Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha rizst főzök akkor mindegy...

Ha rizst főzök akkor mindegy hogy együtt forralom fel a vízzel vagy forráskor teszem bele?

Figyelt kérdés
2021. jún. 7. 12:19
 1/10 anonim ***** válasza:
72%
Először olajon/zsíron lepirítod a rizst, utána öntesz rá forró vizet.
2021. jún. 7. 13:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
75%
A másik lehetőség az előfőzött zacskós rizs, azt forrásban lévő vízbe kell tenni zacskóstól.
2021. jún. 7. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
65%
Olajmentesen főzök úgyhogy nálam a pirítás kimarad. Felforralom először a vizet aztán alacsony hőfokra állítom és úgy bele a rizs.
2021. jún. 7. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
65%
Olajon kicsit átpörgetem, utána hideg vízzel öntöm fel, és úgy forralom fel. Ez már a negyedik verzió, szerintem mindegy hogy csinálod. Ha van kedved hagymát is piríthatsz alá kicsit.
2021. jún. 7. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
73%

Alapvetően együtt forralják, majd takarékra leveszed, amíg be nem szívja az összes vizet. Itthon jellemzően megpirítják kis zsiradékon, amíg a szemek áttetszősége nem változik (megégetni nem kell), majd 2x térfogatnyi szobahőmérsékletű víz megy rá forrásig, majd minimális lángon készre párolod.

Az ázsiaiak jellemzően nem pirítják. Lemossák róla főzés előtt a rizslisztet, alapból olyan rizst választanak, ami a céljuknak megfelel, majd főzik vagy párolják.

Kezdőként a barna rizst ajánlom, az szinte biztosan nem fog ragadni, bár áztatás nélkül 30-40 perc is lehet, mire elkészül. Alternatíva még kezdőknek a kuszkusz vagy a darakásák, ahol lényegében csak megfelelő mennyiségű forralt vízzel elég leönteni az alapanyagot.

Ha pirítasz, legyen egy jó minőségű edényed, és sose használj túl sok vizet.

2021. jún. 7. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
82%

A jó párolt rizs: kevés olajon vagy zsíron üvegesre pirítod a rizst (amikor már nem tudnád kézzel megfogni, olyan forró, akkor jó), felöntöd 1,75x mennyiségű forró vízzel, teszel bele sót, (ízlés szerint vegetát, vagy szárított petrezselymet) lefeded, és a legkissebb lángon kb 10 percig főzöd. A fedőnek jól kell zárnia, 10 perc után lazán átkevered a rizst, újra lefeded, majd lezárod alatta a gázt, és a gőzben hagyod állni újabb 10 percet.

Ha hideg vízzel öntöd fel a rizst, akkor várd meg míg felforr, akkor alaposan kavard át, tedd le, és ugyanúgy készítsd ahogy fent leírtam. Így is jó lesz a rizs, csak letapadhat az aljára, ezért kell felkeverni mielőtt lefeded.

Ha csak főzöd a vízben, és nem pirítod meg egy kicsit, akkor tapadós lesz a rizs, nem lesz pergőszemű (mint az éttermekben)

Üdv, egy szakács :)

2021. jún. 7. 14:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem! Előbb forralsz vizet, mert ha együtt forralod fel, akkor elázik a rizs. Én mondjuk zacskós rizst szoktam főzni - fene sem szórakozik a pirítással, meg hasonlókkal -, aminek kell 20-22 perc forrásban levő vízben.
2021. jún. 7. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
tejberizs megvan?
2021. jún. 7. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
65%
Mi a hideg vizet öntjük a rizsre és együtt forraljuk fel őket. Nem pirítgatjuk.
2021. jún. 7. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
A zacskós rizs persze hogy elázik, az előfőzött. A sima rizs öt perc alatt nem ázik el, amíg felforr a víz amiben van.
2021. jún. 7. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!