Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy készül a grízgaluska leves?

Hogy készül a grízgaluska leves?

Figyelt kérdés
Régen anyósom csinálta, de én is kipróbálnám, a férjem egyik kedvenc levese, de nem találok jó receptet. Csak olyat amibe tojás fehérjét felkel verni, de ő sosem verte fel.

2013. szept. 16. 12:30
 1/4 anonim ***** válasza:
67%

Én a következőképpen csinálom. Pár órával a leves elkészítése előtt villával kicsit felverem a tojást, és keverek bele annyi búzadarát, hogy sűrű tejföl állaga legyen (sót is teszek bele, és esetleg összevágott petrezselyemzöldet is). Előző nap is meg lehet csinálni, minél tovább pihen, annál jobb.


Ha eleget pihent a tészta, húslevesbe szaggatom (leveskockából készített leves is jó). Jó picire kell szaggatni, mert nagyon megdagad és nehezen fő át, ha túl nagy. Ha jól el voltak találva a tészta arányai, a pihentetés végére kicsit nyúlós lesz és nem esik szét a főzéskor. Ezt ki kell tapasztalni, nekem se mindig sikerül tökéletesre.

2013. szept. 16. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszod!
2013. szept. 16. 13:42
 3/4 anonim ***** válasza:

Valóban húslevesben az igazi, és valóban, minimum egy órával szaggatás előtt meg kell kavarni, hogy a gríznek legyen ideje kidolgoznia magát.

Kis kompótos tálkába szoktam a tojást villával habosra kavarni pici sóval, majd kavarom bele a grízt. Amikor kb. olyan az állaga, mint (emlékezz vissza, gyerek-korunkban a vizes homokból építgettünk ezt-azt) a homok, amit megpaskoltunk, és akkor a víz egy kicsit feljött a tetejére. Ha a bekavart nokedlit a villával megpaskolod, és a tojás egy kicsit feljön a felszínre, kb. olyasmi állag, de valóban gyakorlat kell, eltalálni.


Ha nincs husileves, akkor:

pici hagymát apróra vágva pici zsíron megdinsztelek, karikára szelt répát-gyökeret, és rózsákra szedett karfiolt átforgatok benne, felengedem és sóval borssal, apróra vágott petrezselyemmel félig megfőzöm. Majd beleszaggatom a nokedlit és készre főzöm.

Ez egy kis zöldségleves-féle (van aki rak bele leveskockát) én nem szoktam, arra viszont jó lehet, hogy ebben "gyakorolod" a grízgaluska kavarását. :))))

2013. szept. 16. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Én meg éppen, hogy akkor csinálom, amikor már forr a lé és azonnal belefőzöm. 1 tojáshoz 10 kávéskanál búzadara, 1 kávéskanál étolaj, kevés szárított petrezselyem. Kiskanállal beleszaggatom, hatalmasra nőnek és finom könnyűek, puhák lesznek.
2013. szept. 17. 09:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!