Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítitek a szilvásgom...

Hogyan készítitek a szilvásgombócot?

Figyelt kérdés

Nem most kezdek főzni, de ez lesz életem első szilvásgombóca. Igazából még enni sem ettem, úgyhogy viszonyítási alapom sincs...

Neten kerestem receptet, ez rendben is van, nagyon egyszerű, csak éppen eddig az általam megnyitott négy recept négy különböző módon írta le a tészta elkészítését. Van amelyik csak tojással, csak vajjal, van amelyik tojással és vajjal, egyik még étkezési keményítőt is írt hozzá. Gondolom mindegyik finom a maga módján és vagy szétesik főzéskor, vagy nem, de melyik lenne a legjobb?

Ti hogyan készítitek?

Egyébként nem szilvát szeretnék belerakni, hanem házi fekete szilvalekvárt, elég kemény. Szerintetek nem fog belőle kifolyni főzéskor?


2009. márc. 12. 09:04
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
79%

Nos én csak annyit mondok, hogy egyszerűnek tűnik a recept, de nagyon sokáig tart elkészíteni, ehelyett én megveszem a mirelitet és csak meg kell főzni és finom. Van szilvás és szilvalekváros is.Jobban jársz, de ha magad akarod elkészíteni, akkor csak a mennyiségekre figyelj, mert túl kemény lehet a gombóc vagy szétfőzheted.

Jó étvágyat!

2009. márc. 12. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszt!

Megvenni nem tudom, mert kulfoldon elek es itt nem ismerik.

Kenytelen leszek megcsinalni, bizom benne, hogy sikerulni fog, mert a multkor a derelye is osszejott, de ahhoz tudtam kerni Edesanyamtol bevalt receptet, ehhez meg nem tudok, mert o sem fozott soha szilvasgombocot, ennek koszonheto, hogy nem is ismerem.

2009. márc. 12. 09:13
 3/11 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem a derelye-tészta tökéletes a szilvásgombóchoz. Én szoktam 2 ek olajat tenni a tésztájába, vaj helyett. A lényeg, hogy a megfőzött krumpli mindenképpen hűljön ki, mielőtt összekevered a hozzávalókkal. Amikor nyújtod vágj 8x8as négyzeteket a közepébe tegyél egy fél szilvát vagy prunest , egy kkanál porcukrot és egy csipet fahéjt. Aztán nyomogasd össze és gyúrd kis gombóccá. Lényeg még, hogy lobogó, forró vízben főzd ki. Pirított zsemlemorzsába hempergesd a végén. Ja, és én nem használok étk keményítőt hozzá.
2009. márc. 12. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Megfőzöl négy - öt közepes krumplit, összetöröd, nagyon finomra.

Mikor langyos, hozzákeversz egy-két tojást. (Tojás nélkül is jó, csak puhább,könnyebben szétfő. Ha sok a tojás, kemény lesz.)A kezeddel. Megsózni egyáltalán nem szabad, mert akkor ellágyul a tészta.öntesz hozzá lisztet, mindig egy kicsit és gyúrod. Azt írják, amennyit felvesz. Szerintem kb 30 dkg. A színe változzon sárgásról tésztaszínre, és álljon össze. Jól ki kell dolgozni, kézzel ez fontos. Közben lehúzod a kezedről kés fokával a ragacsot és gyúrod. Ha ragad,lisztezed tovább. Akkor jó, mikor már nem ragad a kezedhez a tészta.

Utánna két formázás lehetséges:

Lecsipkedni egy gombócnyit, és a szilvát bevonni vele, majd a fővő vízbe dobni.

Vagy: lisztes deszkán kinyújtani 8 mm vastagra,(a felét, a másik felét takard le tállal) kb 6x6 cm kockákra vágni. A közepébe tenni fél keresztbe elvágott veresszilvát, amibe egy fahéjba mártott kockacukrot tettünk.És mint a túrós batyut összefogni, s elhengergetni gömbölyűre. Ki lehet sorakoztatni. A másik fele tésztát még egy kis liszttel elgyúrni, s nyújtani.

Ha neked lekvárod van, csinálj krumplis derelyét, ugyan ebből a tésztából, a délalföldön úgy főzik, nagyon finom,

De gombócnak is jó, a 2. módszerrel.

Főzés: nagy fazék (6l) sós olajos vizet forralunk. Ha lobog beleengedünk 5-6 gombócot. Ki ne fusson! Amelyik feljön a tetejére, az kész. Kihalászod (egyszerre párat) leöblíted hideg vízben, (tedd tálba)majd előre lekészített meleg, olajon megpirított morzsába forgatod.

Közben ha újraforrta víz, újabb gombócokat teszel bele.

