Mi értelme élesztőt tenni a palacsintába?
Ma is feldobott egy ilyen receptet a facebook, de nem értem a létjogosultságát a palacsintában, pláne, hogy kerül bele szódavíz is, ami ugye szén-dioxidot tartalmaz, és az élesztőgombák is ezt termelnek mikor elfogyasztják a cukrot. Ettől lesz a kelt tészta olyan amilyen, mert a CO2-től fújódik fel.
Itt egy hasonló kérdésnél valaki írta, hogy ettől lesz (szerinte) vastagabb a tészta. Nos én élesztő nélkül, de tej és szódavíz kombójával csinálom a palacsintát, és ez sem lesz vékony, mert ugye a szódában ott a CO2. Élesztő íze meg szerintem nem kell a palacsintába.





Mi is teszünk bele. Élesztő íze nem lesz tőle. Lágyabb lesz tőle. Mi a nagyon vékonyat szeretjük, amin akár kis apró lyukak is vannak. Így nem lesz tömör, nehéz a tészta.
Annyi, hogy ha van benne élesztő, akkor azonnal ki kell sütni. Nem lehet eltenni másnapra a kikevert tésztát.
Amit én használok receptet, azt is aznap meg kell sütni, mert másnapra olyan lesz a folyékony tészta mint amiben leülepszik a liszt. :)
A szóda miatt ez is lágy, sütéskor kicsit ugyan vastag, de később lelapul.
Ezt a receptet használom, csak jóval kevesebb olajjal, úgy 1 decivel keverem be, illetve kerül bele kevés cukor is.






























Ez olyan, mintha a babot kérdeznéd, minek a gulyásba? A babgulyás egy másik étel. Gulyás az is, hús is van benne, zöldség is… A bográcsgulyás is paprikás lé, hús és fűszerek, de zöldségek nélkül. Mindhárom gulyás.
Az élesztős palacsinta is pali, csak egy másik változata (és nem amerikai és nem gofri/waffel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!