Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kipróbált mákos receptet ki...

Kipróbált mákos receptet ki osztana meg velem, ami nem feltétlenül édes vagy süti?

Figyelt kérdés

Arról nem is beszélve, hogy mennyi mindent nem fogyasztok: cukor, glutén, tejtermékek kezdésként, ezért sem egyszerű a receptkeresésem, bár már találtam egy lazac receptet mákos bundában, ez izgalmasnak tűnik, talán ki is fogom próbálni.


Sok éve élek külföldön, ahol ritkaságszámba megy a mák, és ma megláttam a boltban, és a gyerekkoromba dobbant vissza a szívem, szóval meg is vettem, de nem tudom, hogy mit kezdjek vele...


Ötleteket várok!


Nyersen lehet fogyasztani, ugye? Akár a reggeli kásámhoz is hozzáadhatom? Gondolom, hiszen a mákos tészta esetében sem együtt főzzük a mákkal a tésztát, ugye? Vagy rosszul emlékszem?


Nem vagyok egy konyhatündér, enni jobban szeretek, mint főzni-sütni, de a szükség nagy úr, pláne, ha nem vagyok már mindenevő.


Ki mit tud a mákról? Mikor lehet beállni tőle? Vagy a máktól nem, csak a virágjától? Lelkes tudatlanka vagyok, bocsi, segítsetek!



#recept #mák #mákos #receptkereső
máj. 16. 20:11
1 2 3
 1/23 L.. István ***** válasza:
67%
Darált mák? Mert ha nem akkor kerítened kell egy mákdarálót!
máj. 16. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 A kérdező kommentje:

Nem darált! Még rá is van írva, hogy egész!


Milyen jogos kérdés!


Emlékszem kiskoromban boltokban volt kávé- és mákdaráló, külön-külön.


Miért nem lehet egészben megenni?


Le tudom darálni abban a mixerben, amelyet banánturmixoláshoz vettem? Vagy kávédaráló kell?

máj. 16. 21:24
 3/23 anonim ***** válasza:
92%

Nem KELL megdarálni, csak sok esetben szokás. Rengeteg helyen használják egészben - vannak olyan zsömlefélék is, ahol csak rászórják az egész mákot sütés elött.

Egyébként ha szárazon vagy nagyon kevés olajon serpenyöben megpirítod, hasonló íze lesz, mint a dióféléknek, édes és sós ételekre, salátákra szórva nagyon jó ízt ad.

máj. 16. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 anonim ***** válasza:
100%

Azzal eheted, ami ízlik neked.

Azért szokás ledarálni, mert úgy jobban felszabadulnak az ízek.

Az érett, étkezési máknak nincs értékelhető ópium tartalma.

Fogyasztható nyersen, akár úgy is, hogy bekapsz egy kiskanálnyi mákot, és megrágod - sok íze úgy nincs, de az sem igaz, hogy semmi, régen szerettem.

A mák alapvetően finom, de avasodásra hajlamos, mint minden olajos mag, és úgy tönkre is megy, kellemetlenül keserű az avas mák.

A klasszikus felhasználási módja a különböző tészta félék, sütemények ízesítése: mákos bejgli, meggyes-mákos rétes, mákos guba, mákos laska (stb). Azokhoz őrölt mákot használnak.

Nyugodtan próbáld ki a kásáddal, de ahogy írtam, akár tisztán is bekaphatsz egy kanál mákot, csak utána moss fogat :-)

máj. 17. 00:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 A kérdező kommentje:

Még azt is hozzáteszem az eddigiekhez, hogy lusta szakács is vagyok, így viszont eddigi a ennyit értettem meg:


A mák olajos mag (nahát! Mint a dió és a mogyoró? És ugyanúgy avasodhat? Jó tudni, köszi! Nem is gondoltam volna! Akkor viszont jobban meg is kell gondolnom, hogy mikor fogyasztom, hogy ne egyek túl sok olajos magot! Köszi az infót!).


Nem muszáj ledarálni, de jobban kijön az íze, úgyhogy érdemesebb. Szerintem ledarálom, és úgy adom majd néha a kásámhoz pl.


Amúgy olajos magvak avasodása ellen jó, ha lefagyasztjuk, vagy az sem kíméli meg az avasodástól?


Köszi 5. a válaszodat, éljen a normálitás!


Azért ha van még érdekes mákos receptje valakinek, ami nem tejes, cukros, gluténos pl., nem is feltétlenül édesség, örülnék neki!

máj. 17. 05:39
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

Az avasodás a zsírok, olajok oxidációs folyamata.

Hűtéssel, fagyasztással lassítható, de nem megállítható folyamat, ez okozza azt, hogy a fagyasztott élelmiszerek is tönkre mennek idővel, fagyott állapotban is oxidálódnak.


A7 olajos magvak avasodását úgy lehet lassítani, hogy minél kisebb felületen érintkezzen a levegővel, pl a diót, mogyorót csak a felhasználás előtt törik fel, a mákot is a felhasználás előtt darálják.

A fagyasztás is lassítja az avasodást.de arra figyelj, hogy ne fagyjon tömbbé, ajánlott darálatlanul fagyasztani.

Több hónapot kibír a mák, csak ugye a tavaly termett mák már sok hónapos, régen a piacon megkóstolték a mákot, úgy vásárolták azt, ami a boltban már nem opció.

Nem kell félni tőle, de sajnos előfordul, hogy megavasodik.akkor sem mérgező, csak kellemetlen, rossz ízű lesz, felhasználás előtt kell egy próbakóstolás

máj. 17. 06:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 anonim ***** válasza:
0%
google
máj. 17. 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/23 A kérdező kommentje:
Köszi a normális válaszokat. Internetes kereső meg több is van és én is tudom használni, itt viszont az oldal felhasználói tapasztalait kérdeztem, te guglizós...
máj. 19. 21:25
 9/23 anonim ***** válasza:

Megkóstoltad?

Ízlik?

máj. 19. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/23 anonim ***** válasza:
0%
guglizz rá, mint a normális emberek
máj. 19. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!