Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ilyen fával lehet füstölni?

Ilyen fával lehet füstölni?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy ágdarálóval ledarálom pl. A bükk vagy valamilyen ágakat. Mert az üzletekben kapható füstölőpor nagyon drága.

Meg valaki azt mondta, hogy csak kéreg nélküli fával lehet füstölni az úgy jó lehet hogyha lefaragom késsel a héját?

Vagy tudtok valamit mondani amivel helyettesíteni lehet az üzletit?



2021. aug. 17. 20:55
 1/9 anonim ***** válasza:
66%
2021. aug. 17. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Menj el egy asztalos muhelybe es kunyizz egy kis forgacsot.
2021. aug. 17. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 PetheD ***** válasza:
100%
Emlékszem, annak idején fűrészporral, kukoricatorzsával, apró gallyakkal füstöltünk. Szerintem a ledarált ágak is megfelelnek a célra.
2021. aug. 17. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Fűrészpor a legjobb, mert az betömörödik, nem járja át rendesen a levegő, ezért tökéletlenül ég, inkább izzik, sok füstöt csinál, és a tökéletlen égés miatt szénmonoxid is keletkezik, ami csírátlanítja a füstölt dolgot.


Fatelepeket keress a közeledben, vagy esetleg giga nagy asztalos műhelyeket, de fatelepen több van. Keményfa fűrészpor kell, bükk, tölgy...

2021. aug. 18. 05:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek
2021. aug. 18. 07:12
 6/9 A kérdező kommentje:

De azt is hallottam, hogy az ilyen nagy gépekkel vágott fa nem jó mert azt olajozzák néha vagy valami ilyesmi és ha ilyet kapunk az nem jó meg az asztalosműhelekben meg belekeveredhet valamilyen festett vagy pácolt fa is...

Vagy ez nem igaz?

2021. aug. 18. 10:48
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

4-es vagyok, hát én asztalos műhelyből még sose hoztam, mert ott nagyrészt sajnos bútorlapokkal dolgoznak, legalábbis amit én tudok.

Viszont amit a családban úgy 50 éve használunk füstölésre, (kolbász szalonna, ilyesmi) azt fatelepről hozzuk, nem igazán volt eddig probléma semmiféle olajjal... Amit az a fűrészgép esetleg belekever, az nem hinném, hogy jelentős mennyiség. Legalábbis azt biztosra tudom mondani, hogy mi fél évszázad alatt semmit nem vettünk észre belőle, és bajunk se lett tőle. De lehet, hogy máshol másféle gépek vannak, ezt nem tudom.

2021. aug. 18. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha tiszta port szeretnél, csinálj magadnak. Flexel 80-as lamellás koronggal pár perc alatt csinálsz egy füstölésre való adagot.
2021. aug. 22. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

A láncfűrésszel vágott fa forgácsa nagyon olajos, az nem jó. Sajnos ettem már olyat.

A lényeg hogy enyves és korhadt fával, mint például a fenyő ne füstöljünk. A kéreg is keseríti. Akác, bükk erre megfelelő, a gyümölcsfák közül talán a szilva, körte. Nagyapám még a kukoricadarát is szerette mert ízletesebb lett tőle a kolbász.

2022. febr. 19. 00:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!