Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell főzni jó húslevest...

Hogyan kell főzni jó húslevest, hogy átlátszós legyen a leve?

Figyelt kérdés
Akár mit csinálok, mindegy, hogy milyen húsból főzöm a levest egy kicsit olyan tej színűvé válik. Hallottam már, hogy egy pohár hideg vizet kell kozzá önteni, de ez sem segít. Mit kell belerakni, hogy az öregebb tyúk is gyorsabban megpuhuljon. Kockacukrot, szódabikarbónát? A cukor be édesíti, az sem jó!
2011. nov. 15. 07:16
1 2
 1/17 Kondor Judit ***** válasza:
100%
Én lassú tűzön főzöm és a habját kis szűrővel leszoktam szedni,vagy öntsd le a levét hamár felforrt.
2011. nov. 15. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
88%

A húst HIDEG vizben tedd fel föni, de ha forrni akar, akkor állistd kisebbre a lángot, hogy ne forrjon,hanem éppen csak picit mozogjon a viz felszine. Ha feljön a hús habja, akkor szürökanállan szedd le. Igy nem lesz zavaros, az az ersö forrástól meg a bennehagyott habtól van.

Öreg tyúkot sokáig (3-5 óra) kell fözni, gyorsitani nem lehet, rá kell szánni az idöt. Eleve húslevest sokáig és lassan kell fözni.

AMikor a hús félpuha, akkor tedd bele a füszereket és zöldségféléket, és úgy fözd készre.

2011. nov. 15. 07:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 anonim válasza:
Nem szokásom a húst áztatni, de ha húslevest főzök, előtte hideg vízbe áztatom, a vizet néhányszor cserélem. Hideg vízben nagy lángon felteszem főni a húst, mikor felforrt a víz, kiveszem, lemosom, és csak utána teszem fel újra hideg vízben főni, lassú tűzön. Így általában a leves szép, áttetsző. A tyúkot illetően nincs tippem, én órákig főzöm. A cukros-szódabikarbónás tippet még nem hallottam. Nem tudom, beválna-e, ha esetleg húspuhító sót használnál.
2011. nov. 15. 07:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:

ahogy írták, a lassúság nagyon fontos, és nem szabad megkeverni. én is lehabozom, mert így tanultam. bá r sokan azt írják nem szabad, mert sok értékes fehérje van benne, na mindegy, nekem nem tetszik a vastag szürke hab:)

a marhahús sosem lesz víztiszta áttetsző, viszont nagyon finom. tyúkból lehet szép tiszta levest főzni, lassan, gyöngyözve. a zöldség félidőben mehet bele,egy szem vöröshagyma héjastól, pár szem egészbors.

3- 3,5 óra kell egy jó húslevesnek.

utána először nagyobb lyukú szűrőn leszűrni, majd a levet egy finomszűrőn is átengedni.

tésztát külön főzzük hozzá.

nem kell bele semmi gyorsító, mindennek meg kell adni az idejét. egy-két szem mokkacukor viszont nagyon kellemessé, selymessé teszi a leves ízét, a belefőtt hús-zöldség ízt harmónikussá teszi.ki kell próbálni:)

2011. nov. 15. 07:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
50%

Kizárólag a 7,30-as által írtak alapján tudsz nemcsak szép, de ízre is finom húslevest főzni!

Én is mindent úgy csinálok, ahogyan ő is! (Megjegyzem, az íze tekintetében nem mindegy, hogy háztól veszed, vagy tápokon gyorsan felnövő "ipari gyártású" baromfit főzöl)

2011. nov. 15. 07:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:

7,52-es vagyok!

Ja és a tésztát minden esetben külön főzd meg, sohasem a levesben!

2011. nov. 15. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 bumbi02 ***** válasza:

derítéssel is lehet szép tisztára hozni, bár azt inkább az erőlevesnél szokták alkalmazni.. hagyományosan a húslevesnél a hableszedéssel "tisztítjuk", de szerintem ha deríted a húslevest, akkor se lesz rosszabb íze:))


Derítés: -> kiveszed a húst a levesből, 1-2 tojásfehérjéből egy kis vizzel lazább habot versz, felöntöd egy kicsit a főzőlével - levessel -, és ezt beleöntöd levesbe kevergetés mellett, aztán lehúzod a tüzről és 10 percig állni hagyod, aztán végén leszürőd:)


A tojásfehérje "összekapkodja" a kis "piszkokat":))

2011. nov. 15. 08:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 menta34 ***** válasza:

Férfi létem a fejem fogom a sok "érdekes" választól :)


A levét le ne öntsd... mosd meg a húst mielőtt felteszed, az elég.


Amúgy a lényeg is elhangzott, lassú tűz, sok idő, ne kevergesd, szedd le a habját. Még egy kimaradt: ne fedd le.

2011. nov. 15. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:

A húst jól meg kell mosni, véletlenül se maradjon véres. (Nem áztatom.)

Nem szabad forralni a levest, csak gyöngyözzön. Ha felforralod, jön a hab, meg zavaros lesz a lé. Nekem soha nincs hab, amit le kéne szedni.

Sok és többféle zöldség kell bele, a répától lesz szép sárga színe, de arányosan rakd, mert ha csak répa van benne, édes lesz.

Cukrot semmiképp ne tegyél bele, meg szódabirkarbónával se rontsd el. A tyúkhoz türelem kell. Meg esetleg egy kukta, ha van. Azzal lehet gyorsítani a főzési időt. (Kuktában egyébként olyan a nyomás, hogy soha nem lesz zavaros a lé.)

Ha nincs időd vagy türelmed, csináld a levest csirkecomból, szerintem ugyanolyan finom abból is, igaz, kicsit más ízű, de max. 1-1,5 óra alatt megfő kukta nélkül is.

A tésztát tényleg külön kell főzni. A gombócot is.

Más titka nincs, max. még annyi, hogy ne bonyolítsd túl. Minél több oda nem való dolgot teszel bele (szódabikarbóna..., cukor...), annál rosszabb lesz.

2011. nov. 15. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:
Ja, és én lefedem. Ha nem feded le, elillannak az aromák és lassabban is puhul a hús.
2011. nov. 15. 09:34
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!