Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Érdekelne, hogy, aki kilépett...

Érdekelne, hogy, aki kilépett az adventista egyházból az miért tette?

Figyelt kérdés
Megismertem egy-két adventista családot és szemlátomást nagyon tisztességes életet élnek. Szépen nevelik a gyerekeiket. Nem isznak alkoholt, nem dohányoznak, segítik egymást és egészségesen esznek. Ez a felfogás közel áll hozzám. Csak egyet nem értek, amikor ezt megosztom nem adventistákkal, mindenki szektáról beszél, meg hogy fanatikus szabályok vannak. Olyat is hallottam, hogy a zsidó vallást utánozzák. Tanácstalan vagyok, mert nagyon szimpatikus emberek ezeket a mendemondákat leszámítva.

jún. 27. 18:21
1 2 3 4 5 6
 31/56 anonim ***** válasza:
60%

Kedves 30-as hozzászóló,

Bocsánat, hogy én válaszolok a Gábornak írt kommentedre. Jómagam hívő református családban nőttem fel, és huszonévesen csatlakoztam az adevntistákhoz. Az a vicc, hogy amit leírtál azzal teljesen egyetértek, és szerintem a többség is így gondolja a gyülekezetünkben. Én is abban hiszek, hogy Isten bárkit tud üdvözíteni, ha becsületesen és lelkiismeretesen él. Egyébként a Biblia is azt tanítja, hogy a tudatlanság idejét elnézi az Isten. Valóban a legfontosabb a szeretet, és én nem gondolom úgy, hogy mi a szombattartásra vagy miegyébre összpontosítanánk.

A keresztségre és a gyülekezetre nem Istennek van szüksége ahhoz, hogy üdvözítsen, hanem az embernek. Egyébként a hitvallásunk sem tanít mást.

Egy neves adventista teológustól hallottam először ezt az anekdotát, amiben sok igazság van: a mennyben 3 meglepetés fog érni: 1. akikről azt gondoltad, hogy ott lesznek, nem lesznek ott, 2. akikről azt gondoltad nem lesznek ott, ott lesznek, 3. te magad is ott vagy.


Üdv. Péter

júl. 2. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 32/56 A kérdező kommentje:
Péter, az utolsó válasza teljesen elfogadható. Köszönöm
júl. 2. 11:49
 33/56 anonim ***** válasza:
68%

Majdnem egyetértek veled Péter. A 3. pontot kivéve.

Az adventisták pont ezzel áltatják magukat, hogy elég jók, úgy ahogy vannak.

Ezzel szemben Bibliában az van: Legyetek szentek, miképp Én (Isten) szent vagyok. Aztán Pál leveleiben ott van: Szentség nélkül senki nem látja meg az Urat. Nos, én az adventisták életében nem annyira látom az életszentséget vagy a megszentelődést. Nagyrészt ezért is hagytam ott őket.

júl. 2. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 34/56 anonim ***** válasza:
76%
A másik amit kihagytam az előbbi válaszból: az adventisták éppen ezért tartoznak a halott egyházak közé. Európában pl. az utóbbi 50 évben szinte stagnálást mutatnak, mert nincs ami az embereket bevonzza az egyházukba. Ők is látják, hogy az adventisták nem (sokkal) különbek a világiaknál, vagy a más vallásúaknál. Az őskeresztények meg pont azért szaporodtak rohamosan, és vált a kereszténység világvallássá, mert (a Biblia alapján) "szívük, lelkük egy volt". Nem az önmaguk érdekeit nézték (mint a mai átlag-adventisták, hogy csak a pénz és a világi kényelem után futnak, mint mások), hanem az önfeláldozás szellemében éltek és életük lényege a mások lelkének megmentése és a másokért való szolgálat volt. Úgy, hogy életük a lehető legjobban hasonlítson Jézus életére. Itt kezdődik a megszentelődés és a felebaráti szeretet.
júl. 2. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/56 anonim ***** válasza:
60%

Kedves 33-34-es hozzászóló,

Én nem tudom te milyen statisztikákat nézel, de a világon a legnagyobb növekedést elérő egyházak közt van a Hetednapi Adventista Egyház:

1902-ben 67 ezer fő

1930-ban 314 ezer fő

1945-ben 576 ezer fő

1960-ban 1,2 millió

1986-ban 5 millió

2017. jan.-ban mintegy 20 millió fő volt a taglétszám.

