Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Te hogy csinálod a babgulyást...

Te hogy csinálod a babgulyást 25-30 főre bográcsban?

Figyelt kérdés

2014. szept. 21. 19:15
 1/4 anonim ***** válasza:

Ismerős a helyzet. Ha összejön a család és a baráti társaság kb.mi is mindig ennyien vagyunk gyerekekkel együtt.

Ha a mennyiségre vagy kiváncsi, akkor én általában 5 nagy fej hagymát használok,kb 2 dl olajat, 2-2,5 kg marhahúst vagy sertést, 3 kg előző este beáztatott babot, 5 kiskanál sót, 3 kiskanál borsot, 6 kiskanál fuszerpaprikát, 3 paradicsomot, 2 paprikát, 2 kiskanál füszerköményt, 1,5 kg dörzstarhonyát vagy csipetkét.

Én ugyanúgy csinálom, mintha pörköltöt készitenék, kivéve, hogy ha felöntöttem a húsos pörköltalapomat ha egyet rottyan beleteszem a babot, mikor márminden kész, akkor beleszórom a dörzstarhonyát vagy a csipetkét és készre főzöm.

2014. szept. 22. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Nálunk a babgulyás is zöldséges és krumpli is.Ha gondolod, leírom, ahogy én készítem, igaz nem ekkora mennyiségben, úgy 7-8 adagot egyszerre, de ebből már tovább lehet számolni nagyobb társaságra is.
2014. szept. 23. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

köszönöm az eddigieket!


Kérném a receptet 2. :)

2014. szept. 23. 18:46
 4/4 anonim ***** válasza:

Akkor írom az én babgulyás receptemet.

1 kiló hús (marhalábszár, vagy disznólapocka )2 közepes hagyma (kb 20 deka ) kb 40 deka vegyes zöldség plusz egy darab zeller , ezek kis 3-4 centis hasábokra vágva, fél kiló tarkababa (este beáztatva )kb 60 deka krumpli felkockázva.Só fokozatosan, egy teáskanál őröltbors, egy teáskanál őröltkömény, 2 jó evőkanál édesnemes vagy csemege fűszerpaprika, 2 babérlevél.

Nem szeretjük, ha nagyon zsíros, kb 10 deka zsíron kezdem a hagymát egy kis sóval dinsztelni, majd egy kis vízzel elfőzöm.ha zsírjára sült újra, akkor teszem rá a húst és fehéredésig forgatom.ekkor sózom finoman, majd fedő alatt hagyom a saját levét kiengedni. Ha ezt elfőtte, akkor szórom a paprikával, fűszerekkel és engedem fel annyi vízzel (ha van csontlevem, azzal ) ami jól ellepi. Ha jól elvegyült és egy kicsit már főtt, akkor megy bele a bab és megint egy kis vízzel emelem a szintjét.Marhahús esetében a bab egy kicsit később kerül bele, amikor a hús már nem rúg vissza.Szóval a hús babbal csendesen pötyögve puhulgasson. amikor már majdnem puhák, akkor megy bele a zöldség és a krumpli. A sózást érdemes minden szakaszban ellenőrizni, ha kell pótolni. innentől kezdve már hamar kész, de akkor jó, ha a krumpli is egy kicsit lekopott.

Legvégül főzök bele kész szárított kézitarhonyát, vagy kézi szárított csipetkét, kb 12-15 dekányit.

A gulyás hosszát a végén még lehet korrigálni, mert azért leve is legyen, ne kelljen villát is szervírozni mellé :)

Ízletes, tartalmas, nagyon laktató.

Mint írtam ez kb 7-8 bőséges adag, a számításnál ezt vedd figyelembe.

Bográcsozásnál én egy kicsit szoktam csalni, vagyis a hagymát előre lepárolom gázon lábasban, és úgy teszem a bográcsba,majd rögtön rá a húst.

Ja még eszembe jutott, a pörkölt fázisban teszek bele 1-1 szem paradicsomot paprikát is. paradicsom meghámozva, összevágva, a paprika is apróra vágva, hogy egyesüljön a szafttal.

Remélem sikerült némi iránymutatást adni, és sikeres lesz a népes csapat vendégül látása is:)A legjobbakat kívánom hozzá és persze jó időt.

üdv.

2014. szept. 24. 06:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!