Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Melyik módszer jobb? Ha...

Melyik módszer jobb? Ha mindent eszek, csak számolom a kalóriákat? Vagy ha "cukor, zsir-és liszt" mentesen étkezek?

Figyelt kérdés
Kb mennyi lehet az a kcal amivel fogynánk is?164cm és 60kg vagyok.Állandó éjszaka dolgozok,közepesen erös fizikasi munkát végzek.Köszönöm!
2011. okt. 22. 09:57
 1/9 anonim ***** válasza:
86%
Nem fognak egyetérteni velem, de cukor és lisztmentesen. A zsírra szüksége van a szervezetnek és nem az hízlal. A kalóriaszámolás felesleges teher, ami csak addig működik, ameddig csinálod. De minek tennél ekkora erőfeszítést, ha enélkül is megy a dolog?!
2011. okt. 22. 10:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Persze jó lenne cukor és liszt mentesen étkezni. Ezt bírja is az ember egy darabig. De egy idő után annyira megkívánja az ember hogy egyszer csak elvakultan esik neki ezeknek a dolgoknak a hosszú megvonás után. Ilyenkor vagy felzabálják a fél hűtőt majd nagy nehezen visszaállnak vagy felzabálják a hűtőt és befejezik a diétát,mert az úgy sanyargatás.

Velem is ez volt.

De hogy minden nap eszek kenyeret meg egy kis nasit is így semmi gond.

2011. okt. 22. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
67%

Minek fogyózol? Jó a centi-kiló arányod!

Én úgy csinálom, hogy egyes élelmiszereket teljesen kiűztem az életemből: szörp, sós rágcsálnivalók, de vannak olyanok, amelyeket nagyon ritkán fogyasztok: fekete csokoládé. Sőt olyanok is, amiket heti 1-2 alkalommal: házi sütemény, fehér kenyér.

A zsír sem gond, ha mértékkel viszed be.

2011. okt. 22. 10:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
48%

Első voltam. Én évek óta cukor- és lisztmentesen eszem, de még sosem zabáltam fel a fél hűtőt. :D Néha megkívánom az édes ízt, olyankor eszem datolyát vagy mazsolát, de ezekből nem lehet olyan sokat enni, különben rosszul leszek.

És azt a mennyiségű cukrot, amit azelőtt megettem, már nem bírnám újra megenni, mert nem ízlik, egyszerűen túl sok. Szóval ez csak szokás kérdése...

2011. okt. 22. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
89%

Attól hogy valaki nem eszik lisztet meg cukrot még nem feltétlen fog fogyni. Nagyon jó dolog hogy megérteted mit ne csinálj, de az sem baj ha tudod hogy mit csinálj helyette.

Az egészséges étrenddel véghezvitt diéta lényege a fehérje, szénhidrát és zsír számolása!


Tehát itt most 2 elmélet áll szemben egymással az 1ik hogy csak a kaja energiatartalma számít a másik pedig hogy elsősorban a makrotápanyagok mennyisége, minősége és aránya.


ACHTUNG ,ELVONT PÉLDA KÖVETKEZIK :D


a feladat: keverj ki 1köbméter betont


kalóriaszámolgatós ember megoldása: hozzatok 1köbméter bármit, homokot, földet, cserepet, juharszirupot, mindegy ,csak összesen 1köbméter legyen.


az egészséges diéta elve alapján:

kiszámolod mennyi sóder fog kelleni, ahhoz menyi cement hogy megkösse és ehhez megfelelő arányban keversz vizet hogy ne maradjon száraz de ne is follyon szét.


Azt feltételezni hogy mindegy mit eszünk csak 1000kcal legyen olyan mint azt feltételezni hogy mindegy miből csinálunk betont csak 1köbméter legyen.Nagyon primitív dolog és most egy cseppet sem túlzok.


aztán a kalóriaszámolgatós ember örül mint majom a farkának hogy tényleg sikerült 1köbméter-t csinálni.És az eredménye hasonlít is a betonhoz, mert mégiscsak hasonló anyagokból dolgozott, van benne cement is föld is málnaszörp is, faszán összeállt. Na innentől próbáld neki megmagyarázni hogy amit ő csinált az szar.