Évente közel 5%-os a növekedés.

Ha ismered az adventista tanításokat bizonyára halottál a laodiceai válságról és az ómega válságról. Az adventisták éppen ellenkezőleg gondolkodnak mint amit írtál, pont, hogy nem áltatják azzal magukat, hogy elég jók, úgy ahogy vannak, a nagyobb probléma éppen az, hogy alulpozicionálják magukat lelki értelemben. Krisztusban minden ember igaz Isten előtt és a nagyobb probléma éppen az, hogy sok adventista nem így gondolkodik. Pedig nagyon fontos lenne a misszióban a "mindenre van erőm a Krisztusban aki engem megerősít" attitűd.

Nyilván 6000 ember nem egyforma, az én környezetemben pont az ellenkezőjét tapasztalom annak mint amit írtál.


Üdv. Péter

júl. 2. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 36/56 anonim ***** válasza:
81%

Európát írtam Péter, nem a 3.ik világot, ahonnan az adventisták növekedése jön (elsősorban). Ott nem látom, hogy milyenek az adventisták. Azt látom, hogy Európában mindenhol a halott egyházak közé tartoznak. Nincs az az "élet", mint pl. a karizmatikus pünkösdi mozgalomban.


A laodiceai állapotba nézetük szerint már a 20. század első fele is beletartozott, de akkor még koránt sem voltak ilyenek a magyar és európai adventisták mint most. Egészen az 1960-as évekig volt élet és fellendülés ebben a magyar egyházban, azóta visszaesés van, úgy taglétszámban, mint hitéletben. Ezt akármelyik idős adventista is megerősítheti neked.


Egy dolog a külső misszió, de ennél sokkal fontosabb a belső misszió, a személyes példamutatás. Ez hiányzik az adventistáknál.

júl. 2. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 37/56 anonim ***** válasza:
54%

30


"Én már több mint 40 éve ismerem az adventistákat. A szüleim ma is azok, ahogy a rokonaim egy része is. Ahogy telik az idő, azt látom hogy még inkább elvilágiasodnak. Olyanokat is bekeresztelnek az egyházba, akik az életükben nagyon megtagadják a keresztény és adventista elveket (pl. a Gábor-cigányok). Ha egy "világi" megtudja róluk hogy adventisták, csak szégyent hoznak az egész egyházra, főleg hogy utólag kiderül róluk, hogy mennyit hazudtak, meg milyen csúnyán átverték azokat, akiknek eladtak akármit (paplant, edénykészletet stb.) Sok más adventistáról sem mondható el, hogy túlzottan példamutatóan élnének."


Igen az adventizmusban ma nagyon sok elvilágiasodott adventista is található de vannak mások is. Ha igazán tárgyilagosak akarunk lenni akkor mindkét oldallal kell foglalkoznunk. Míg az adventisták egyik része ilyen a másik része nem. Olyan ez mint a Bibliában a jó és a rossz fügék példázata! (Jer. 24,2-3) Én nem csak rossz adventistákat ismerek hanem jókat is!


