Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Vegán vagy vegetáriánus?

Vegán vagy vegetáriánus?

Figyelt kérdés

15 éves vagyok, és nem régiben átváltottam a vegán életmódra, ami ugye semmilyen állati eredetű dolgok nem eszek, hordok stb.

Egyedül a táplálkozással vagyok bajban, nagyon nehezen tudom pótolni a vitaminokat. Pl. B12, és amikből lehetne szerezni, olyan nagyrészt nincs itthon. Nem szeretnék vitamin hiányos lenni, de azt se szeretném hogy az állatok szenvedjenek. Itt az erkölcsi kérdés az, hogy pl. Tojáshoz nem kell megölni és bántani. De ez akkor is kihasználás. Teljesen tanácstalan vagyok, mert szeretnék egészséges szervezetet és nem szeretném bántani az állatokat.

Végsősoron maradjak vegán, vagy legyek vegetáriánus?



2017. dec. 22. 19:03
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
63%

A b12t MINDENKI pótolja mert SEMMILYEN élelmiszerben nincs meg természetes úton! Az állatokat oltják vele nem maguktól termeli a szervezetük (egy minimális az egészséges bélflórához szükségeset a tehén igen de abból nem szívódik fel a húsába, tejénbe), a disznó és csirke eleve semennyit sem. Csak dúsított táppal vagy injekcióval viszik be nekik!


A tojáshoz rengeteg állatot ölnek le, a tojótyúkok egy két évesen mennek a vágóhídra ha csökken a hozamuk. Ezenkívül a kis kakasokat egy naposan bedarálják mert ők nem hoznak hasznot csak a tojók.

2017. dec. 22. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
75%
Nos, ezt neked kell eldöntened, hogy neked mi fér bele etikailag. Támpontnak viszont: pl van különbség tojás és tojás között is, lehet olyan tojást is kapni, amit normális, “emberi” körülmények között tartott tyúkok tojtak (persze nyilván drágábban)
2017. dec. 22. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim ***** válasza:
52%

2. Nem lehet olyan tojást kapni, mert a gazda is levgája a tyúkot 2 éven belül, és a szabadtartásos gazdaság is.A kakas meg ugyanúgy a vágóhídra megy egy naposan. Mert ahogy az első írta: semmi haszna.


Kérdező: a vegán életmód jóval etikusabb és egészségesebb.

Kifejtenéd, hogy pontosan mivel van a problémád?


Nem tudom hogy értsem azt, hogy a vitaminnal. A hús, tejtermékek, tojás nem tartalmaznak gyakorlatilag vitaminokat, úgyhogy azt eddig is a zöldségekből, gyümölcsökből vitted be, nem? Akkor most mi változott azzal, hogy ezekből jóval többet fogyasztasz?


Vegánként vitaminhiányosnak lenni gyakorlatilag lehetetlen, szóval jó lenne, ha konkretizálnád mi a félelmed.

2017. dec. 22. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim ***** válasza:
44%

A tojással kapcs. bárkinek ajánlom a figyelmébe ezt a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=B-gSoXwFlIE


Nem hiszem, hogy ez elfogadható lenne.

2017. dec. 22. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

B12-t az egészséges talajból származó víz - forrásvíz - és zöldségek is tartalmazhatnak, igaz nem biztos, hogy elegendő mennyiséget: [link]


Persze ehhez az átlagember nem fér hozzá. Ezért marad a táplálékkiegészítő, amit a legtöbb patikában megkapsz (metilkobalamin kell neked, ez az aktív b12).

2017. dec. 22. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:
25%

Azért elég vad teóriáitok vannak, vegánok. A B12 injekciót hangoztatjátok, de mindenhol azt olvasom, hogy az állati ételekben ez természetesen fordul elő.

A húsban, tojásban nincs vitamin? Ez meg szimpla hazugság, nem más.

2017. dec. 23. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
77%

Mégis milyen vitamin van benne akkor szerinted? Mert a tudomány mai álláspontja szerint gyakorlatilag semmilyen. Egy nagyon elenyésző mennyiségű D vitamin maximum.

A b12-nek olvass utána az állatok sem a növények nem képesek termelni hanem normál esetben a talajban élő baktériumok termelték amikenek a 90%-át kiirtottuk növényvédő szerekkel.

Így az állatok legeléssel vitték be de manapság gondolom te is tisztában vagy vele hogy nem legeltetik az állatokat hanem szárított takarmánnyal etetik ami nem tartalmaz b12-t maximum ha mesterségesen dúsítják. Ezért bevett szokás az injekciózás.

Az ember ugyanúgy forrásvízből és megfelelően termesztett (nem monokultúrás tápszerezett) zöldségekből-gyümölcsökből tudná bevinni de ritka az aki ehhez hozzájut.

Mielőtt butaságokat hangoztatsz és agyatlanul lepontozol legközelebb nézz utána a tényeknek.

2017. dec. 23. 10:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
30%

Mégis miféle mai tudomány szerint nincs vitamin bennel?

