Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Egyéb kérdések

A kérdés

Ha az emlősöknél általában a hímek a színesebbek (ők versengenek a nőstényekért), az emberi nemnél miért a nők "szépítik ki" magukat (jobban)?


Keress kérdéseket hasonló témákban: pszichológia, nemi szerep, nőstény, hím, szépség, evolúció

  máj. 16. 03:40  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Mert a borostás arcon randán mutatna az alapozó? A kérdés nagyon jó!

A válasz 34%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/87Időpont máj. 16. 03:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A hímek díszessége leginkább a madaraknál figyelhető meg (persze nem csak), és azért alakult így, mert a tojó kelti ki a tojásokat. Ha nem rejtőszíne lenne, akkor könnyebben észrevennék a ragadozók, és nem tudná kikelteni a tojásokat. Ezért a hímek színesebbek, mert az egyiknek mégis csak fel kell keltenie magára a figyelmet.


Az embereknél szerintem meg azért alakult így, mert például a napbarnított bőrszín a szegénységgel párosult, ezért összevissza púderezték magukat, hogy minél fehérebbek legyenek, igaz nem csak a nők. Viszont, a piros orcák, és ajkak a női egészség mutatói voltak, vagyis hogy képes egészséges utódokat szülni. Ezeknek a részeknek a festésével ezt akarták kifejezni, hogy “majd kicsattan” a nő az egészségtől. Mivel nyílván ezek több ezer éves dolgok, így maradt, meg tovább fejlődött a társadalommal együtt és ma már más jelentőséggel bír.A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/87Időpont máj. 16. 06:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kulturális szokás, de nem mindenhol így alakult, hiszen egyes civilizációkban a férfiak (is) festik magukat.

Az indiánoknál harci díszeket pingáltak magukra a férfiak, van ahol mindkét nem festi magát kultikus céllal, a mi szokásunk Egyiptomból ered, a fáraók korában a nők sokféle módon szépítették magukat, ezt örököltük, ebből fejlődtek ki a mai kozmetikai módszerek.

Mellesleg a sminkelésnek van manapság egy szükségszerű vetülete is, kamerás riportoknál ha nem végeznek egy kis alapozást, akkor úgy néz ki a riportalany a felvételen, mintha izzadna, ezért mindenkit kozmetikáznak egy kicsit, ha hagyja, ha meg nem, akkor természetellenesen néz ki, mert a természetes kinézethez trükközni kell.

Egyébként a divat történelme mutatja, hogy a férfiak legalább úgy szerettek egyes korokban páváskodni, mint a nők, sokszor a ruháikat, vagy egyes eszközeiket díszítették nagy figyelemmel és pompával, erről a régészek is mesélhetnek, dúsan cizellált kardmarkolatok övek, tarsolyok, lószerszámok mutatták a hatalmat és gazdagságot, felfogás, divat és szokás kérdése, hogy melyik korban milyen divatirányzatok az uralkodók.A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/87Időpont máj. 16. 06:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A #2 válasz lényege, hogy a nő az utód kihordója és fő nevelője, az otthon őrzője. Az állatvilágban ez rejtőzködést jelent, az ember gondolkodni képes, ezért emlékezik, tapasztalatokat gyűjt és eszközöket gyárt. Emiatt mesterséges otthont készít, továbbá ő a csúcsragadozó. Ezért nála a korábbi veszély fokozatosan eltűnt, a "szürkeség" értelmét veszítette. A díszítés élvezeti értékké vált és nem maradt szaporodást vezérlő szerepe. És ebben a műfajban a nő több leleménnyel és ügyességgel bír.

A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/87Időpont máj. 16. 08:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem volt ez mindig mindenhol így, sokadik Lajos a napkirály idejében Európában pl az előkelő férfiak a nőket megszégyenítő mértékben cicomázták magukat ki, magassarkú, smink, tonnányi parfüm, stb.

A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/87Időpont máj. 16. 09:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Azért szépítik ki magukat, mert az embereknél is a hímek a szebbek. A nőknek ki kell festeniük magukat ahhoz, hogy szépek legyenek.

A válasz 14%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/87Időpont máj. 16. 09:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
mirőlszól nevű felhasználó válasza:

Szerintem ennél egyszerűbb a válasz, a fiúk örökölhettek, a lányok nem, így a család jövője a kérőn múlt, a nő olyan tulajdon volt mint a birtok, a ház vagy a kastély, igyekeztek jól karbantartani, hogy vonzó legyen a kérő számára. Jóval régebben meg nem volt nemek közti különbség ebben, a gazdagok jól néztek ki, a szegények meg sehogy.

A válasz 30%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/87Időpont máj. 16. 22:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Pombe nevű felhasználó válasza:

#2: "Ezeknek a részeknek a festésével ezt akarták kifejezni, hogy “majd kicsattan” a nő az egészségtől."