"Én abban hiszek, hogy nem kell bekeresztelkedni közéjük, mert aki egy más egyházba tartozik, lehet az akár katolikus is, ugyanúgy üdvözülhet, mint egy valóban (Krisztushoz) megtért adventista. Sőt, nem hiszek a kereszténységben sem, mint üdvözítő vallásban, akármi is van a Bibliában (hogy Jézus mondja, hogy ő az egyedüli út az Atyához stb). Én a világvallások egyetemességében hiszek, egy buddhista, hindu vagy akár iszlám vallású ugyanúgy üdvözülhet, mint a keresztény. Nem kell hogy feltétlen higgyen pl. a buddhista Istenben. Ha becsületesen és lelkiismeretesen él, üdvözülhet. Az a környezete hibája, hogy ateistának nevelődött. Én nagyon sok időt eltöltök buddhista vagy akár hindu országokban, de mondom neked Gábor, egy keresztény, de még egy adventista is sokat tanulhatna erkölcsileg sok buddhistától. Az adventisták hiába olvassák a Bibliát rendszeresen, meg a White könyveket (már amelyik), ha nem úgy élnek. Csak az idejüket pazarolják. A legalapvetőbb dolgokat nem tartják be, pl. mindennapi apró hazugságok stb. Nem is vágyakozok az adventista közösségbe, mert csak lefelé húzzák egymást, ahogy látják egymás életét. Ahogy egy házaspár is ha sokat van együtt, idővel hasonlóvá válnak egymáshoz, ugyanez igaz az adventista közösségre is. Nem hiszem hogy a Jehova tanúi vagy a Hit Gyülekezete jobban eltérne a Szentírástól, mint az adventisták, egyszerűen csak másképp értelmezik a dolgokat. A szombattartást ugyanúgy meg lehet támadni, mint ahogy védelembe venni."


Én Péterhez hasonlóan református voltam úgy nőttem fel abban az egyházban a rokonságom is az a mai napig. Tehát egy nagy egyház tagja voltam az igazság utáni vágy viszont a Biblia mélyebb kutatására sarkallt és ez vezetett az adventizmushoz. Minden kornak megvolt a történelemben a maga világossága az újabb és újabb világosságok koronként ráragyogtak az emberekre! Reformátorok ismerték fel vagy fogadták el ezeket a világosságokat és általuk sokan meggyőződtek egy adott kor világosságáról de a reformátorok hitét idővel tagjaik már nem ugyanolyan buzgalommal követték sőt sokan le is tértek azoknak az ösvényeiről! Később a nép amely a korábbi reformátorok követőinek vallotta magát már nem rendelkezett a korábbi reformátorok hitével és buzgalmával sőt elkezdtek éppen azokkal ellentétes nézeteket is vallani a reformált egyházak az adventizmussal együtt mind mind erre a sorsra jutottak! Ugyanez persze már sokkal korábban is megtörtént a zsidóknál is. A nép amely Mózesre és Ábrahámra hivatkozott milyen ellentétesen is élt a valóságban velük! A mi korunkban ezek a jelenségek ugyanígy lejátszódtak ennek a következménye az a romlás ami ma van! Persze maradtak olyanok akik egy - egy kor világosságát megértve hűségesen ragaszkodtak ahhoz de kétségtelen hogy minden kornak megvan a maga világossága! Ezért azt tartom bölcs dolognak ha a jelenkorban élő ember az adott kor világossára törekszik ha arra szeretne eljutni! Ez a világosság vitt engem ki egy nagy egyházból egy kisebbe egy népszerűből egy sokkal kevésbé népszerűbbe. De nem az egyház számított számomra hanem a világosság amely a Szentírásból áradt! Amikor a református egyházban voltam ahhoz a világossághoz ragaszkodtam de többre vágytam annál ezért tovább léptem! De a legtöbb embernél azt gondolom hogy nem következnek be ezek a lépések

ennek az oka pedig az hogy minden lépésért küzdeni kell!

A Bibliában látunk példát arra, hogy az igazságot a legkülönbözőbb emberek fogadták el volt olyan aki farizeusból lett Krisztus követője vagy pogány volt. A különböző emberek különböző szinten vannak de Megváltás Krisztus nélkül nem lehetséges! Üdvözülhet a budhista, a hinduista az iszlám hivő de nem Krisztus nélkül hanem csak akkor ha Őt elfogadja, ha erre lehetősége van. A Szentlélek mindenhol dolgozik hogy elvezesse az embereket az igazságra de akik engednek Neki azok el is jutnak egy idő után arra! Ha valaki bármely népből az igazságot keresi az befogadja az evangéliumot is! Egyébként én is voltam külföldön sok helyen és helytállónak találom egyrészt amit mondtál, hogy vannak dolgok amelyekben különbek bizonyos bálványimádó népek mint magukat kereszténynek valló adventisták! "Én nagyon sok időt eltöltök buddhista vagy akár hindu országokban, de mondom neked Gábor, egy keresztény, de még egy adventista is sokat tanulhatna erkölcsileg sok buddhistától."

