Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Érdekelne, hogy, aki kilépett...

Érdekelne, hogy, aki kilépett az adventista egyházból az miért tette?

Figyelt kérdés
Megismertem egy-két adventista családot és szemlátomást nagyon tisztességes életet élnek. Szépen nevelik a gyerekeiket. Nem isznak alkoholt, nem dohányoznak, segítik egymást és egészségesen esznek. Ez a felfogás közel áll hozzám. Csak egyet nem értek, amikor ezt megosztom nem adventistákkal, mindenki szektáról beszél, meg hogy fanatikus szabályok vannak. Olyat is hallottam, hogy a zsidó vallást utánozzák. Tanácstalan vagyok, mert nagyon szimpatikus emberek ezeket a mendemondákat leszámítva.

jún. 27. 18:21
1 2 3 4 5 6
 41/56 anonim ***** válasza:
51%

40


"Persze mint a fentebb megnyilatkozó két személy alapján is kiderül, az adventisták is azt tartják mint sok száz más keresztény felekezet: hogy csak ők képviselik az igazságot. Csak ezen egyház hitalapelve az egyedüli, ami a Biblia teljes igazságára van alapozva.


Leragadnak a dogmáknál, a Biblia sajátos értelmezésénél, ahelyett hogy Jézus két fő tanítását tartanák szem előtt.


A témakör indítónak mondom újra: menj el közéjük, ismerd meg jobban az adventistákat. Elmehetsz Gáborral vagy Péterrel az imaházukba. De szerintem ne hagyd hogy túlzottan behálózzanak. Ismerd meg inkább a többi közösséget is."


Azt hiszem nem értetted meg amit én korábban leírtam. Akkor mégegyszer: Vannak jó adventisták akik igazán és őszintén a mi korunknak adott világossága szerint akarnak Krisztussal járni és vannak olyanok akik nem csak névlegesen! A te beállításod egyébként azért hamis mert a Bibliából megismert igazságokra amelyeket az adventisták abból értettek meg te azokat "dogma"-ként írod le! Én nem voltam adventista előtte még csak nem is tudtam az adventizmus létezéséről sem. A Biblia tanulmányozása vitt közelebb az igazság mélyebb megértéséhez! Semmilyen anyagi vagy bármilyen más hasznot nem jelentett számomra az igazság elfogadása de nem is kerestem hiú dicsőségvágyat, sem nem reméltem tőle anyagi hasznot vagy bármilyen tekintélyt én az igazságot önmagáért az igazságért akartam elfogadni akkor is ha ez hátrányokkal jár számomra a világban! Különben nem is lettem volna adventista! De nem is gondolom, hogy az igazságot másként is el lehetne fogadni mint, ahogy fentebb leírtam! Amit te sajátos értelmezésnek nevezel az csak egy a korábbiakhoz képest - mélyebb igazság - és mint már korábban kifejtettem erre nem is mindenki akar eljutni! Egyébként ami engem illet én nagyon szívesen beszélek az emberekkel a Bibliáról kortól és felekezeti hovatartozástól függetlenül. Részemről ugyan nem szoktam senkit ahogy te mondtad "behálózni", de veled ellentétben én egy érdeklődőnek nem a különböző közösségek megismerését ajánlanám elsősorban hanem a Szentírás megismerését! Ebból fakadóan majd következni fog hogy ő mivel szeretne azonosulni és miért.


"Nekem például a krisnások sok szempontból szimpatikusabbak, mint az adventisták. Ők még TV-t se néznek, mert tudják hogy abból lelkileg szinte semmit nem tanulnak. Autót nem használnak, a környezettudatosság, -védelem és az anyagi lemondás miatt. A hajléktalanoknak is rendszeresen osztogatják az ételt télen-nyáron. Az evilági kényelem helyett inkább az üdvösségre törekszenek. Az adventisták nagyon sokat tanulhatnának tőlük. Csak kérkednek, hogy ők képviselik a világosságot, de tetteket kevésbbé látok náluk. Nézd meg kérdező a Jehova Tanúit, hetenként többször összejönnek, rendszeresen mennek házról-házra evangelizálni. Ezt se látom annyira az adventistáknál. Ők inkább csak a saját érdekeiket intézik egész héten, aztán már soknak az is nehézség, ha szombaton el kell menni az imaházba. Nézd meg a Hit Gyülekezetét, micsoda ünneplés és öröm van ott, amikor összejönnek. Az ószövetségi Dávid szavaival táncolnak és ünnepelnek az Úrnak. Mit látsz szombatonként az adventistáknál? Nehezükre esik még az éneklés is, olyan mint ha egy temetésen énekelnének. Semmi öröm, vidámság és élet nincs bennük, hogy összejöhettek és istentiszteleten vannak."


