Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a legfinomabb fánk receptje?

Mi a legfinomabb fánk receptje?

Figyelt kérdés
A férjemmel hétvégén találkozunk és ez a kedvence szeretném meglepni! ! De részletesen ha lehet, mert nem erősségem a sütés köszönöm :))
2008. máj. 10. 15:16
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Annyit elöljáróban, hogy nekem nagyon sokáig nem sikerült normális fánkot sütnöm, mikor már egyáltalán nem voltam amatőr a konyhában, ez meg a rétesnyújtás volt mindig a 2 mumus...:(

Nem az összeállítása a nagy dolog, mert az egyszerű, hanem a sütése!!! Ez nagyon függ attól is, milyen tűzhelyen készíted, de végülis mindegy, csak elsőre nehéz sikert garantálni, mert ki kell kisérletezni a sütését, azaz a megfelelő hőfokot, mert vagy túl olajos lesz, vagy ha túl gyorsan sül, akkor meg nyers maradhat a közepe. Akkor elrészletezem:

Hozzávalók kb. 34 db-hoz:

56dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 tojássárgája, 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, csipet só, 3 cl rum, a sütéshez olaj, az kész fánkok izesítéséhez vaníliás cukor, vagy lekvár

Elkészítés: a 3 dl tej kb felét meglangyosítjuk, meleg legyen, de ne forró, kicsit megcukrozzuk, csipet só ,és belerakjuk az élesztőt, letakarjuk, és megvárjuk míg felfut. Közben a porcukrot és a tojássárgákat jól kikeverjük, hogy könnyű, habszerű massza legyen. ha az élesztő felfutott, hozzátesszük a liszthez, majd hozzáadjuk a tojássárgákkal kikevert cukrot, kevés rummal izesítjük, és annyi langyos tejet keverünk hozzá, hogy közepesen sűrű kelt tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk (én géppel szoktam a dagasztós részével), közben a langyosra felolvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, mindaddig, amíg felveszi magába. A tésztát addig dolgozzuk ki, amíg hólyagos lesz és az edény falától elválik. Ügyeljünk arra, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen. (ez is akkor derül ki, ha már többször csináltad, hogy lágyabban vagy keményebb tésztából ízlett-e jobban, és asszerint módosítani kicsit a recepten, de a közepes a legjobb:) Ezután a tetejét kicsit meglisztezzük, és tiszta ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. (kb.1óra), Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kissé összedolgozzuk, és kb 1-2ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Liszttel meghintett deszkára téve, tiszta ruhával letakarva még egyszer megkelesztjük őket.(szintén kb 1 óra max) Ha megnőttek kicsit,minden fánk közepét kissé benyomjuk 1 ujjal, hogy középen is jól átsüljön. Egy lábasban bő zsiradékot hevítünk. A fekvő fánk felső része (nem a lisztes alja!!!!) kerül először az olajba, és itt fedőt rátéve sütjük, optimális esetben kb 1 perc...Megfordítjuk, és akkor már fedő nélkül sütjük. A jól sikerült fánk felfújódik, és oldala szalagos. Ha netán másodpercek alatt megsül valamelyik fele, akkor túl erős lángon van, kicsit vissza kell venni. Először érdemes 1-1 fánkkal kikisérletezni a sülés gyorsaságát, majd ha megsült, szétszedni, és megkóstolni, hogy nem maradt-e nyers a közepe. Én sokszor úgy csinálom, hogy lehúzkodom a lángról pár másodpercre,mikor beletettem a fánkokat, majd vissza, így nem kell a kapcsolót állítgatni, hanem csak a serpenyőt huzkodni:)

Nagyon finom frissen, így ne órákkal az elfogyasztása előtt készítsd el ha lehetséges!

Sok sikert! De ne keseredj el, ha nem sikerül elsőre, ez nem piskóta:)

Üdv: Anna

2008. máj. 11. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi a részletes receptet :))
2008. máj. 11. 17:36
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
A LEGEGYSZERŰBB,LEGFINOMABB,LEGGYORSABB ÉS LEGOLCSÓBB FÁNK RECEPTJE.30 DKG LISZT,2 CSIPET SÓ,2 TOJÁS,1 SÜTŐPOR,2 KISPOHARAS NATÚR JOGHÚRT.EGY TÁLBA ÖSSZEKEVERNI ÉS FORRÓ OLAJBA EVŐKANÁLLAL DIÓNYI MÉRETŰ HALMOKAT RAKNI ÉS BARNÁRA SÜTNI
2008. máj. 14. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
84%
utolsó hozzászólótól kérdem: Cukor nem kell bele?
2008. máj. 14. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
89%

A fánk köztudottan kel tészta, amibe élesztő kell, úgyhogy lehet próbálkozni az egyszerűbb recepttel, nade...?:/

Pogácsa is van élesztő nékül...olyan is...

2008. máj. 14. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Előző:

Igazat adok neked. Kezdőként 3 szor próbálkoztam ezzel az ún. 5 perces fánkkal. Tényleg marha gyorsan megvan,de a háromból nekem csak egyszer sikerült jól. Azt mondják nem lehet elrontani,de ez nem igaz. vagy megszívta magát olajjal,vagy a közepe teljesen folyós maradt, vagy túl lisztes lett,sőt volt,hogy néhány darab odaégett,mert kicsit magasabban volt a láng és secperc alatt odakapott.


Lehet,hogy ha kikisérletezi az ember,h milyen legyenek a körülmények,akkor jó,de kezdőknek nem ajánlom.

2009. okt. 29. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Első! Istennő vagy ezzel a recepttel, én is istennővé váltam általad! Ezer köszönet, életem első fánkja volt, szép szalagos lett és nagyon finom! a család el van ragadtatva! Köszi.

26/N

2011. márc. 8. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!