Persze a kérdést meg is lehet fordítani mert egy igazi keresztény adventistától (ebből kevesebb van de azért van) viszont a bálványimádó népek tanulhatnának sokat!


"Nem hiszem hogy a Jehova tanúi vagy a Hit Gyülekezete jobban eltérne a Szentírástól, mint az adventisták, egyszerűen csak másképp értelmezik a dolgokat."


Igen az értelmezés az valóban egy kulcskérdés de éppen ez az ami olyannyira fontos, hogy a jellemünket és a küzdelmeinket is befolyásolja. Mindig van egy oka annak amiért elfogadunk a Szentírásból egy világosságot vagy netalán elvetjük azt! Egy biztos hogy ez nekünk személyes küzdelmet fog jelenteni!


"A szombattartást ugyanúgy meg lehet támadni, mint ahogy védelembe venni."


Megtámadni tulajdonképpen mindent meglehet de ha valami igaz az attól még nem fogja elveszteni az értékét!


"Jézus melyik két nagy parancsolatot adta?? 1: Istenszeretet. 2: Felebaráti szeretet. Ez a kettő az adventistáknak kevésbbé megy, ehelyett a szombattartásra, miegyébre összpontosítanak. Példát vehetnének sok más kereszténytől vagy más világvallású egyéntől."


Igen erről már írtam neked. Példát mindig a jobbakról kell venni de azért nem mindenki tekinti ezt példának "avagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok?" Mát. 20,15 - ezt sokan így reagálják le.


„A jótétemények addig kellemesek, amíg azt véljük, hogy vissza tudjuk őket fizetni; ha ellenben túlságosan nagyok, hála helyett gyűlölettel fizetünk értük. [Tacit. Annales. IV., XVIII.]” (Blaise Pascal - Gondolatok)


Üdv: Gábor

júl. 2. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 38/56 anonim ***** válasza:
27%

"Érdekelne, hogy, aki kilépett az adventista egyházból az miért tette?"


Nagyon sok vádaskodást olvastam itt a kérdés alatt. Olyan nem is válaszolt talán akinek a kérdés szolt.

Nos én adventistaként nőttem fel adventista tanitást kaptam minden szombaton jelen voltam az énekkarban, majd aztán idővel a szószéken. 22 évesen othagytam az egyházat majd rá egy pár hónapra kizártak. Elkezdtem élni az életet magyban. Nem azért hagytam ott mert megbotránkoztatott ott valaki sem nem azért mert valahol máshol nagyobb igazságra találtam volna, hanem azért mert a gonosz eluralkodott bennem, és gonosz lettem sőt hétszerte gonoszabb mint ahogy a Biblia írja. Ahogy teltek az évek sokszor elgondolkodtam mindenen és láttam hogy Isten nem hagyott el engem habár én elhagytam.


Aztán idővel elkeztem magamba szívni mindenféle tudományt ismét olvasni tanulmányozni keztem a Bibliát, és Isten szolt. Ma ott tartok hogy ismét a Heted Napot Ünneplő Krisztust viszavárók közzé akarok lépni, nem azért mert valaki kimosta agymosta a fejem, hanem azért mert ott van Jézus igazságának a teljes bizonyságtétele és azért mert egyedüli jövendölt egyház a Biblia igazsága alapján.


Az tény hogy vannak sokan akik csak formailag adventisták de a konkoly nem a mi dolgunk különválasztása.

Az adventista alapelv szerint egyedül Jézus üdvözit saját érdemünk vagy cselekedeteink nélkül. Valaki megkérdezte hogy csak az adventisták fognak üdvözülni? Nem, ment a válasz. Közzülök is csak egy páran mert keskeny az az út amelyik az örök életre visz.


