Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gomba elkészítésével kapcsolat...

Gomba elkészítésével kapcsolatos kérdések: sót az elején vagy a végén tesszük hozzá, hány perc alatt készül el, fedő alatt vagy anélkül? Kicsi olajban. Dinsztelés vagy pirítás?

Figyelt kérdés

Natúr, illetve sóval, olajjal.

Amúgy zöldfűszer és hagyma nélkül.



2022. szept. 11. 12:57
 1/8 anonim ***** válasza:
79%

Só tökmindegy...


Pirítás v dinsztelés - attól függ milyen ételt keszítesz... kb 10 perc.

2022. szept. 11. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
46%

Az, hogy hány perc alatt készül el, függ a gomba víztartalmától is, de viszonylag rövid idő, mondjuk kb 10 perc, de lehet az 8, vagy 12...

Ehhez annyit érdemes hozzá tenni, hogy a gombát le kell mosni, de nem szabad vízben tartani.

Hosszabb ideig vízben áztatva képes úgy felszívni a vizet, mint egy szivacs, ami a dinsztelés, pirítás idejét látványosan meghosszabbítja, a hőkezelés során lényegében a vizet kell csak kihajtani a rostok közül, a gomba nagyon gyorsan lepirul.

A víz kihajtásában segít a só, és párolni puhítani sem kell a gombát, ha nincs az ételbe olyan összetevő, ami igényli a párolást, a gombára nem kell fedő.

2022. szept. 11. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
87%

Az se mindegy, hogy milyen gombáról van szó... Mármint a főzés/sütés/párolás idejét illetően...

A bóti csiperkegombának 5 perc is elég, de egy rókagomba, vagy más fajtának több kellhet.

2022. szept. 11. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
47%

A gombát nem kell megmosni, mert akkor a vízben fog párolódni, és nem egy kellemes, lepirult állagot felvenni.

Sózni meg pláne csak a pirítás végén szabad, mert akkor még több vizet enged.

2022. szept. 11. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az instrukciókat, hasznos tudnivalók!
2022. szept. 11. 20:58
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Se mosni se hámozni nem kell a gombát. A mosást már többen leírták, hogy miért ne... A bolti csiperke általában tisztán kerül a dobozba, legfeljebb papírtörlővel kell leszedni ha van rajta pár apró földmorzsa.
2022. szept. 12. 09:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
49%

"Se mosni se hámozni nem kell a gombát."

Ne mondjuk már ekkora marhaságot! A gombát nem kell megpucolni, HA, ismétlem HA, alaposan megmossuk!!! Tehát meg kell mosni! Annyi a lényeg, hogy ne áztassuk sokáig!


"A gombát nem kell megmosni, mert akkor a vízben fog párolódni, és nem egy kellemes, lepirult állagot felvenni." Nem a mosástól függ ez a legjobban, persze ha nagyon áztatjuk a gombát a mosásnál, akkor még vizesebb lesz, de a gomba alapból is rengeteg vizet tartalmaz és ereszt ki.

2022. szept. 12. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

SOHA nem mostam meg a csiperkét, kb. 40 éve főzök...


Erre varrj gombot. :-D

2022. szept. 12. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!