Szinte semmi látható különbség nincs a 2munka között leszámítva azokat az eseteket amikor a kalóriaszámolósnak nem áll össze a beton (azaz nem sikerül fogyni). Viszont ha a megfelelő anyagokat használod a megfelelő mennyiségben a beton minden esetben össze fog állni és minőségileg is más lesz.


A kalóriaszámolás elve azt sem zárja ki hogy mondjuk napi 200g zsírt fogyasszunk, azaz mondjuk 1köbméter vizböl keverjünk betont.Kezdem túlmagyarázni, aki nem akar párhuzamot vonni az úgyse fog.

2011. okt. 22. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
76%-os, tetszett a válaszod, új nézőpont ezen az oldalon, eddig főleg olyasmivel találkoztam eddig, hogy "Ha maradt deficited, ehetsz bármit, jöhet a túróudi (pedig a túró csak a burekba jó vagy önmagában ☺)! Kíváncsi lennék további hozzászólásaidra is. Ha már ezerszer leírtad, mit kellene enni, akkor csak linkelj be egy-két kérdést, amire válaszoltál. Köszi!
2011. okt. 22. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
50%

76%

Ennek semmi értelme,nem sok összefüggés van a beton meg a kalóriák között. Ez csak a te véleményed egy mézes mázas történetbe foglalva aminek nincs valóságalapja.

2011. okt. 22. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

13:24 +1!


amúgy úgy szokták írni, hogy ha nem lépi túl a fogyáshoz szükséges napi kalóriaigényt, akkor fogyni fog. és ilyen formában ez igaz is. azt, hogy megfelelő minőségű élelmiszereket közben esznek, szükséges makrotápanyagokat mellette már bevitték, evidenciának tekintik a válaszolók (szerintem).

2011. okt. 22. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
95%

Na most duplán meglepődtem, egyrészt azon hogy valaki megértette a hülye példámat, másrészt pedig azon hogy ez szerintetek új, illetve az én magán véleményem. Hát nem az, ez csak a szokásos "fogyj le egészséges életmóddal" szöveg.

Az alapja annak hogy le lehessen egészségesen fogyni és ez tartós maradjon az ha az ember átáll egészséges életmódra, általában idáig jutunk a magyarázattal illetve azt fejtjük ki mi is az az egészséges.Főleg azért csak ezt mondjuk el mert 90naposról és egyéb agyatlan baromságokról kell vitatkoznunk.

A diétának amivel garantált a fogyás nagyon egyszerű a képlete: Ugyan az mint az egészséges étrend, csak a súlytartáshoz elegendő napi szénhidrátbevitelt csökkenteni kell annyival hogy a fogyás a kívánt mértékű legyen (kb -1kg/hét) + diéta közben nem lehet csalni, még súlytartáskor mértékkel mindent lehet amíg az étrend alapja normális kaja.

Tudom ez most valami hülye reklámszövegnek hatott hogy "garantált fogyás" de jó okkal irtam ,itt jönnek a képbe a testépítők. Mind a tömegnövelés mind a diéta időszaka alatt alapvető a napi fehérje és szénhidrátbevitel számolása, erre alapoznak mindent, több tízezren, sok sok éve és ez még soha nem csapott be senkit. Nem volt még olyan hogy X testépítő most nem tud szinpadra állni mert nem sikerült a diétája és elhízott.Pedig a tömegnövelés alatt sokuk jelentősen elzsírosodik amit versenyre el kell tüntetnie magáról.Egy normális diéta csak akkor nem sikerül ha rosszul csinálja valaki.Persze a hatékonyság eltérő lehet, van akinek esetleg jobban le kell csökkenteni a szénhidrátot vagy picit több zsírra vagy fehérjére van ahhoz szüksége hogy ne legyen annyira fáradékony diéta alatt.


[A TOVÁBBIAKBAN CSAK MAGYARÁZOM A DIÉTÁT]


Hogy összeáljon a kép:

energiát 2féleképpen raktározunk el

-zsírként

-glikogénként

és 2féleképpen használjuk el

-izommunkával

-aerob folyamatokkal


izommunkával glikogént aerob folyamatokkal pedig zsírt használunk.

