Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A receptekben megadott liszt...

A receptekben megadott liszt mennyisége soha nem elég, miért van ez? Nálatok is így van?

Figyelt kérdés

Van, ahol odaírják, hogy esetleg kellhet még egy kevés, de nálam az előírtnál lényegesen több liszt szokott kelleni.

Persze nem egyformák az élelmiszerek minden háztartásban, más a margarin, más a tojás mérete.

Egy régi receptkönyvnél még megérteném, akkoriban mindenki a nagy Horváth Júlia (ha jól emlékszem) szakácskönyvet használta, na de a boltok polcain nem is volt 10 féle margarin meg 8 féle sütőpor.

Sokszor írja, hogy finomliszt legyen, ne rétesliszt. Azt használok, a többi hozzávalót pedig grammra kimérem, mégsem stimmel.

És azért fura ez nekem, mert már évek óta netes receptekből főzök, amikor valami új dolgot akarok sütni/főzni. És ezek friss receptek, van amelyik alig pár hónapja került fel.

Divatosak mostanában ezek a webszakácskönyvek, főleg mivel a hagyományos könyvek nagyon drágák, és van bennük 100 recept, az internet meg 1 másodperc alatt kilistáz több ezret, és lehet válogatni.

Szóval miért nem tudják eltalálni a megfelelő mennyiséget?


2016. jan. 30. 16:07
 1/7 anonim ***** válasza:

Mert pl az EGY tojás nem egyforma méretü dolog - és ha pici tojásokhoz íródott a recept, akkor nagyokkal készítve kevés lesz hozzá a liszt. (Mellesleg éppen ezért van nagyüzemi körülmények közt nem darabra megadva a tojás, hanem literre)


Másrészt ha valamivel kevesebb lisztet ad meg, akkor hozzátenni egystzerü, ha többet adna meg, akkor utólag kivenni nehezebb lenne.


Ezen kivül sok ember a recepteket szemre késztíti, nem méri le pontosan, és ha le akarja írni, akkor saccol.

2016. jan. 30. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Talán mert a liszted nem jó. Anyukám a Lidl-s finomlisztre esküszik. Múltkor csak a penny-be volt időm lemenni, de gondoltam a jól bevált gofri recept azzal sem lehet rossz. Aha. Ehetetlen volt, gyakorlatilag egy szikrányit sem kelt meg.

Szóval a liszt sem mindegy, nem csak a margarin meg a tojás.

2016. jan. 30. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

a tojás méretét írtam is.

de volt már mindenféle itthon, voltak aprók, voltak hatalmasak.

volt bolti, volt házi. érdekes módon egyik esetben sem volt elég a liszt.


a lisztem nem jó - ez megint ugyanolyan, ugyanis nincs megszokott márkám, a városon belül 4-5 boltban szoktam vásárolni, veszek márkás dolgokat is, meg sajátmárkásakat is.


az a válasz korrekt lenne, hogy hozzátenni könnyebb, kivenni belőle nehezebb. ha csak ennyit írtál volna, megköszönném.

de azért jött egy kis fikázás is, hogy ez meg az biztos nálam nem jó.

aha, mikor 10 féle termékkel próbáltam ki és 10x is kevés lett?


a szemre mérést pedig azért nem tudom elfogadni, mert igen, mikor otthon a gyereknek sütsz, akkor oké csináld így, maximum nem lesz tökéletes. úgyis elfogy. de amikor azt a receptet beküldöd valahova, hogy utána száz meg száz nő süssön belőle süteményt, akkor ez már nem valami elfogadható, hogy "végy kb. 20 g margarint".

remélem, hogy nem így csinálják. ez nem valami korrekt.

egyébként sok esetben oda is írják kommentben, hogy ez vagy az kevés/sok.

2016. jan. 30. 16:28
 4/7 anonim ***** válasza:
Piskótáknál, sütőporos sütiknél nem, de a kelt tésztáknál rendszeresen még vagy 10-20 deka lisztet utána kell csapnom, hogy ruganyos és ne ragacsos legyen a tésztám. Pénteken szilvásgombócot csináltam, hát ne tudd meg.. 45 deka liszt helyett már az egész csomagot beletettem és még mindig nem volt gyúrható, ráadásul nem is volt több itthon. Fertelmesen néztek ki, amit abból a ragacsból formálni tudtam, hála az égnek, hogy prézlivel el tudtam fedni, aztán finomnak már finom volt =)
2016. jan. 30. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

persze, piskótáknál a ragacsos masszát teszem a tepsibe, ennél nem számít, ha ragad.


de amit deszkán nyújtok, annál minimum, hogy 1,5x annyi kell. ma csörögét csináltam.

25 deka lisztet ír, minimum 40-et beletettem, de lehet, hogy 50-et.

kis és nagy tojás is volt itthon, de most csak a sárgája kellett, annak a méretében nem is volt látható kölönbség. a többit meg mérlegen mértem.

köszi a választ egyébként.

2016. jan. 30. 16:54
 6/7 anonim ***** válasza:

Egyetértek veled, ha a netről próbálok ki egy receptet, az biztos, hogy nem olyan lesz, ahogy ott írták, fotózták stb.

Én is azt tapasztaltam, hogy valamennyivel több liszt kell kell, mint amit írnak. ha 25 dekát ír, kb 35 dekát is felvesz , mire rugalmas gyúrható, nem ragacsos- mászkos lesz a tészta.Plusz a deszka lisztezés, és a nyújtáskor használt liszt. (persze, ezeket nem írják receptben,mert arra gondolnak, hogy ez mindenkinek természetes )nekem ugyan ez természetes,, de én inkább hiszek a 30 évvel

ezelőtt 10 példányban, indigóval vékony géppapírra leírt kolleganők receceptjeiben,mint a netre felhányt ismeretlen

alkotásokban.

Nekem H.Ilona is bevált, én meg azon kezdtem ifjúasszonyi tevékenységemet (előtte már jó pár év anyui betanítással )

A másik meg az, hogy előfordul, hogy esetleg két-három receptből, -a tanulságokat levonva-, magam alakítom ki a saját receptemet.

Visszatérve liszthez- igazad van :D

Üdv:)

2016. jan. 30. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Nem vagy egyedül. Pontosan betartva, receptből még nem sütöttem, főztem jót. Pontosan betartva, már rég nem csinálom, csak tapasztalatból.
2016. jan. 30. 18:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!