Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hurkát, kolbászt sütöttem fél...

Hurkát, kolbászt sütöttem fél órát 150 fokon, lesz tőle bajom?

Figyelt kérdés

Disznóvágásból kaptam nyers hurkát, kolbászt. Először csináltam ilyet, és úgy tippeltem, hogy elég lesz fél óra sütés 150 fokon (villanysütő, nem légkeveréses)

Megettem, majd utána olvasom, hogy 1 órát kell sütni a vastag hurkát, kolbászt 200 fokon, hogy jó legyen, mert a disznó sok mindent megeszik, ezért a nyers húsa tele lehet parazitákkal, stb.

Én csak fél órát sütöttem 150 fokon, lehet tőle bajom?


2017. nov. 17. 12:09
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem vitted túlzásba a hőfokot és az időt...

Csak reménykedni lehet, hogy nem lesz bajod belőle. A hurkától talán nem, azt már főtt (abált ) alapanyagokból készítik, de a nyers kolbásznak több idő nem ártott volna.

2017. nov. 17. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
67%

Ha kezded magad esetleg rosszul érezni, azonnal fordulj orvoshoz, mert a botulizmus akár halálos is lehet és nagyon ritkán egy hét múlva jelentkeznek csak a mérgezés tünetei. (Általában fél nap-másfél nap ez az idő, ha ezt megúszod, akkor jó eséllyel nem leszel beteg.)


A különböző bélférgekre is van egy minimális esélyed, legfeljebb figyeled magad és ha baj van, kérsz féreghajtót az orvostól.

2017. nov. 17. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

wikipedia - Botulizmus:

"Biztonságos hőkezelés az a hőkezelési eljárás (sütés, főzés), amely legalább 2 percen át tartó 72 °C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75 °C-ot biztosít."


Ezek szerint elég kéne, hogy legyen a 150 fok, nem? Még ha kell is 15 perc mire átmelegszik a hurka, kolbász, biztos 100 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, nem?

2017. nov. 17. 12:52
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

1 órán át sütni a hurkát?! :D

Micsoda marhaság ez.. (Kolbásznak tényleg több idő kell általában, de az sem 1 óra.)

Ha kellően átforrósodott, nem volt nyers sehol, akkor semmi bajod nem lesz.

2017. nov. 17. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 Mansour ***** válasza:
100%

"legalább 2 percen át tartó 72 °C-os maghőmérsékletet"

Tehát a közepében kell min. 2 percig 72 °C-nak lennie. Jó esély van rá, hogy ez megvolt a fél órás 150 fokos sütés folyamán, de azért nem 100%. Függ pl. attól, hogy milyen hőmérsékletű volt, amikor beraktad a sütőbe. Hűtőből lett kivéve közvetlenül előtte, vagy szobahőmérsékleten állt egy ideig?

Persze ez csak a kolbásznál érdekes, mert a hurka, mint már írták eleve hőkezelve van.

2017. nov. 17. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!