Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hány napig áll el a hűtőben a...

Hány napig áll el a hűtőben a dobos-torta, ha nincs megvágva?

Figyelt kérdés
2012. jan. 21. 18:04
 1/5 anonim ***** válasza:
egy hétig is eláll, csak pára ne érje a karamelles lapokat, mert akkor csúnya, matt, ragacsos lesz.
2012. jan. 21. 18:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
10 napig, nekem bírta addig.
2012. jan. 21. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim válasza:
azt hiszem a neten valahol van rola leirás anyit tudok hogy direkt olyan tortát akkart késziteni ami sokáig el áll talán wikipédián találsz rola valamit
2012. jan. 24. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:

A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.


A tortát először 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. A dobostorta ezután vált ismertté Európa-szerte.[1] Más volt, mint az addig megszokott torták. Kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az emeletes, felcicomázott torták voltak a megszokottak. Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek, a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos C. József találmánya volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az „elrontott” vajból alkotta meg híres művét.


Dobos C. József egész Európát beutazta, hogy megismertesse a nagyközönséggel művét. Nyomában a cukrászok sikertelenül próbálták megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.


Ma az egész világon ismerik a dobostortát, s receptjének kis eltérésekkel több mint 100 variációja ismert.

2012. jan. 24. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim válasza:
de ez nem azt jelenti hogy a mai is igy készül sajnos eltudom képzelni hogy ezt azt ki sporolnak illetve nem azt rakják bele amit kéne
2012. jan. 24. 17:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!