Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy is vannak pontosan az...

Hogy is vannak pontosan az arányok abban a linzertésztában, amely 3 összetevőből áll? Fehér finomliszt, vaj, porcukor.

Figyelt kérdés

márc. 7. 07:08
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Na, az előbb olvastam, hogy nem porcukorral kell, hanem kristálycukorral. Ez igaz?
márc. 7. 07:16
 2/12 anonim ***** válasza:
84%
Én mindig porckorral csinálom.
márc. 7. 07:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:
Jó! Tojás kell magába a tésztába?
márc. 7. 07:26
 4/12 anonim ***** válasza:
86%

Porcukorral kell mindenkepp.

3 liszt 2 vaj 1 porcukor

Pl 300-200-100

A vaj legyen hideg es apro kockara vagott. Eloszor morzsolni kell, utana gyurni. Az elejen nem akar majd osazeallni hanem a kez melege pont annyira melegiti fel a vajat hogy osszealljon. Turwlemjatek.

En szoktam tenni 1 tojas sargajat 360 liszthez. De ez elhagyhato. Nekem ugy jobban tetszik az állaga

márc. 7. 07:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:
#4. Köszönöm szépen a részleteket!
márc. 7. 07:49
 6/12 anonim ***** válasza:
20%
A 4-es válasza tökéletes, tényleg nem kell bele tojás.
márc. 7. 08:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
60%

1-es vagyok.

Inkább csak sárgája.


Először a száraz összetevők:

3 rész liszt, 2 rész porcukor, esetlegesen kakaópor, ha kakaós tésztát akarsz, és egy kis sütőpor. Ezt jól összekevered.


Utána mehet bele a "nedves" összetevők:

Vaj, (vagy margarin) hidegen!! Én ezt nagy lyukú reszelőn szoktam belereszelni, közben a reszeléket gazdagon lisztezem a tálban lévő (fent leírt) keverékkel. Így sokkal gyorsabban eloszlik benne egyenletesen a vaj.

Aztán tojás sárgája, a fehérjét félrerakom. Kb. 30 deka lisztenként 1 sárgája. És tejföl, sok esetben ahhoz, hogy összeálljon, kell egy kis tejföl, valaki kefírt, vagy joghurtot szereti, mert annak a savasságától jobban dolgozik a sütőpor. Valaki egy kis tejet tesz bele, de abból tényleg nagyon kicsi kell.

Ezt összegyúrás közben érzed, hogy kíván e még egy kis tejfölt, ahhoz, hogy összeálljon.

(Vaníliás cukrot, meg cirtomhéjat is lehet bele tenni, nyilván annyival kevesebb porcukor kell)


Ahogy összeállt, tedd hűtőbe, vagy fagyasztóba.


Közben kapcsold be a sütőt, sütőporos tésztának mindig alaposan előmelegített sütő kell.

A tepsit én le szoktam fújni formaleválasztó sprével, igazából kivajazhatod, (vaj, liszt) de alapvetően ez egy zsíros tészta, szóval elvileg minden előkészítés nélkül mehet a tepsibe a tészta, nem fog leragadni, én csak biztosra szoktam menni, de elhagyható.


Utána lisztezett felületen kinyújtod a tésztát tepsi méretűre, felcsavarod a nyújtófára, és beleengeded (kicsavarva) a tepsibe.

Utána jó sűrűn megszurkálod villával, hogy a gőzök távozni tudjanak, különben felpúposodik az egész.

Utána mehet a sütőbe.

A legtöbb feltét, vagy töltelék ugyanis elég vizes, ami elvizesítené a tésztát, ha nyersen tennéd rá, plusz lenyomja, lehűti, elzárja a sütő hőjétől. Elősütés nélkül az alsó lap tömör, "szalonnás" lesz.

Ezért az alsó lapot érdemes elősütni.

Ha feljött a tészta, a szélén már van egy kis színe, akkor jó.

Kiveszed a sütőből, vársz, amíg kicsit kifújja magát, mert ilyenkor még érzékeny, és a súlytól könnyen összetömörödik.

Ha kicsit hűlt, mehet rá a töltelék.

A megmaradt tojásfehérjét meg rákenheted pl. a felső lapra, vagy ha csinálsz rá rácsot, akkor arra, vagy belekevered a töltelékbe, az is fog rajta egy kicsit.

Ha tömör felső lapot csinálsz, azt is sűrűn meg kell szurkálni sütés előtt! És utána mehet vissza a sütőbe, és készre sütöd.

márc. 7. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
44%
Liszt,vaj,cukor csökkenő mennyiségben és tojást mindig teszek bele.
márc. 7. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:
De rendesek vagytok, nagyon köszi!
márc. 7. 08:30
 10/12 anonim ***** válasza:
63%

Linzer/pite tésztában nincs sütőpor! Csak minimisat kell emelkednie es azt megteszi ha hidegen volt beledolgozva a vaj.

Citromhéjtól, vanílias cukortól tényleg jobb lesz.

Hagyományos linzertésztában nincs tejföl. Nincs semmilyen nedvesség. Akkor lesz omlós ha csak liszt-vaj-porcukor

márc. 7. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!