Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Lekvár készítésről szedjünk...

Lekvár készítésről szedjünk össze mindent, amit tudunk, tippek, trükkök, praktikák?

Figyelt kérdés
milyen gyümölcsöt szerettek legjobban, valami titkos tuti tipp és hasonlók
2011. jún. 19. 19:10
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Legkönnyebb úgy lekvárt főzni hogy ledaráljuk a barackot,szilvát stb,betesszük a sütőbe egy magasabb lábosba.Kicsi lángra vesszük ha felforrt és lassú forrás mellett megvárjuk amíg elpárolog a leve.Ez több órába is telhet.Kevergetni nem szabad!Aztán ha a lé eltűnt akkor kivesszük,teszünk bele cukrot,aztán a gáztűzhelyen kavargatva megfelelő keménységű lekvárrá főzzük.

Egy pici szalicilt is lehet bele kavarni a végén.

Ha langyosra hűlt akkor üvegekbe szedjük,másnap lezárjuk az üvegeket.

Így kevés gond van vele,viszont kiváló lejvár készíthető így.

Még én is meg tudtam így főzni pedig férfi vagyok.:)

2011. jún. 19. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim válasza:
Szia! Én az eperlekvárt pl így készítem: kiválogatjuk a teljesen egészséges epreket (ez minden gyümölcslekvárnál nagyon fontos, ha nem akarsz semmiféle tartósítószert használni, mint én), egy nagy edénybe tesszük, kb 5 kg eperhez 2 kg cukrot szórunk (ki milyen édesen szereti), és állni hagyjuk letakarva 24 órán át. Másnap addig főzzük, míg meg nem főnek az eperszemek, ha sok a lé, akkor kikanalazzuk és ebből pedig nagyon finom eperlé szirup lesz (ezt hűtőbe rakjuk). Mire elkészül már az üvegek legyenek készenlétben, inkább kisebbek, azokban tovább eláll a gyümölcs, ezeket át kellett mosni forró vízzel, mosogatószerrel, megint forró vízzel, majd ecettel és újra forró vízzel :) Erre a procedúrára is azért van szükség, h elálljon a gyümölcs tartósító nélkül, mivel így már elég higiénikusak. Az üvegeket forró vízben hagyjuk ázni, és az eper lekvárt rögtön amint levettük a tűzről az üvegekbe töltögetjük lassan, óvatosan, nehogy elrepedjenek. Ez is a tartósítás miatt lényeges, nem szabad megvárni míg kicsit is kihűl...utána rögtön fóliát teszünk a tetejükre, begumizzuk és így rá az üvegtetőt, Egy dobozba törölközött teszünk, ebbe az üvegeket, ha tele van jól bebugyoláljuk őket, és 2 napig nem nyúlunk hozzájuk. Ha elmúlt a két nap, nyugodtan kezdhetjük dézsmálni :) Kicsit hosszú lett, de megcsinálni nem ennyire bonyolult :) Üdv!
2011. jún. 19. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
Az én módszerem az elsőhöz hasonlít(az övé,lehet,hogy jobb)hogy aprítás nélkül teszem fel főni a gyümölcsöket,ha nem elég lédúsak,akkor minimális vízzel-aztán úgyis levet ereszt-,cukor nélkül,s majd,ha jól elfőztük a levét sűrűre,akkor tesszük hozzá a cukrot,én csak ránézésre,nem szoktam méregetni,mivel én azt tekintem 1 kg gyümölcsnek,ami ilyenkor a lábosban van,és ehhez képest teszek bele kilónként 30-60 dkg cukrot(kb.)A cukorral már csak negyed órát kell főzni összesen.Ezzel a módszerrel egy elég sűrű,nem túl édes lekvárt lehet készíteni.(inkább dzsem,mivel darabos)
2011. jún. 19. 23:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
nagyon jól hangzanak, ki fogom próbálni a hétvégén
2011. jún. 24. 11:35

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!