Na de a napbarnított bőr még inkább annak lenne a hirdetője, de azt állítottad, hogy mégis a fehér bőr kívánalma volt a nagyobb, pusztán egy társadalmi nézet miatt. Nem ellentmondás ez?


Szerintem a sminknek semmi köze az egészség hirdetéséhez, mint ahogy a bőr színének se. Sokkal inkább ahhoz, hogy mit talált az ember szépnek, és bizony az ember sokszor nem azt találta szépnek, ami egyúttal egészséges, vagy előnyös. Pl. meghatározó mennyiségben igény, hogy legyen a nő légiesen karcsú, "törékeny"... Mitől lenne ez az egészség cégére?


Pl. a domborodó női mell semmiféle fizikai előnyhöz nem juttatja a tulajdonosát, mi több, inkább csak hátrányos (a nagyobb mell nem nagyobb tejhozamot jelent), és egyáltalán nem a szaporodás hatékonyságát segíti elő.


Azt se nagyon értem, hogy mitől jelezné az egyre pirosabb ajak az egészséget... Van arra statisztika, hogy a pirosabb ajkúak tovább élnek, vagy termékenyebbek? És a férfinál ez miért nem volt összességében annyira mérvadó? És az állatoknál?A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/87Időpont máj. 18. 07:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Pombe nevű felhasználó válasza:

@Kérdező


Mi, férfiak is tök ugyanúgy mutogatjuk a gyönyörű szép tollainkat a nőknek, mint egyes madarak, vagy mint a hímoroszlán a dús sörényét. A mi tollaink az autó, a szép lakás, a jó kereset, meghívás egy drága vendéglőbe...stbstb. De ettől nem leszünk szebbek, mint a nők, mint ahogy a hím madár se feltétlenül képzeli magát szebbnek a tojónál, csak pusztán mert hivalkodóbbak a tollai.


A harci színek, a feltűnő tolláradat ott van az indián férfi fején, mégis szebbnek látjuk a festetlen indián lányt. Hiába festi magát akárhogyan a parókás piperkőc férfi, a nő akkor is szebb lesz festetlenül is. A hivalkodó színességnek ezer más jelentése lehet, ráadásul totál félre is érthetjük, ha azt hisszük pl., hogy a vad harci színeket magára festő bennszülött szépítgeti magát.


A sminkelés nem Egyiptomból származik, mert tuti, hogy az első gondolkodó, komolyabban szerszámhasználó nőnek már eszébe jutott, hogy milyen módszerekkel tudná kiemelni még jobban a szépségét. Sminkelés mindenképp lett volna. A túlzó sminkelést a férfiak többsége se szereti. Ez a szín-manipuláció tehát teljesen más okból jelentkezik a nőn, mint az állatokon, így nincs sok értelme az összehasonlításnak se. És a párkeresést sem kizárólagossággal szolgálja, mint ahogy az embernél a szex is már jóval több, mint egyszerűen a szaporodás szükségszerű kelléke. A férfiak is festették magukat vagy terepszínűre, vagy hogy félelmetesebbnek tűnjenek, vagy egyszerűen bohóckodásból, vagy képeket tetováltak magukra... stbstb, és ezeknek sincs - legalábbis közvetlen értelemben -, kapcsolatuk az általános állati jelleggekkel, viselkedésmotívumokkal.


A nő csak jobban kiemeli azokat a szépségjegyeit a sminkkel, amik amúgy is adottak, és ezt akár a maga örömére is teszi, míg ilyesmi megnyilvánulások az egyéb másféle földi lényeknél jellemzően nincsenek.A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/87Időpont máj. 18. 14:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Pombe nevű felhasználó válasza:

Hát akkor ezekre is...


@6


Szerencsénkre a reklámszakemberek minden terméket többnyire inkább vonzó női idomokkal akarnak eladni, akár smink nélkül is igen sokszor, ráadásul még a női cuccokat is többségében. Nem igazán érdekelne egy olyan reklám, ahol az autón fetrengene egy tangabugyiba bújtatott szőrös férfi a maga szögletes idomaival. És ha még ki is sminkelné magát... brrr. :) Ezt talán még a meleg férfiak, vagy egy hetero nők többsége is megmosolyogná, annak ellenére, hogy a fickót mondjuk vonzónak találnák.A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/87Időpont máj. 18. 14:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mi történik az ember szervezetében, amikor sír? Miből áll az emberi könny?
Miért úgy alakultak ki világszerte az emberi közösségek egymástól függetlenül idők során, hogy a férfiaké lett a vezető szerep egy adott csoporton belül? Más emberfajoknál is így volt?
Miért eltérő szagú az izzadság az emberi test különböző részein?
Mi a különbség az adrenalin és a noradrenalin között?
Az emberi közösségek/társas kapcsolatok kialakítása ösztönösen történik?
Az emberi test sűrűségé hogyan kell kiszámolni? (Képlettel! )

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!