Ismerem a valások tantételeit. Jézus a mesterem az ő érvelés rendszere szerint teszek ami köztük van "meg van írva"

Az idő során áttanulmányoztam a sátán érvrendszerét, olyan világosan látszik mikor az emberek érvelnek vele, sokszor még "adventisták" is.

Egyet tudok mondani kedves kérdező, az életem árán is vallom Jézus igazságát és azt hogy a Heted Napot Ünneplő Adventista Egyház hitalapelve az egyedüli, ami a Biblia teljes igazságára van alapozva. Ami Jézus Krisztus menyasszonya.

júl. 3. 01:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 39/56 anonim ***** válasza:

"-azért mert nem Krisztus evangéliumát tanítják hanem ...el akarják ferdíteni a Krisztus evangéliumát..."


38 vagyok.

Felszólitalak vádló, hogy definiáld hogy mi Krisztus evangéliuma(szerinted) , emellett a vádat is ecseteld, hogy mi a ferdités?


"Meg van írva" érvrendszerrel érvelj légyszives ugy ahogy Jézus példát statuált a Sátánnak, és ne ugy ahogy a Sátán érvelt a "csakugyan azt mondta Isten" nel.


Ati.

júl. 3. 02:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 40/56 anonim ***** válasza:
50%

Persze mint a fentebb megnyilatkozó két személy alapján is kiderül, az adventisták is azt tartják mint sok száz más keresztény felekezet: hogy csak ők képviselik az igazságot. Csak ezen egyház hitalapelve az egyedüli, ami a Biblia teljes igazságára van alapozva.


Leragadnak a dogmáknál, a Biblia sajátos értelmezésénél, ahelyett hogy Jézus két fő tanítását tartanák szem előtt.


A témakör indítónak mondom újra: menj el közéjük, ismerd meg jobban az adventistákat. Elmehetsz Gáborral vagy Péterrel az imaházukba. De szerintem ne hagyd hogy túlzottan behálózzanak. Ismerd meg inkább a többi közösséget is.


Nekem például a krisnások sok szempontból szimpatikusabbak, mint az adventisták. Ők még TV-t se néznek, mert tudják hogy abból lelkileg szinte semmit nem tanulnak. Autót nem használnak, a környezettudatosság, -védelem és az anyagi lemondás miatt. A hajléktalanoknak is rendszeresen osztogatják az ételt télen-nyáron. Az evilági kényelem helyett inkább az üdvösségre törekszenek. Az adventisták nagyon sokat tanulhatnának tőlük. Csak kérkednek, hogy ők képviselik a világosságot, de tetteket kevésbbé látok náluk. Nézd meg kérdező a Jehova Tanúit, hetenként többször összejönnek, rendszeresen mennek házról-házra evangelizálni. Ezt se látom annyira az adventistáknál. Ők inkább csak a saját érdekeiket intézik egész héten, aztán már soknak az is nehézség, ha szombaton el kell menni az imaházba. Nézd meg a Hit Gyülekezetét, micsoda ünneplés és öröm van ott, amikor összejönnek. Az ószövetségi Dávid szavaival táncolnak és ünnepelnek az Úrnak. Mit látsz szombatonként az adventistáknál? Nehezükre esik még az éneklés is, olyan mint ha egy temetésen énekelnének. Semmi öröm, vidámság és élet nincs bennük, hogy összejöhettek és istentiszteleten vannak.


Szóval kérdező, ismerd meg őket jobban, mert itt mindenki azt ír amit akar. Péter, Gábor vagy akár Ati védik az egyházukat, én meg támadom őket. Valójában e három személy se ismerte meg igazán a többi közösséget, ők is be lettek hálózva, ezért gondolják azt, hogy csak ők Krisztus menyasszonya, az Igazság egyedüli képviselői. Akárcsak számtalan más keresztény egyház tagjai.

júl. 3. 07:20
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!