Egy egy közösségnek lehetnek úgymond "jótettei" de az Úr Jézus nélkül ezek nem elegek az üdvösségre! Ha ezt másként gondolod ez abból fakad, hogy nem érted mi a bűn és miért van szüksége az embernek a Megváltásra! A krisnások nem Megváltást hanem önmegváltást hirdetnek! Csakhogy olyan nem létezik! Ami egyébként rajtad segítene az az ha Krisztusra néznél és nem az emberekre! Péter is akkor kezdett el süllyedni amikor nem ezt tette! Dániel nem lett volna példaértékű igaz ember ha a korabeli időben a saját népe romlását követte volna! Tudott róla fájt is neki de nem akarta követni őket a pusztulás útján a többségnek képest akik Dánielhez hasonlóan választottak kevesen voltak de a kevés is elég volt Istennek arra, hogy általuk megdicsőítse saját magát! A jóléti egyház megsokasítja a hitvallók tömegeit de a megpróbáltatásokban derül ki, hogy ki az igazi keresztény! Nappal a csillagok sem látszanak de amikor eljő az éjszaka fényük felragyog az éjszaka sötétjében! Az igazi kereszténység nem élményvallás vannak sokan akik nem Isten szerint élnek mégis azt hiszik amikor Istent dicsérik: "hogy hangszereik a Dávidéi;" Ámós. 6,5


"Szóval kérdező, ismerd meg őket jobban, mert itt mindenki azt ír amit akar. Péter, Gábor vagy akár Ati védik az egyházukat, én meg támadom őket. Valójában e három személy se ismerte meg igazán a többi közösséget, ők is be lettek hálózva, ezért gondolják azt, hogy csak ők Krisztus menyasszonya, az Igazság egyedüli képviselői. Akárcsak számtalan más keresztény egyház tagjai."


Én elmondtam azt ami jó és ami rossz az adventizmussal és a neki adatott világossággal kapcsolatban. Mindenki döntse el, hogy igazat mondtam e. De azt azért gyülekezetekkel kapcsolatban jegyezzük meg hogy: "Nagy házban pedig nemcsak arany- és ezüstedények vannak, hanem fából és cserépből valók is; és azok közül némelyek tisztességre, némelyek pedig gyalázatra valók." 2 Tim. 2,20


Ami engem illet én nem kívánok végletekbe esni, mint ahogy ezt sokan megteszik! De az is nyilvánvaló előttem, hogy sokan akik nem bírják befogadni az igazságot egyfajta végletnek látják azt! Először az ember az igazságot keresi aztán majd talál közösséget ha ezt megfordítod akkor lehet hogy közösséget találsz de az már nem biztos hogy az igazság is ott van!


Üdv: Gábor

júl. 3. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 42/56 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
júl. 3. 10:29
 43/56 anonim ***** válasza:
67%

Én adventista voltam, de már nem járok közéjük. Annak idején elég mélyen ennek az irányzatnak a hatása alatt voltam, de végül az adventizmussal együtt a vallást is elhagytam, és ma ateista vagyok. Sokat tudnék mesélni róluk, de nem szeretnék annyira belemélyedni a témába. De azért írnék pár dolgot.


Az adventista egyház önmagát a "végidő maradék egyházának" tartja (Jel 12,17). Ennek ellenére az a mozgalom, amiből kivált - a Miller mozgalom - eleve egy hamis próféciával indult, hiszen előbb 1843-ra, majd 1844-re jövendölték Jézus 2. eljövetelét. Ez persze nem jött be, de az adventisták megpróbálják kimagyarázni. Pl

azzal, hogy a tanítványok is tévedtek, meg azzal, hogy nem csak a felekezetüket, de annak tévedéseit is megjövendöltnek vélik, lásd. a Jel 10. fejezetének adventista magyarázatát. Ehhez vedd még hozzá azt is, hogy az adventizmus alapító atyái (legalábbis annak többsége) tagadták a szentháromságot. Világos, hogy ez egy szekta volt eredetileg, és ma is vannak szektás vonásai.


A teológiai tanításaik egyáltalán nem állnak olyan szilárdan, mint hiszik, persze ők szeretik azt hinni, hogy ők tényleg értik a Bibliát. A teremtéstörténet pl. szó szerint értik, vagyis tagadják az evolúciót is, vagyis tudománytagadók.


"meg hogy fanatikus szabályok vannak"


Ez így van. Úgy képzeld el, hogy szombaton halomra állnak a gyülekezetben a büdös, piszkos edények, mert az ő meggyőződésük szerint azt elmosogatni szombatrontás.


Az egy dolog, hogy nem isznak alkoholt, de ők már abból is nagy dolgot csinálnának, ha valaki közülük csak megkósolna egy bort, vagy inna 1-2 korty perzsgőt szilveszterkor. Vagyis az adventista mentáshoz nem akármilyen ellenszenv kell az alkohol iránt, noha annak van jótékony hatása is.


Én éveket vesztegettem el az adventizmisban, jó, hogy ki tudtam onnan jönni.

júl. 12. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 44/56 anonim ***** válasza:
67%
*adventizmusban
júl. 12. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 45/56 anonim ***** válasza:
61%

43-44-es hozzászóló: már bocs de akkora hülyeségeket írsz, hogy az már fáj.

Jómagam református közösségből jöttem, és több mint 25 éve vagyok adventista.

