Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A xilit-tel mindenben helyette...

A xilit-tel mindenben helyettesíthető a cukor?

Figyelt kérdés

Tehat ha kineztem egy süteményt, cukrot ír a recept, akkor csinálhatom cukor helyett xilit-tel? Kevesebb vagy több kell bele?

Xilitet ehet gyerek? 2 éves?



2017. jún. 25. 13:08
 1/5 anonim ***** válasza:
62%
Nagyjából egyforma az édesítőhatásuk, xilitből egy hangyányival több kell, ha édesszájúak vagytok. Teljesen ugyanúgy felhasználható bármibe, mint a cukor, gyerekeknek is adható, de fontos a fokozatos hozzászoktatás. A xilit puffadást, hasmenést okozhat, ha viszonylag nagy mennyiségben találkozik vele először a szervezet.
2017. jún. 25. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
94%
Karamellizálni nem lehet.
2017. jún. 25. 13:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Csinálhatod vele magatoknak (felnőttek ), de 2 évesnek ne!

A puffadás, hasmenés való igaz, én nem tenném ki neki a gyermekemet.

Az orvos/védőnő sem javasolná, ha megkérdeznéd.

2017. jún. 25. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
81%
Nem javaslom a xilit használatát!Befőzéshez használtam de a befőtt elfogyasztása után nekem és a társamnak is rettenetes hasgörcsöm volt! Gyereknek semmiképpen ne készíts belőle semmit!
2017. júl. 14. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 Ignis Subdialis ***** válasza:
74%

Vannak emberek, akik nem bírják a xilitet, de nem mindenkinek okoz görcsöket. Viszont akik nem bírják, azok akár kórházba is kerülhetnek vele (konkrét esetet ismerek).

A konyhaművészet kémiájában sok süteményben a cukor nem csak édesítőszer, hanem állagjavító. Vannak egyenesen olyan kekszfélék, amiket az olvadt cukor tart össze. A xilit erre nem jó. Tehát, ahol nem csak édesítőszer a cukor, hanem a vegyi folyamatokban is részt vesz, felel a sütemény állagáért, oda nem jó a xilit.


(Sajna a xilit nem a legjobb édesítőszer alternatíva, hiszen egy bonyesz kémiai laboratóriumi művelet eredménye, s nyilván nem gourmet minőségű kukorica a forrása se, hanem valami silány - esetenként génmódosított - tömegtermény, de hát ízlések és...)

2018. máj. 22. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!