Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell gyrost készíteni?...

Hogy kell gyrost készíteni? Mindent részletesen ha lehet meg a mártásnak a receptjét is légyszives köszönöm.

Figyelt kérdés
2009. márc. 5. 21:40
 1/10 anonim ***** válasza:
79%

Pita:


[link]


Hús:


[link]


Tzatziki:


[link]

2009. márc. 5. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

:) Úgy autentikus a recept, ha egy jó nagy húsdarabot forgatva meggrillezel. Mivel az évszak még nem adott ehhez a művelethez a szabadban, én a sütőben sütök egy jó nagy darab birkahúst, amelyet görög fűszerkeverékes, olivaolajas, fokhagymás páclébe áztattam két napig a felhasználás előtt. Egyébként használhatsz szárazabb pulyka-, sertés-, marha-, csirke- vagy kecskehúst is.

(A birkát jó napokig pácolni, mert ha nem teszed meg, akkor fura, faggyú-szerű íze lesz.)


Pontos recept a gyorsnál sincs, ugyanis az elkészítési módja Görögországban is tájegységenként változik. Annyi biztos, hogy az "ősgyros" birkából készül. Magyarországon általában a pitába sertés- vagy csirke/pulykamellcsíkok kerülnek, paradicsomkockák, görög fűszer, csípős szósz és/vagy tzatziki (görög uborkasaláta), helytől függően (hazánkban és a Hellén Köztársaságbanegyaránt) ettem már a gyrosban (jég)salátakockákat, fetasajtkockákat, pici olivabogyódarabokat, kapros mártást a csípősz szósz helyett stb.


Néhány recept:

[link]

[link]

[link]

2009. márc. 5. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 vav22 ***** válasza:
100%

Szia! Én dolgoztam olyan helyen ahol árultak ilyet és itthon is sikerrel készítettem már gyrost illetve gyrostálat és nagyon fincsi lett :-). Húst befűszerezed, van kimondottam gyrosfűszer, bár nekünk nem volt itthon simán levegetáztuk úgy is jó volt... Aztán nagyon kevés olajon megsütöttük mind a két oldalát majd felszeltük apró csíkokra igazából akkorára vágod amekkorára szeretnéd, vághatod pont olyanra is mint ahogy vendéglátóegységekben kapni, ez már csak részletkérdés.

Zöldségeket azt nem nagyon kell magyarázni szerintem, valahol káposztasalátát raknak bele, meg uborkasalátát, sztem az az igazi ha rendes friss káposztát reszelsz/vékonyan szeletelsz hozzá és friss kígyóuborkát vékonyra szelve, kockázva vagy ahogy akarod és ahogy tetszik, kell ugye még hagyma, paradicsom, valahol salátát is raknak bele és hírtelen más nem jut eszembe.

A szósz nagyon egyszerű, kefír, tejföl kb. fele-fele arányban, fehérbors (lehet sima bors is csak esztétikai funkciója van leginkább)meg fokhagyma. A hagymát ha lereszeled és úgy rakod bele akkor az a kis héjas vagy milyen része az nem megy bele, sztem jobb mint nyomóval, de azzal is lehet, jah és persze só is kell bele, itt arányokat nem mondok, kóstolgatni kell közben és akkor tuti jó lesz. A végén egy kis vízzel szokták hígítani, valószínű spórolás miatt a büfékben, de én szeretem hígítani, mert jobban folyik.

Pitát lehet sok boltban kapni, keresztbe átvágot a négy ötödénél kb. de nem az egészet csak az egyik felét, mert ugye dupla mivel üreges, és már tudsz is bele pakolni, raksz egy kis húst, zöldséget, szót, megint húst, zöldséget, szószt és valószínű két ilyen körrel meg is telik :-). Ha meg gyrostálat csinálsz akkor nem kell pita, tányérra teszel mindent és sütsz hozzá egy kis hasábot.

