Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Jól bevált, és nagyon egyszerű...

Jól bevált, és nagyon egyszerű, de finom gombapörköltet szeretnék, küldenétek? Még sosem dolgoztam gombával. Mit kell vele csinálni? Mit kell belőle levágni, pucolni, stb?

Figyelt kérdés
Már neten néztem recepteket, de túl sok a lehetőség, de én biztosat szeretnék.
2011. aug. 31. 22:16
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

[link]


dehogy mérgező

2011. aug. 31. 23:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 anonim ***** válasza:

Megosztom veled a családi gombapörkölt titkunkat:) Nagyanyám is így csinálta, anyám is, és én is így szoktam, mert űberelhetetlen, de rohadt egyszerű.

1 kg gombát megpucolsz (csiperkét szoktam venni, meg is szoktam pucolni, és meg is mosom, így tovább eláll, kisebb a szalmonella-veszély).

Pucolás: késsel nagyon vékonyan lehúzod róla a bőrt, tönkjét levágod, spóratartókat késheggyel óvatosan kikaparod.

Ezután 1 nagy fej vöröshagymát apróra összevágok, megpirítom, közbe szórok rá 1 teáskanál pirospaprikát (nem szoktam félrehúzni, nagy lángon főzök végig). Ha jól kieresztette a paprika a színét, a felkockázott/felkarikázott gombár rászórod, pirítod, sózod, borsozod, egészen addig pirítod, amíg kiengedi a levét (elég sok levet eresztenek), és FOLYAMATOSAN kavargatni kell, nehogy leégjen (ez kb 5-10 perc). Ha úgy látod, hogy kiengedte a levét, felöntöd annyi vízzel, hogy éppenhogy ellepje. Főzöd, amíg meg nem puhul (kb 15-20-30 perc), kóstold is meg, biztos ami biztos:) Ha megfőtt a gomba, akkor keverj bele 1 kis pohár tejfölt, és 2-3 evőkanálnyi lisztet (attól függően mennyire akarod besűríteni). Kevergesd, hagyd hogy felforrjon, és ha elég sűrű, akkor kész is van:)

Az egészbe kb. 1-2 teáskanálnyi só, és ugyanennyi bors kell, de kóstold, és így tuti hogy nem ronthatod el:)

2011. szept. 1. 00:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:

Na akkor itt az enyém is, lusta asszony gombája :)

Először meg kell pucolni a gombát (ezt érdemes másra bízni, nekem a párom csinálja, elég hosszadalmas művelet). Majd felkockázol egy nagy fej vöröshagymát, és bő olajon felteszed párolni. Önts rá egy deci vizet is, sózd meg és tedd rá a fedőt. A tűzhely kis lángon menjen. Így nem kell keverni.

Közben felszeleteled a gombát. Minél vékonyabb, annál hamarabb elkészül, de ha csak negyedbe vágod, az is jó.

Ha a hagyma még nem párolódott meg, akkor nagy lángon kevergesd még egy kicsit.

Aztán mehet rá a gomba, öntsd fel vízzel, hogy majdnem ellepje. Most fűszerezheted, a hagyományos fűszerek mellett a zöldfűszerek is isteniek bele.

Most magára hagyhatod főni, mivel sok vizet kapott, nem kell keverni. Én ilyenkor szoktam elmosogatni, köretet csinálni, kiteregetni, ami éppen adódik.

Ha a gomba összeesett és elfőtt a leve nagyja, akkor egyszerűen habard be, és már kész is a fincsi gombapörkölt :)

2011. szept. 1. 01:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm , rendesek vagytok.
2011. szept. 1. 14:30
 15/15 anonim ***** válasza:

Tejszines tárkonyos gomba ragú


1 hagymát piritsz, 50 dkg tisztitott gomba, mikor elfövi a levét 1 mk bors, tárkony, kömény, csipős piros paprika,

1 pohár víz, 1 pohár tejszín, 1 leves kocka, mikor már rotyog 1 pohár vörösbor, még 1-2 percig fözöd, rizsel tálald

2013. aug. 18. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!