Finom, kicsit különlegesebb pulykaételek?
Vendégeket várunk, pulykából szeretnék valamit készíteni. Jómagam vegetáriánus vagyok, tehát lövésem sincs, hogy mit, csak azt tudom, hogy szeretik a pulykamellet.
Leginkább nem túl zsíros, elegánsan tálalható ételek érdekelnének.
Rakottas dolgok most nem játszanak, sem a sima rántott szeletek, és egyben sem szeretném kisütni a jószágot (lévén hogy amúgyis csak mellét vettem:D).
Milyen jól bevált, ízléses, finom, különlegesebb recepteket tudtok javasolni, amik megfelelnek a leírásnak? :) Előre is köszi!
Pulyka beigli (2 rúd)
Tészta:
25 dkg liszt,
10 dkg vaj,
2 csapott evőkanál porcukor,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
20 dkg füstölt sajt (Karaván),
1 tojás, + 1 db, amit a sütés előtt kell a tetejére kenni,
A sajtot le kell reszelni. A vajat felolvasztjuk, az élesztőt megfuttatjuk a tejben. Az összes összetevőt összekeverve (1 tojást, a reszelt sajtot, és az élesztőt is) lágy tésztát készítünk. A tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, ahol kétszeresére dagad.
Töltelék:
15 szelet sajt (Pannónia, esetleg Trappista),
0,5 kg szeletelt Bacon szalonna (előre csomagolt, sós),
kb. 10 szelet vékonyra szeletelt pulykamell filé (0,5-0,8 cm vastag),
kevés örölt bors,
A tésztát elfelezzük, majd egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. A kinyújtott tésztára egymás mellé rátesszük a Bacon szalonnát. Erre ugyanúgy rátesszük a pulykamell szeleteket. Kicsit megborsozzuk, de nem sózzuk meg, mert a szalonna eleve sózott. Mindezek tetejére helyezzük a sajt szeleteket. Az egészet szorosan feltekerjük, a végeit összenyomkodjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral (ügyeljünk arra, hogy a papír ne legyen kiszáradva, mert akkor az egész leragad, és szétszakad a kivételkor), majd a belehelyezett beigli tetejét megkenjük egy felvert egész tojással. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a gőz ki tudjon szökni a sütés során. Lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt készre sütjük, vigyázva arra, hogy a teteje ne égjen meg.
Hidegen és melegen is finom : Hidegen szebben szeletelhető : hideg tálra és magában is finom ..
Csirkemájat rakd leves-szűrőbe és egy-két pillanatra mártsd bele lobogó sós vízbe, csak annyi időre hogy a véres lé kiforrjon belőle.
A kivert, besózott hús-szeletek egyik oldalát borsozd be, jó vastagon kendd meg mustárral, egyik végébe rakj egy csirkemájat, a másik végét hajtsd rá. Ne göngyöld, csak hajtsd rá!!!
Alufóliát szelj csíkokra, egy-egy ilyen ketté-hajtott husit tégy bele, a fólia szélait körben tekerd fel. (Én duplába csavartam őket).
Bő forró zsírban süsd az egyik oldalát is így fóliástól kb 10 percig, majd megfordítod lapáttal és a másik oldalát is 10 percig. (Tv-ben láttam, nem hittem, de valóban szép puha és a husi külseje piros-ropogósra sült)
Úgy értettem, hogy nem akarom egybe, hogy nem szeretnék egész pulykát sütni, csak mellét!!
Eddig a 4-es tetszik nekem is a legjobban, de köszi a többieknek is!!
Ha 1.5-2 cm vastag mell szeleteim vannak, abból is megvalósítható ez valahogy? Esetleg bevagdoshatom, és tehetem abba a dolgokat? Hány fokon süssem légkeverésesben kb, és meddig?:)
Úgy még egyszerübb.
Nem is kell vagdosni, csak a szelelek közé szórni a dolgokat, és egymásra tenni, majd szorosan feltekerni, madzagolni, és fóliázni. Az eredmény ugyanaz lesz. Talán még jobb is, mert a szerelek között lehet sózni, borsozni, szórni a szalonnát, fokhagymát stb. Nekem gázom van, ott 3-ason szoktam csinálni a dolgokat, kb l70-l80 fokon egy- másfél óra.
Köszi, akkor az lesz :))
Mindenkinek köszi a segítséget még egyszer :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!