Ha a glikogénraktáraink fel vannak tölve akkor egészségesek vagyunk és energikusak, ha lemerültek akkor gyengébbek és fáradékonyak. de teljesen lemerülni csak hetek alatt tudnak nem megfelelő táplálkozás (koplalás) következtében.

A szervezetnek mindíg az az elsődleges hogy legyen glikogénünk, ezért képes leépiteni akár az izomzatot is,DE zsírt a legvégső esetben sem vagyunk képesek glikogénné alakítani.Amint a glikogén raktárak tele vannak a maradék kalóriát zsírként kezdjük felhalmozni. Ebből sok következtetést le lehet vonni a mozgással kapcsolatban de most nem akarok elkanyarodni így is hosszú amit írok.

5féle tápanyag van amire oda kell figyelni a táplálkozás során.

A 2 mikro tápanyag a vitaminok és az ásványi anyagok amik jelentős szerepet játszanak mindenféle folyamatban de nem tudnak zsírrá vagy glikogénné alakulni.

És van 3 féle makro tápanyag.

A fehérje ami többek közt glikogénné is tud alakulni ha arra van szükség ,de zsírrá nemigazán.

A szénhidrát ami elsősorban glikogénné alakul(amikor van rá igény) de zsírrá is könnyedén.

És a zsír, ami megfelelő mennyiségben és minőségben energiát szolgáltat és egyéb folyamatokban is résztvesz, de ha tulzásba visszük raktározódik.


A szénhidrátok és a zsír minősége nagyon nem mindegy.A rossz minőségű zsírt például a szervezetünk nem tudja hatékonyan felhasználni, viszont miután felszívódott már üríteni sem, így elraktározza.(más a molekulák elrendeződése, erősebb kötésben vannak igy nehéz őket felbontani).A szénhidrátoknál pedig fontos például a GI (a felszívódásuk sebessége) mert egy gyorsan felszívódó szénhidrát (kenyér,kalács,sütemények) hatalmas inzulinreakciót vált ki ami akár fél óra alatt glikogénné és zsírrá alakítja az egészet, mert olyan rövid időtartam alatt általában nincs szükségünk nagy mennyiségű glikogénre. Még a lassab felszívódású szénhidrátok órákon át folyamatosan fedezik az aktuális energiaszükségletet.


konklúzió: ha lecsökkentjük a szénhidrát bevitelt és többnyire lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztunk, akkor az önmagában még a glikogénraktárakat is alig képes szintentartani, így nem fog belőlle semmi zsírként lerakódni.Viszont hogy a glikogénraktárak ne merüljenek, rendszeresen normális mennyiségű fehérjére van szükség, mert a szükséges glikogént ki tudja pótolni de nem alakul azonnal zsírrá amint picit többet vittünk be a szükségesnél.Zsírra pedig szükség van de nem nagy mennyiségben, és a telítetlen zsírsavak könnyebben hasznosulnak.

Kérdés hogy hogy lesz ebből fogyás? Úgy hogy minden ami nem izommunka az aerob folyamat, még az alvás is. Csak azzal hogy létezünk, naponta akár 1000kalóriányi zsírtól is megszabadulhatunk ha megfelelő diétával biztosítottuk hogy ne jöjjön létre és ne raktározódjon el felesleges zsír.Ez a napi 1000kalória persze elég testsúly függő, de ennél sokkal több (azaz heti 1kilónál sokkal több súlyvesztés) nem reális.


Igazából most sok dolgot kisarkítva írtam le, sokmindenröl lehetne még rizsázni aminek a részletei nekem sem tiszták, az viszont biztos hogy ehhez szorosan hozzákapcsolódik a mozgás és a koplalás témakör de ezek már különböző kérdéseknél rengetegszer le lettek írva.


egy komplett cikk ami többmindenre kitér és talán érthetőbben magyaráz, én nem vagyok cikkíró:


http://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__22..

2011. okt. 23. 00:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!