Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mi a véleményetek Budai Éva...

Mi a véleményetek Budai Éva állitásához hogy az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget a zsír és a hús okozza?

Figyelt kérdés
[link]
2018. dec. 1. 20:06
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Erősen kétlem, de nem zárom ki azt, hogy van ember, akinek árt a hús és a sok zsír, sőt, ezt valószínűnek tartom.

Más cukorbetegeknek pedig egészen kiváló a húsra és zsírra alapozó étrend, ami nem lövi fel a cukrukat.

Laikusként ennyi. Nem lehet sommásan kijelenteni efféle dolgokat, az ember működése ennél jóval bonyolultabb.

2018. dec. 1. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Szegény eszkimók, akik csak fókazsírt esznek, nem tudják, hogy mennyire betegek.
2018. dec. 1. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
Rengeteg videóban elmagyarázzák, főleg angolul, már régóta tudják. Vegán étrenddel szépen gyógyítható is csak nem mondják mert jó biznisz eladni a sok gyógyszert.
2018. dec. 1. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

3. A paleo diéta orvosai szintén ezt mondják és elmagyaráznak sok mindent és ugyanúgy jó eredményeket mutatnak fel. Most akkor melyik az igaz?


[link]

2018. dec. 1. 22:19
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Én ketós oldalakon olvastam, hogy jó a cukorbetegségre... Persze az igazság az, hogy van, akinek remek, van, akinek tragikus...

A paleót sokkal könnyebb vegánként csinálni, mint a ketót, de van példa mindkettőre, nem is kevés (jó, ennyi milliárd emberből jó hogy). Néha szeretnék meginterjúvolni túl harcos, bigott "mindenkinek >80% ch-t" vegánokat, hogy mit gondolnak a szénhidrátszegényen élő vegánokról... Mert ha az állati ez-az a gond, abból még nem következik, hogy cukrokat kell enni folyton, alapozhatunk zsírra is, csak növényi étrenden. Így sem kell minimalizálni a szénhidrátot, fér az étrendbe az is.


Ez a baj az egésszel, hogy mindenki (már aki ilyen megmondóember) a saját étrendjét dícséri s általában nem is támasztja alá az állítását megfelelően. Fogyásnál ugyanez van. Rengetegszer olvashatjuk azt a butaságot, hogy ah, nem számít a kalória, csak egyél jól! Itt azt írják, hogy legyél vegán s akkor 5000 kcal cukorral is fogysz, amott azt, hogy legyél ketós és bármennyi zsírt ehetsz a fogyáshoz. Nyilván egyik sem igaz s ez még az egészséges emberekről szól, cukorbetegeknél még érdekesebb minden. Mert logikusnak tűnhet, hogy ha már a cukorral van gondjuk, egyenek extrém szénhidrátszegényen és kész. De a valóság nem ilyen. Olvastam a cukrosoknak sok cukrot álláspontról is, de képtelen voltam felfogni, abban mi a logika, nem vagyok szakértő, de nem is magyarázták meg jól. Mert azt, hogy a cukorkerüléssel nem áll elő az a gond, hogy a sok cukor ott tolong és nem tud eljutni a testekhez, még felfogom, nem mintha ez a logika elég lenne önmagában... De a másikat el se tudom kezdeni felfogni. Én szeretem a veganizmust, a hozzáállást, az okait és az étrendet (már messziről, bár néha flörtölök vele és sok kedvelt növényi ételem van, nem is tudom, hogyan lehet élni ilyenek nélkül egy változatos étrenden), de a telített zsír és az állati fehérje károsságáról még sosem tudtak megközelítőleg sem meggyőzni. Sok más okból kerülöm a húst, de egészségesnek tartom, ha minőségi, nagy általánosságban. Ha egy cukorbeteg vagy más ember azt tapasztalja, hogy neki rossz, ne egye, de hogy megbélyegezzük egy az egyben az emberiség fontos táplálékát, aminek még a makroösszetétele is sokkal jobban illik hozzánk, mint a gyümölcsé... (Én mindennap eszem gyümölcsöt és kerülöm a húst, de mennyiség és más ételek kérdése az egész, nyilván a makroösszetétel alapján még nincs rossz és jó étel, de nem egy szinte merő cukorra alapoznám az étkezésemet). Én jobb okokat igénylek, mint amiket eddig kaptam.

Azt pedig senki ne akarja bebeszélni valakinek, hogy ez az Egy Igaz Út mindenkinek, ha az adott ember saját tapasztalata az, hogy neki nem.

2018. dec. 1. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Már az első 30 másodperc fa**ság. Tehát szerinte mindenki aki kövér az 2-es típusú diabeteses. És a sejtjeik abszolút nem veszik fel a cukrot, mert a zsír nem engedi a receptoraiknak. WTF?! Nagyon áltudományos.

Az obezitás valóban egy rizikótényező, de ő még csak nem is ezt mondja, hanem hogy a zsír tartalmú étrend okozza. :DDD

Egyébként a tudomány még mindig nem tudja a megoldást és sokszok a kialakulásának az okát sem. Az inzulin jelpálya nagyon összetett, ha minden elemét, minden mechanizmusát ismernénk már lennének valaszaink, de sajnos nincsenek teljesen még.

