Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van kb 10kg sárgabarackom...

Van kb 10kg sárgabarackom hogy kell belőle lekvárt készíteni?

Figyelt kérdés
Mennyi cukor kell hozzá milyen tartósító? Az elkészítését ha valaki részletesn leírná megköszönném.
2009. júl. 4. 22:45
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Én így szoktam : A megmosott barackot kimagozom,majd ledarálom.Kilónként 30-40-dk cukrot teszek hozzá,összekeverem.Egyéjszakát állni hagyom.Másnap egy mély tepsibe vagy lábasba teszem ( kb,3/4.-ig érjen)a sütőben közepes lángon forralom.Időnként megkeverem.Ha már elég sűrű,még forrón üvegekbe teszem,kevés nátrium benzonátot teszek a tetejére,letakarom és száraz dunsztba teszem.Ha kihült, az üvegeket lekötözöm,vagy csavaros fedőt teszek rá.

Van aki meghámozza,de én nem szoktam,mert így is finom.Cukrot lehet többet is tenni bele,ha valaki édesebben szereti.

2009. júl. 4. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Én cukor nélkül, vagy valóban minimális cukorral szoktam eltenni minden lekvárt. Ma például 5 kiló meggyhez negyed kiló cukrot tettem, mert úgy gondolom, hogy a gyümölcs ízét érezzük, ne a kristálycukorét vagy a befőzőcukorét.


A barackot váltott vízben annyiszor mosd meg, ameddig kristálytiszta nem marad alatta a víz. Jól dörzsölgesd át a héját is. Ez után szedd kettő, vedd ki a magját, és egyből mehet a fazékba. Minimális mennyiségű vizet önthetsz alá, ha gondolod, ez nem muszáj, csak ha attól félsz, hogy leég. Végig kis lángon kell főzni, szinte állandóan kavargatva. Tehetsz bele citromlevet (én citromsavat szoktam). Mikor már rotyog, akkor kóstold meg. Ha nem találod elég édesnek, akkor önts hozzá cukrot, kavard össze, majd ismét kóstold meg. Ezt addig csináld, ameddig nem érzed úgy az ízét, hogy na most már tökéletes. Azért nem akarok konkrét adagot írni a cukorból, mert szerintem teljesen felesleges. Kóstolgatással éred el a legjobb hatást. Én úgy szeretem a lekvárt, ha egy kicsit folyékony. Viszont ha te azt akarod, hogy megálljon benne a kanál, akkor legalább egy órával tovább kell forralni a rotyogástól számítva, és ekkor kell bele a sok cukor is. Én a rotyogástól számítva 5-10 percen belül le is zárom a gázt. Belekeverem a szalicilt, vagy a nátrium benzonátot (2-3 mokkáskanálnyit), összekavarom és mehet az üvegekbe. Először pár cseppet tegyél minden üvegbe, hogy átvegye az üveg a hőt. Majd töltsd tele az üvegeket. Ha gondolod még szórhatsz egy késhegynyi tartósítót a tetejére. Én le szoktam zárni két réteg celofánnal + tetővel is. Majd kb. 5 percre fejre állítom az üveget. Ez után egyesével jó vastagon újságpapírba csomagolom őket, és száraz dunsztban hagyom őket kihűlni. Ez kb. 14-16 órát vesz igénybe. A száraz dunsztot úgy csinálom, hogy az ágyneműtartó aljára leterítem az egyik paplant, ráteszem az újságpapírba csomagolt üvegeket, úgy hogy két üveg közé még teszek törölközőt is, majd betakargatom őket a másik paplannal.


Gondolom azt nem kell mondani, hogy a jó befőzés titka a tisztaság. É az üvegeket először mosószeres vízbe jól átmosom, utána tiszta vízbe átöblítem, majd kiforrázom őket. A fazék, amiben főzöl szintén tiszta legyen, és a fakanál, illetve a merőkanál is. Én ezeket is ki szoktam forrázni.


Egyéni ízléstől függően, tehetsz a barackba még fahéjat, gyömbért és szegfűszeget is.


Remélem érthető voltam, és segítettem. Jó befőzést kívánok!

2009. júl. 4. 23:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim válasza:
100%

Az én receptem az ükmamámtól van, kaptál már jó ötleteket, mégis leírom.


A barackot több vízben áztatva alaposan megmossuk, majd forrásban lévő vízbe mártogatjuk, hogy könnyebben lejöjjön a héja. A barackokat megpucoljuk, lehúzzuk a héját és kivesszük a magokat. Az így kapott pépes, darabos barackot rétegenként egy nagy lábasba öntjük. Egy réteg barack, egy réteg cukor....

Egy éjszakát állni hagyjuk, és másnap is délelőtt még biztosan áll, ilyenkor kevergetjük, hogy a cukor jól összekeveredjen a barackkal.

Később főzni kezdjük és amikor forr, akkor egy csipet szalicilt teszünk bele. Hosszú ideig forraljuk, hogy egy ujjnyi is elfőjön belőle. Utána üvegeket melegítünk tepsiben, megtöltjük, a mindegyikre egy pici szalicilt szórunk és celofánnal lefedjük. (Ezt kihagyhatod, mert ugye már bele is főztünk egy picit és nem sok értelme van, tehetsz rá csavaros tetőt, de nálunk ez hagyomány (:) Ezek után takaróval, meleg holmival kibélelt ládába tesszük az üvegeket, a jó melegben egy egész álló napig hagyjuk. Aztán kiszedegetjük a takarót, és a ládában hagyjuk kihűlni az üvegeket.


Ennyi.


Jó munkát, és jó étvágyat! =)

2009. júl. 4. 23:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim válasza:
100%

Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy mennyi cukor kell. A mami 60 dkg-ot tett bele, én 40-50-et teszek a barack savanyúságához mérten.

Ez az igazi falusi lekvár, édes és barackos és finom. =)

2009. júl. 4. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
dr oetker dzsemfix :) gyors finom egyszerű
2009. júl. 4. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes leírásokat érthető volt, azt hiszem lassan nekikezdek . Életemben először fogok csinálni önnállóan anyukámmal már csináltam régebben de nem emlékeztem hogy is kell. Majd referálok az eredményről.Mégegyszer köszi.
2009. júl. 5. 06:16

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!