek).
2012. nov. 8. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
Minden savanyúkápostás étel alapja a jól gyalult jól savanyított káposzta. Én nagyon utálom ha nem fínomra van gyalulva és túl sós nem savanyú.Sok hagymával csinálni a pörköltet és puhára főzni a káposztát és a húst is majd nagyon gyengén berántani.
2012. nov. 8. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Finom pörköltet kell tudni főzni, és a hozzá-való káposzta is legyen igazi, fincsi házi hordós-káposzta, ne pedig olyan, amit szériában, nagyüzemileg gyártottak.


Ha jó az alapanyag, és a háziasszony is jól tud főzni, attól kezdve: a káposzta annál finomabb, minél többször melegítik.

Persze csak módjával, de az igaz, hogy a megfőtt káposztának is idő kell, mire összeérnek az ízek.

2012. nov. 9. 07:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:

Kedves Hozzászólók! :-)

Köszönöm a sok segítséget! Nagyon jó, hogy ezt a sok tanácsot megírtátok!

A családomban senki nincs úgy odáig a székelykáposztáért, mint én, nem is csinálja senki, ezért Tőletek kérdeztem!

Mindegyikőtöknek ment a zöld kéz természetesen!

ÉS KÖSZÖNÖM!!!

2012. nov. 9. 08:44
 5/11 doboszoli ***** válasza:
80%

Segítek! Én így készítem: (holnap is pl.)

A székely(lucskos/toros) káposztához vegyes húst próbálunk szerezni, a megbízható, ám alkoholtól véreres szemű sarki hentestől.

Ha ez nem menne, akkor a sertésnek, az hátsó csülke is jó választás, kicsontozva, kockázva, a csontot is belefőzve.

Indíts egy jó pörkölttel, (korábban írtam róla), valamivel hosszabb lével mint a sima pöri, kissé túl fűszerezve. Ha a hús megpörkölődött, tedd rá a piros paprikát, majd az alábbi módon előkészített káposztát.(az, hogy a káposzta jó minőségű, evidens!)

A káposzta kinyomott levét tedd félre, ha kell, öblítsd át

Annyi csontlével(vízzel?), ha van abalével öntsd fel, hogy egy bő ujjnyival ellepje a káposztát.(ezt a főzés végéig tartsd így, ergo:pótolgasd) Én szoktam közé szórni gerslit(urasan: árpagyöngy) is szórni, meg néhány zöld paprikát, paradicsomot.(lecsót télen)

Lefedve lassú tűzön puhára párolom, a hús puhasága dönt, a káposzta nem tud szétfőni!

Ha a savanyúsága nem megfelelő, a félre tett savanyú lével lehet korrigálni.

Ha puha, akkor gyengén fokhagymás rántással sűrítsd be, és add az éhező nép elé,friss kenyérrel, jóféle rizlinggel

társítva.

Egy dolgod marad még: bezsebelni az elégedett kanálcsörgéssel vegyes elismerő pillantásokat.

Sok sikert!!

2012. nov. 9. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:

doboszoli:


próbáld ki egyszer fülből -persze csak ha szeretitek a porcos-bőrös "alja" húst- , igen finom tud lenni.

2012. nov. 9. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 doboszoli ***** válasza:
73%

Nálunk a disznófül "extra húsnak" minősül.

Kötelező jelleggel kell "kilopkodnom" a hurka, sajtgyártás alapanyagaiból.(amivel télidőben tengetem napjaimat)

Feleségem, kisebb lányom, (meg jómagam is) szeretjük káposztában, kocsonyában, vagy csak natúr főve, fokhagymásan, paprikásan, és csak a rend kedvéért borsozva.)

Láttam már üzletben is, ára a lapockáéval vetekszik.

2012. nov. 10. 05:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Tegnap délután elkészült, finom volt, köszi mindenkinek! :-)
2012. nov. 10. 11:06
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Kedves egészségetekre!
2012. nov. 10. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
Nagyon figyelmes vagy, igazán köszönjük!
2012. nov. 10. 14:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!