Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ismeritek a "szakácskést"...

Ismeritek a "szakácskést" vagy a "santoku" kést? Van tapasztalatok valamelyikkel? Mi a különbség? Melyik a jobb?

Figyelt kérdés
2012. júl. 10. 23:33
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Én a hagyományos francia szeletelőt (szakácskés) jobban szeretem, több okból.

Az egyik, hogy nem szélesedik olyan hirtelen, ha az elejével vágok, akkor nem tapad fel pl a zöldség az oldalára, a japán stílusúra viszont igen.

A többi ok, inkább csak akkor számít, ha szakács vagy.

Ott van pl a méret. Santokuból nem gyártanak megfelelő méretűt "ipari" felhasználásra. 18-20 cm-es kés egy fej salátát se ér át, ha sokat kell vágni, akkor egy ilyen késsel csak bohóckodni lehet.

A másik ok a minőség. Egy háztartásban mindegy, sőt, a santokukat nagyon élesre, és könnyen meg lehet élezni.

Viszont 99%-ban sima hengerelt acélból készülnek, ami egy háztartásban ideálisabb, de profi felhasználásra jobb a kovácsolt acél, mert tartósabb az éle. (viszont nehezebb élezni!)

2012. júl. 11. 04:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm az alapos választ! Valószínűleg a Te egyetlen válaszod többet ér, mint öt másik...


Viszont még mindig nem tudom, melyiket vegyem meg. Én nem vagyok profi szakács, "csak" egy háziasszony. A santoku 180 mm, a szakácskés pedig 200 mm pengéjű. Igazából már a kisebbik méretétől elhűltem, olyan nagy.


Figyelemre méltó volt, amit arról írtál, hogy a szélesebb pengére rátapadnak a dolgok. A másikra pedig nem?

2012. júl. 11. 15:29
 3/6 anonim ***** válasza:

Ahogy látod is, a másik nem szélesedik olyan hirtelen, és nyilván minél keskenyebb, annál kisebb a felület, amire tapadni tudnak a dolgok.

De mindkét fajtából sokféle minőség van. Egy háztartásban majdnem mindegy milyen az alakja, meg lehet szokni bármelyiket. Meg viszonylag olcsóbb késekből is vannak egész tűrhetőek, szóval ha úgy van, akár mindkét fajtából vehetsz. Ha linkelsz pontos típust, lehet ismerem, és tudok véleményt mondani.

2012. júl. 11. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Vagy ha nem tudsz képet rakni, akkor nézd meg a pengéjét, ne legyen túl merev, a nyelét, ne legyen ilyen puha gumírozott, mert az hamar elkopik. És jó erősen össze legyen rakva.
2012. júl. 11. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszi!

Mindkettő Berndes márkájú, és jól össze vannak rakva, látszik, hogy minőségi termékek. Tényleg csak a formájuk más.

2012. júl. 12. 14:48
 6/6 anonim válasza:

Nekem a Santoku sokkal jobban fekszik, mert a kisebb pengével könnyebb dolgozni. Itt egy egy jó kés, ráadásul 17-es pengével:


[link]

2012. nov. 19. 17:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!