Remélem tudtam segíteni. Sok sikert! Ez egy abszolút egyszerű étel, én még főzni sem tudok és kitűnő gyrost csináltam :-)

2009. márc. 5. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 vav22 ***** válasza:
73%
Előző vagyok, ez a magyaroszági gyros, amit görög országban ettem az full más, bár nekem az mégjobban ízlett, uh. meg fogom itthon is csinálni :-)
2009. márc. 5. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Én itthon így készítem,nagyon finom.

Pulyka alsócombfilét veszek(mert szerintünk ebből a leg ízletesebb,nem szeretjük sem a birkát sem a marhát),megmosom,vékony csíkokra szeletelem.

Hagymás olajban felteszem,gyros fűszerrel,sóval,vegetával,kevés borssal ízesítem.

Fedő alatt sütöm.Amit enged levet mikor azt elsüli,kicsit pirítom még akkor kész.

Hasábbal görög salival esszük.

2009. márc. 5. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Mindegyikőtök jó kis ötleteket írt, mi is hasonlóképpen készítjük, mint az utolsó én a szószhoz adnék tippet, ktaláltam azt , hogy tejfölbe mustárt, majonézt, kecsapot, sót, pici cukrot teszek, ezt összekeverve isteni mártás kerekedik és passzol a gyroshoz!
2009. márc. 5. 23:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó válaszoló,akkor az majdnem tartár,csak ketchup is van benne:)))

Azt nem írtam,hogy én a görög salihoz olyankor káposztát is gyalulok,és a sali tetejét meglocsolom tejföllel,csípős piros arannyal.És nem csinálok a görög salihoz külön öntetet.

Nagyon fincsi:)))

2009. márc. 6. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 vav22 ***** válasza:
3. vagyok, érdekes szószfatjákat írtak. Kedves kérdező mégsem kimondottan a gyrosszószra voltál kiváncsi? Amúgy görögországban nem is ezt a foghagymás-tejfölös-kefíres szószt használják, hanem ketchup-mustár és kész :D:D:D Érdekes és sztem nagyon fincsi.
2009. márc. 6. 07:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Fú hát nagyon szépen köszönöm a sok választ már meg is éhheztem úgyhogy irány a bolt és meg is csinállom.
2009. márc. 6. 10:47
 10/10 anonim ***** válasza:

Gondolom, hogy már megcsináltad, de azért... :) Ahogy én készítem:

Legelőször is, összeállítom a pitát. 30 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 2.5 dl tej, kiskanál só, 2 kiskanál cukor, fél élesztő. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom, majd összedolgozom a tésztát. Kis cipókra szedem, amennyi pitát szeretnék és félreteszem. A húst vékony csíkokra vágom, megszórom gyros fűszerkeverékkel, minimálisan megsózom. Ameddig áll, felszeletelem a zöldségeket, lila hagyma, uborka, paradicsom, reszelek sárgarépát és ezt is félre teszem. Ha van itthon feta sajt, akkor megcsinálom görög salátának. Ha ez megvan, nekilátok a szószoknak. Csípős és zazzikit készítek hozzá, mi így szeretjük. 2 nagy natúr joghurt szükséges hozzá, kb 2-3 kiskanál erős pista az erős szószhoz, negyed kígyóuborka, 2 gerezd fokhagyma, só, bors a zazzikihez. A csípőset csak összekeverem. A zazzikihez lereszelem az uborkát, a fokhagymát és megsózom, borsozom. Ha kicsit levet eresztett levestül beleöntöm a natúr joghurtba. Elkezdem sütni a krumplit, közben wokban pirítom a húst. A sütőt bekapcsolom, majd a kis cipókból pita formájú lapokat nyújtok. Beteszem a sütőbe és mind két oldalát rószaszínre sütöm. Addigra kész a krumpli is, a hús is... Tálra teszem a húst, a krumplit, a zöldségeket, melléteszem a pitát és meglocsolom a szósszal. Mi nagyon szeretjük ezt a megoldást.

2009. márc. 6. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!