Nem tudom te melyik gyülekezetbe jártál, de nagyon igényteleneknek kellett lennetek, ha hagytátok az edényeket büdösödni szombaton. Én akárhány gyülekezetben jártam KERAK és HNA egyaránt, sehol ilyet nem tapasztaltam, vagyis ez igénytelenség volt, ami egyáltalán nem jellemző az adventistákra.

Az én családom nem adventista, így rajtam kívül mindenki fogyaszt alkoholt, de én ezt tiszteletben tartom, ahogyan ők is azt, hogy én nem iszom.

Az adventista teológia igen magas szinten áll a magyar teológiai társadalomban, elég csak dr. Szigeti Jenőt, dr. Tokics Imrét, dr. Reisinger Jánost említenem, mindannyian elismert teológusok, akiket rendszeresen hívnak más felekezetekbe is előadásokat tartani Biblia témákban, sőt a magyar új fordítású biblia elkészítésében is részt vettek.


Üdv. Péter

júl. 12. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 46/56 anonim ***** válasza:
63%

#45


A Keresztény Advent Közösségbe jártam, majd később a Hetednapi Adventista Egyház tagja lettem, de már oda sem járok.


Valóban igénytelenség, hogy hagyták az edényeket büdösödni szombaton, (ezt eddig egy gyülekezetbe járótól hallottam) de ez az ő felelősségük, nem az enyém, szóval engem ne sorolj közéjük. Az eset viszont igaz.


Mind a három adventista tekintélyt ismerem, és személyesen is beszéltem velük, szóval egyik név sem mondott újat. A teológia egyébként nem tudomány. Attól, hogy egy mesekönyvet értelmeznek, még nem lesz valaki tudós, szóval ebből magas szinten állni, nem nagy dicsőség.


Meg mi is az a magas szint? Hogy a Jel. 10 megjósolta a Miller mozgalom hamis prófétálását? Ennél már csak az viccesebb, hogy Szigetin kívül a nagy adventista tömeg szó szerint érti a teremtésmítoszt, benne az olyan mesékkel, hogy az asszonyt az férfi oldalbordájából teremtették. Főleg a KERAK-ban lehet ez, ahol az jelképes értelmezés fel sem merülhet.


Tehát nem hülyeség, amit mondok. Csak éppenséggel neked tűnik rossznak szembesülni azzal, hogy a vallásodnak van egy olyan oldala is, amit nem ismersz. Te is fanatikus vagy, mert azt hiszed, hogy minden kritika ami elhangzik a vallásod felé, hamis. Az fel sem merül benned, hogy te tudsz valamit rosszul.


"Az én családom nem adventista, így rajtam kívül mindenki fogyaszt alkoholt, de én ezt tiszteletben tartom, ahogyan ők is azt, hogy én nem iszom"


Úgy gondolom, hogy az adventisták teológiai okok miatt nem isznak alkoholt, az egészségügyi rész csak rizsa lehet, amivel megpróbálják eladni az állásfoglalásukat. Vagyis az alkoholtilalom nem feltétlenül abból fakad, mert valaki idegenkedik az alkoholtól, hanem abból, hogy jó adventista akar lenni. Ettől függetlenül felőlem tiszteletben van tartva az adventisták álláspontja, bár más felekezetű keresztényeknek van 1-2 szava ahhoz, hogy a tanításotokat az alapján akarjátok eladni, hogy a bibliai történetben (szerintetek) Jézus is szőlőlevet adott az ünneplőknek a kánai mennyegzőn.

júl. 12. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 47/56 anonim ***** válasza:
71%

A kérdező kérdésére válaszolva pedig (mert ez lemaradt):


Röviden, azért léptem ki az adventizmusból, mert kiderült, hogy nem az én utam, ahogyan maga a vallás sem az. Az adventizmus egy szektás vonásokkal rendelkező resztoránus felekezet. Sajnos magyar nyelven nincs megfelelő kritikai anyag, így egyesek bedőlhetnek az adventista téveszméknek. Kár, hogy az adventizmuskutatas.hu már nincs meg, azon voltak alapos kritikai leírások, pl. Ellen G. White-ról, meg a szombatról is.

júl. 12. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 48/56 anonim ***** válasza:
38%

46-47


Te a Bibliát amikor az adventistákhoz jártál akkor is mesekönyvnek tekintetted?


Üdv: Gábor

júl. 13. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 49/56 anonim ***** válasza:
38%

"Röviden, azért léptem ki az adventizmusból, mert kiderült, hogy nem az én utam, ahogyan maga a vallás sem az."


Ez miből derült ki neked?


Üdv: Gábor

júl. 13. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 50/56 anonim ***** válasza:
100%

#48-49


Hát ha adventisták közé jártam (főleg úgy, hogy meg is keresztelkedtem ott), nem tarthattam mesekönyvnek a Bibliát.


"Ez miből derült ki neked?"


Hosszú folyamat volt. Először csak az adventizmustól távolodtam el, majd fokozatosan a vallástól is.

júl. 13. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!