Ha fogy a főzővíz, pótoljuk, s megvárjuk, hogy felfő.

Elég az asztalnál cukrozni, nehogy lucskos legyen. Mi nem is szoktuk.

Ha már nagyon belejöttél majd, készíts a bolti morzsa helyett két szikkadt kenyér összedörzsölésével házi, puhább morzsát, sokkal finomabb.

2009. márc. 12. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A 10:04-es választ kiegészíteném: Van ahol gyúrt(leves-) tésztából készül a derelye, (mint a ravioli) van ahol krumplis tésztából.

Ha a kérdező az előbbi vékony receptet kapta, akkor nem lesz jó gombócnak. Ha krumplis, akkor igen.

Ha nem alkalomra készíted a gombócot, akkor először főzz a fenti receptből nudlit, és ha ez már megy, legközelebb ugyan ebből a tésztából gombócot.

2009. márc. 12. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen a valaszokat, tenyleg sokat segitettetek!

Bevallalom a gombocot, maximum nem sikerul es akkor esszuk, amit talalunk a hutoben. Van hozza minden itthon, most meg a babamnak is jo napja van, igy meg idom is akad, marpedig ez ritka.

Majd megirom, hogy sikerult-e.

Egyebkent a derelyere visszaterve: en azt valoban a vekony gyurt tesztaval csinaltam, ugy ismerem, nem krumplistesztaval.

2009. márc. 12. 10:23
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Igazatok van, ne haragudjatok, én mindig krumplis, vastag tésztából csinálom a derelyét, gombócot, nudlit is. Nem is gondoltam bele, hogy lehet másképp is. De ma is tanultam legalább valamit. Az angol szilvát viszont kihagynám, ha tudsz, inkább konzerv-szilvából csináld, nekem nyers maradt nagyon, bármilyen fajtát próbáltam. Vagy tényleg a Prunes jó bele, az nagyon átadja az ízét. Sok sikert!
2009. márc. 12. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

SZILVÁS GOMBÓC BURGONYA NÉLKÜL


Hozzávalók:

0,5 l víz

2 kanál olaj

0,5 l liszt

2 db tojás.


Elkészítés:

A vizet az olajjal és a sóval felforraljuk, beleengedjük a lisztet és jól összekeverjük, a tésztának el kell válnia az edény falától. Levesszük, langyosra hűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Áttesszük a gyúródeszkára, néhány mozdulattal felgyúrjuk, majd 1 centi vastagra nyújtjuk és kockákra vágjuk.

Az elkészített gombócokat lobogó forró vízbe rakjuk, egyszerre csak annyit, amennyi az edény alján kényelmesen elfér. Gyors tűzön felforraljuk, és amint a gombócok feljöttek a víz tetejére, azonnal le is szűrjük, vagy lyukas kanállal kiszedjük. Csak annyit készítünk el így, amennyi az étkezésnél elfogy. Ha megmarad a gombócokból, azt lefedett edényben tegyük hideg helyre. Amikor fogyasztani akarjuk, néhány percre forró sós vízbe tesszük, nem forraljuk, csak hagyjuk felmelegedni s azután kiszedve, fahéjjal ízesített morzsába forgatjuk. Így olyan, mintha frissen készült volna.


Ez a tészta azzal az előnnyel jár, hogy gyengébb gyomrúaknak nem okoz gyomorégést, mint a burgonyás gombóctészta. Nem keményedik meg, amikor kihűl. Készítése egyszerűbb, gyorsabb, mint a burgonyás tésztáé.

2009. márc. 12. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

Jelentem készen van a gombóc, megebédeltünk és nagyon finom lett! Te tényleg szuper, se nem túl kemény, de nem túl lágy, megfőtt rendesen és szilvalekvárral töltöttem, nem folyt ki belőle.

Ráadásul gyorsabb, mint gondoltam, egy óra alatt végeztem vele úgy, hogy közben babáznom is kellett.

Köszönöm szépen mégegyszer a válaszokat.

Ui: ennek sikerére a jövőhéten csinálhatok túrógombócot is a férjem kívánságára, amihez kb annyira értek, mint amennyire a szilváshoz értettem ma reggelig.

Ha arra is van bevált receptetek, akkor örömmel olvasom, mert gondolom találnék túrógombócra is öt különböző receptet neten.

2009. márc. 12. 13:53
 10/11 anonim ***** válasza:

Túrógombóc: 1/2kg.túró,kis cukor,fahéj,6 evőkanál dara,1 van.cukor,csipet só,3 tojás(külön a hab).

A hozzávalókat jól összekevered, egy darabig állni hagyod, vizes kézzel gombócokat formálsz.Megfőzöd. Jó étvágyat!!

2009. márc. 12. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!