[link]

Tojás: A, D, E, B-vitaminok mind említésre méltó mennyiségben vannak benne.

Az megvan, hogy a máj az egyik legmagasabb A-vitamin tartalmú étel?

[link]

A húsokban leginkább B-vitaminok és ásványi anyagok vannak.


Baktériumok nem csak a szabadban élnek, ha az állatok szervezetében is. Nagyon sok állat bélflórája előállítja a B12-t, amit némelyik állat a saját szarának evésével még vissza is forgat. Nem találtam erre forrást, hogy az állati termékeink B12 tartalma injekciókból vagy tápból származna.

2017. dec. 23. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 anonim ***** válasza:
52%

" Azért elég vad teóriáitok vannak, vegánok"


Ezek nem teóriák, hanem az utóbbi 20 évben egyértelműen bebizonyított tények.


" Baktériumok nem csak a szabadban élnek, ha az állatok szervezetében is"


Azokkal az állatokkal minden nap többféle antibiotikumot etetnek fel, sokszor a vizükbe is tesznek. Szerinted melyik baktérium éli túl a mindennapos több évig tartó antibiotikumos kezelést? (nélküle meg nem bírnák az állatok, mert az ipari tartás miatt teljesen legyengül az immunrendszerük is).


Ha nem kapnának gyógyszereket, akkor a szarvasmarha vastagbelében ugyan termelődne, de onnan meg már nem tudna felszívódni a húsába, tejébe.


A húsipar pr írói szerint persze, hogy előfordul benne, csak szimplán figyelmen kívül hagyják, hogy nem természetes formában.

De előfogom keresni az erre vonatkozó tanulmányt, bár aki inkább a hús és tejipar pr cikkeinek hisz azon úgyse segít már semmi.


A tojás d vitamintartalma minimális: 1 db 50 g-os tojás a napi d vitamin szükséglet 7 (!) %-át tartalmazza. A d vitamint persze eleve napfény hatására termelődne a bőrben, csak hát ma nem divat a szabadban lenni, nem csoda, hogy a lakosság nagy része d vitamin hiányos.

Egyébként a B vitaminok közül sincsen meg mindegyik benne, a B3 (niacin) pl egyáltalán nem.


A többi felsorolt vitaminból is sokkal több van a növényekben, 50 g tojás a napi A vitamin szükséglet 9%-át fedezi, 50 g sárgarépa meg a 284%-át!

Cronometerben, vagy kalória táblázatokban bárki értelmes ember meg tudja nézni.

2017. dec. 23. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim ***** válasza:
37%

"A hús, tejtermékek, tojás nem tartalmaznak gyakorlatilag vitaminokat"

Mindig jót derülök az efféle kijelentéseken :)

Az igazság az, hogy minden, ember által fogyasztott élelmiszerben van valamennyi vitamin, még az ipari feldolgozás sem tudja ezeket teljesen lenullázni, bár tény, hogy nagyon igyekeznek... És ha esetleg kevés is valamiben a vitamin, még akkor is vannak benne más fontos tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrátok, ásványi anyagok, nyomelemek).

Az idézett kijelentés abban a formában lehetne igaz, hogy x húsban kevés az y vitamin z ételhez viszonyítva. Pl. a csirkemellben kevés az E vitamin a mandulához képest, viszont elég sok benne a B3 vitamin a répához képest :)

Nekünk nagy szerencsénk van, mert eldönthetjük, hogy egyes vitaminokat milyen forrásból szerzünk be. Kész A vitamint lehet pl. májból, a répában viszont nincs retinol, csak annak elővitaminjai, amikből a szervezetünk képes retinolt előállítani valamilyen mértékben. Hogy milyen mértékben, az sok mindentől függ. Ha nem voltál szerencsés a génlottón (vannak ilyen emberek is), ehetsz akármennyi répát, mégis A vitamin hiányod lesz.

D vitaminból megfelelő mennyiséghez lehet jutni tőkehalmájolajból, vagy napfényből. Ha ezekhez nem jutsz hozzá (télen általában utóbbihoz is nehéz), beérheted vitaminpótlással vagy kisebb dózist tartalmazó ételek rendszeres fogyasztásával, hogy legalább durva hiány ne alakuljon ki. Ez mindenevőként sem egyszerű, de érdekelne, a vegánok milyen ételekből viszik be ezt a vitamint, ha nem süt a nap és mondjuk nem szednek kiegészítést. Azt mondják, a gombákban sok D vitamin van, ehhez képest 100 g gombában 8 NE van, a tojásban viszont 87 NE.

A B12 vitaminnal kapcsolatban még én sem találtam egyetlen használható forrást sem, ami arról szól, hogy a nagyüzemi tartásból származó húsokban csak akkor van B12 vitamin, ha az állatok kapnak B12 injekciót. De még ha ez igaz is, akkor is lehet enni pl. szardíniát, ami elég ütős B12 forrás (és tutira nem az injekciózás miatt).

2017. dec. 23. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!