Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Cukorbetegek mit használtok...

Cukorbetegek mit használtok cukor helyett kávéba, teába sütéshez? És liszt helyett pl. rántáshoz?

Figyelt kérdés
2011. okt. 5. 20:28
 1/10 anonim ***** válasza:
0%

Édesítő?

A liszt hogy jön ide? Nem törvényszerű, hogy a cukorbetegséggel lisztérzékenység is jár. Sőőt!

2011. okt. 5. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Az édesítőszerek éppen olyan rossz választás mint a cukor. Van természetes növényi édesítő, a xilit, ez ugyanolyan állagú mint a kristálycukor, és ugyanúgy is lehet használni. Annyi, hogy eleinte kisebb mennyiségeket fogyassz belőle, mert még nem ismeri a szervezeted, és hasmenést is okozhat. De ez viszont teljesen természetes élelmiszer, és éppen olyan édes mint a cukor.

Az édesítőszerek mind rákkeltőek, mivel szintetikus, a szervezetünk számára idegen anyagokat tartalmaz.

2011. okt. 6. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim válasza:
61%

Elméletben a tökéletes megoldás, ha elhagyod a cukrot, édesítőszereket, fehér lisztet :)

Gyakorlatban persze más a helyzet.

Nálunk ami bevált: cukor (szénhidrát) mennyiség jelentős csökkentése (hamar meg lehet szokni), normál cukor teljes elhagyása. Számolni kell szénhidrát mennyiséget!

Gyümölcscukor használata (a DM-ben és Rossmannban a legolcsóbb), és édesítőszer használata. Gyümölcs cukorból is csak mértékkel szabad fogyasztani! Az édesítőszerekkel elég hamar telítődik a szervezet, és kellemetlen mellékíze lesz egy idő után. Mi nem szeretjük. Csak sütésnél használjuk, ahol túl sok cukor kellene.

A sima liszt problémája ugyebár, hogy gyorsan szívódik fel. Ezért ajánlják a magasabb rosttartalom miatt lassabban szívódó liszteket. (teljes kiőrlésű lisztek, rozsliszt, durum liszt, stb.)

A tésztákból általában van durum változat a boltokban.

Minden bolti terméken el kell olvasni a szénhidrát mennyiséget, mert pl. még a natúr joghurtok egy részét is cukrozzák.

2011. okt. 7. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Szép lassan leszoktattam magam a cukorról, megszerettem édesítés nélkül, eredeti ízében a teát, tejeskávét stb. Ha mégis használok, akkor kétfélét: steviát (google-ban sok információt találsz róla) - én növényformában, ill. tablettaként, illetve (az egyik hsz-ben már említett) xilitet.

Liszt helyett a leves v. főzelék anyagából pépesítek egy adagot (borsó, bab, srépa stb.) és azzal sűrítem az ételt. Ha használok lisztet, akkor az teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt.

Naponta eszem fahéjat (vércukorcsökkentő), ill. csicsókát (nyersen, főve), és néhány ételt krumpli helyett sűrítek vele (kicsit édeskés az íze).

2011. okt. 9. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 kpreti válasza:
100%
Csatlakozom, hagyd el a cukrot a kávéból és a teából. Nekem is szokatlan volt az elején, ma már pedig meg se iszom, ha van benne, mert édesnek érzem. Kávéba tej, teába citrom (csümölcs).
2011. okt. 9. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Kávézni nem kávézom már évek ota,teát simán iszom édesito nélkul,általában gyumolcsteát,fehérteáa,esetleg roibost.Vaoban érdekes jelenség,ha elhagyod a normális cukrot utána fel fog tunni,hogy a valodi erosen édes nem is izlik tul édesnek érzed.A lisztbol természetesen a fehérliszt tartalmaz tobb szénhidrátot.A szénhidrát csokkentése érdekében megprobálok egyszerre kevesebbet és surubb idokozonként enni.De vannka amikért nagyon fáj a szivem amiket szerettem,de kész cukorbomba,most enm azt mondom ezzel tomtem magam de a kurtoskalács a vásári hangulatban,a vattacukor meg lakodalmakban a jo diotorta az egetett cukorral hát azt emg tényleg enm lehet...
2011. okt. 11. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim válasza:

Méz,

bár én nem tudom ez mennyire cukor, és eheted e.

2011. okt. 11. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
en a Stivia cseppeket hasznalom /nagyon gazdasagos/,ha muszaj...inkabb mindent keseruen fogyasztok... meg lehet szokni...csicsoka : megmosva,felszeletelve.keves olajon sutve...:receptek: [link] egyebkent a feherbabhej teanak megfozve,a kapormag teanak,vagy csak ragcsalva,fahej...is segit..
2011. okt. 13. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim válasza:
Paleolit étrendet alkalmazóknál volt már példa a betegség enyhülésére, megszűnésére is. Esetleg megéri megnézni, megpróbálni belőle 1-2dolgot. Kávéba talán Xilitet használnak.Sütihez mogyoróliszt, gesztenyeliszt stb., panírhoz passz. :)
2012. szept. 13. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim válasza:

Xillit jó és finom, fele annyi a glikémiás indexe. Stevia pos 300-440-szer édesebb, mint a cukor, 0 a g.i. de rossz ízű, salátákhoz, sütéshez oké, de kávéba, teába nem, oda xillitet ajánlok. Mindenhez használj teljes kiőrlésű liszteket, rántáshoz is, mert az hosszabb ideig szívódik fel, nem viszi fel hirtelen a vércukrod, mint a fehér és nem száll le gyorsan. Ha péksütit veszel, azt is csakis teljes kiőrlésűt, szóval minden tésztaféle legyen ilyen vagy durum.

Ajánlom kipróbálni a rántás nélküli főzést, évek óta így eszünk, nagyon finom és egészséges. Látom nem mai poszt, de hátha segíthettem.

2019. márc. 23. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!