Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Meddig kell főzni a húsokat,...

Meddig kell főzni a húsokat, hogy ne legyenek benne baktériumok?

Figyelt kérdés

Először is nagyon kezdő vagyok, most próbálgatom a szárnyaimat. Azt vettem észre, hogy akármilyen húst sütök (főleg csirkét), minél kevesebb ideig sütöm, annál omlósabb és szaftosabb. Viszont van egy olyan félelmem, hogy benne maradnak a baktériumok, amik megbetegítik az embert. Maghőmérőm még nincs, így csak az érzékeimre tudok hagyatkozni. Ha a csirkénél maradunk, akkor elegendő addig sütni, amíg lepirul illetve kifehéredik? Van olyan állapot, hogy átsültnek tűnik, jó ízűen meg lehet enni, de még túlélték a paraziták, amiktől férges lesz az ember? Vagy ez csak akkor fordulhat elő, ha szemmel láthatóan nyers maradt a hús?


Előre is köszi a válaszokat!



2020. aug. 7. 19:18
 1/7 anonim ***** válasza:
44%

Nem tudom milyen boltban vasarolsz ha ilyen felelmeid vannak? :) Erdekes hely lehet.


En emberi fogyasztasra alkalmas termekeket szoktam venni, amit kismillioszor leellenoriznek mielott a boltok polcaira kerul.

2020. aug. 7. 20:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
91%
Kutyulsz! A baktérium nem parazita. Szeletnél oldalanként 3-5 perc, egybesütve kilónként egy óra. Pörköltfélék fél óra.
2020. aug. 7. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
64%

Kérdező, ha nem egy zugmészárszéken vásárolsz, akkor bajod nem lehet!

De ha ennyire rettegsz, akkor soha ne egyél pl. tatárbifszteket, vagy steak-et!

[link]

2020. aug. 7. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
35%
Ha az ut mellol szerzel elgazolt allatot, azt tenyleg jol at kell sutni :)
2020. aug. 7. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:
76%

Ha a hús nem néz ki nyersnek, kifehéredett, akkor elpusztultak a baktériumok és a férgek is (az két különböző dolog, de mindkettő esetén 70-75 °C fölé kell menni pár percre). Nagyobb darab hús esetén tovább tart, mire a belseje is átfő, ha nincs hőmérőd, akkor úgy tudod ellenőrizni, hogy belevágsz, és látod hogy rózsaszín, véres-e még.


Amúgy van olyan, hogy a húst jóízűen meg lehet enni, de még életben vannak a kórokozók (nem teljesen átsült hamburgerpogácsa, a korábban említett tatárbifsztek és steak, kolbász, szalámi), de most nem jut eszembe ilyen étel, amit csirkéből szoktak csinálni. Mivel a baktériumok nyers húson nagyon könnyen elszaporodnak, jó helyről származó hús esetén se teljesen 100%, hogy nincsenek benne kórokozók, szóval ez egyéni döntés kérdése, hogy ki mennyire akar kockáztatni. Terheseknek és legyengült immunrendszerű embereknek nem szabad ilyesmit enni.

2020. aug. 7. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Egyrészt normál boltból veszem a húst. Másrészt tudom, hogy túlaggódom, de aki szerint egy normális helyről származó húsban nem lehetnek paraziták, baktériumok az kissé tájékozatlan.

2020. aug. 7. 21:25
 7/7 anonim ***** válasza:
76%

Pörköltett legalább 1 óráig kell főzni ha csirke. Ha sertés vagy marha jóval több ideig, mire a hagyma elfő benne. Annál szaftosabb ízletesebb lesz.


Rántott húsnál oldalanként 3-4 perc


Oldalast 4 órán át sütöm, fólia alatt, hogy omlós szaftos legyen.


Bolognai 1 óra alatt kész


Én holnap bográcsban vaddisznót fogok főzni, az is 3-4 óra lesz :)

Ne aggódj! Sok recept van a neten.

2020. aug. 7. 23:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!