Dietetikustól kell táplálkozási tanácsot kérni, akik ezt egyetemen tanulták és diplomájuk van róla.

2018. dec. 2. 01:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
a leptinről és a leptinrezisztenciáról is érdemes lenne többet tudni!!!
2018. dec. 2. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=5qEAVFZPpGA

ez is jó!

egy egyszerű ember, aki a saját tapasztalatát meséli el.

2018. dec. 2. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Végigszenvedtem az arc nélküli hölgy előadását. Néhány gondolatom:

Az az állítása, hogy a sejtek csak cukorból tudnak energiához jutni, egyszerűen nem igaz. Közvetlenül zsírból is tudnak, illetve a szervezet még fehérjéből is tud glükózt előállítani. Tehát attól, hogy valaki nem eszik cukrot, akár szénhidrátot se, még nem fognak a sejtjei éhezni (még szép).

Az elfogyasztott zsírt a szervezet nem feltétlenül halmozza fel, hanem pl. energiaként hasznosítja. Ezen kívül szükséges a hormonok legyártásához, a zsírban oldódó vitaminok hasznosításához is.

Ha valaki egyáltalán nem eszik zsírt (ami nagyon nehéz, mert szinte minden természetes ételnek van valamennyi zsírtartalma, még a gyümölcsöknek is, ahogy a szénhidrátot is elég nehéz lenullázni), a szervezet még mindig tud gyártani zsírt cukorból, illetve a saját zsírraktáraihoz nyúlni.

A cukorbetegség az esetek többségében magas inzulinszinttel jár, ami többek között elhízáshoz is vezet. A magas inzulinszint egy idő után inzulinrezisztenciát okoz. A zsírnak úgy tudom, nincs inzulinválasza.

Zsírt mindig is ettek az emberek, ehhez képest a cukorbetegség nagyon ritka volt az újkor (cukorgyártás, élelmiszeripar megszületése) előtt.

Amúgy milyen orvoscsoportról beszél a hölgy? Semmi referencia, nevek...

A zsírszegény diéta ajánlása, amit az orvostudomány évtizedekig sulykolt az emberekbe, hogy az milyen egészséges, végképp csődöt mondott. Ezalatt soha nem látott mértékben nőtt a cukorbetegek száma, a cukorfogyasztással együtt. A tudósok (nem ez a nő és akiket emleget) az utóbbi években kezdenek rájönni és kutatásokkal, kísérletekkel igazolni, hogy a cukor- és szénhidrátcsökkentés segíti a fogyást, jót tesz a 2-es típusú cukorbetegeknek (akár meg is gyógyítja őket).

Erről az elméletről, miszerint a zsír blokkolja az inzulinreceptorokat, eddig csak pár tudományos cikkben olvastam, amik sejtszinten vizsgálták a folyamatot. Nem vonom kétségbe, hogy van valami alapja, de konkrét követéses vizsgálatot emberi alanyokon, akik cukorbetegségből gyógyultak meg ily módon, még nem láttam erről. Ha valaki tud ilyenről, kérem tegye közzé, angolul is jó.

A zsír minimalizálása gondolom azt jelenti, hogy nem lehet hozzáadott zsiradékot, állati fehérjéket (hús, tojás, tejtermékek), olajos magokat, zsírosabb zöldségeket, gyümölcsöket (avokádó, kókusz, kakaó) fogyasztani. Magyarul egy elég szigorú (és szerintem egyoldalú) vegán étrend. Lehet, hogy beválik annak, aki tudja követni, kérdés, hogy meddig bírja, és hosszabb távon egészséges lesz-e tőle (pl. be tudja-e vinni a szükséges fehérjét/aminosavakat, vitaminokat). Van itt valaki, aki ezzel kigyógyult a cukorbetegségéből? Kíváncsi lennék személyes tapasztalatokra, ha létezik ilyen ember.

Személy szerint - bár én nem vagyok cukorbeteg, csak IR-es - én inkább a mérsékelt (és nem lenullázott) szénhidrátbevitelre szavaznék, mint a kínkeservesen került zsírbevitelre, ha cukorbeteg lennék. Sokan "meggyógyultak" már így és le is fogytak, erről láttam orvosok előadását (nem 7226-an nézték meg őket 4 év alatt :D), személyes beszámolókat is. Azért írtam idézőjelbe, mert sokan azzal a kifogással jönnek, hogy "de hát ez csak addig tart, amíg tartja a diétát". (Ami jogos, ahogy az alkoholisták is csak alkohol nélkül tudnak meggyógyulni, ha megint elkezdenek sokat inni, megint alkoholisták lesznek.) Hát igen, erre lennék még kíváncsi - ha a zsír kerülése meggyógyítja a cukorbetegséget, akkor a gyógyulást követően már lehet zsírt fogyasztani, bármennyit? Vagy örök életre követni kell ezt az étrendet?

2018. dec. 7. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!